LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 455. Rusia continuă luptele în interiorul graniţelor sale / Prigojin se teme că pierde Rusia şi cere să fie impusă legea marţială / De ce nu-i place porecla „bucătarul lui Putin” / Dronă americană de recunoaştere deasupra Mării Negre / Lupte pe apă

  • Rusia anulează aşa-numita „operaţiune antiteroristă” din regiunea sa din Belgorod
  • Ucraina primeşte asistenţă macrofinanciară de 1,6 miliarde de dolari din partea UE
  • Ucraina este pregătită să înceapă contraofensiva
6226 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 455. Rusia continuă luptele în interiorul graniţelor sale / Prigojin se teme că pierde Rusia şi cere să fie impusă legea marţială / De ce nu-i place porecla „bucătarul lui Putin” / Dronă americană de recunoaştere deasupra Mării Negre / Lupte pe apă

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Partizanii ruşi: succes la Belgorod, vom ajunge la Moscova

Operaţiunea de la Belgorod „a fost un succes” şi „vom mai veni. În Belgorod, Briansk, Kursk, Voronej, Rostov, Moscova”, au afirmat grupurile de rezistenţă ruse Legiunea Libertăţii Rusiei şi RDC, atunci când s-au întâlnit cu jurnalişti, la graniţa cu Ucraina, după ce s-au întors de la acţiunile de la Belgorod. „Lupta noastră continuă, operaţiunea a avut succes şi obiectivele ei au fost atinse”, a declarat ‘Cezar’, purtătorul de cuvânt al Legiunii Libertăţii, într-un comunicat ajuns şi pe Telegram.

UPDATE 22:00 Şedinţă pentru Ucraina

UPDATE 21:00 Kiev: 17 atacuri aeriene ruseşti şi 23 de ciocniri pe front doar astăzi

„Astăzi, forţele de ocupaţie ruse au efectuat 17 lovituri aeriene, în timp ce 23 de ciocniri au avut loc pe front”. Acest lucru a fost anunţat de Statul Major ucrainean, scrie Ukrainska Pravda. „Inamicul continuă să-şi concentreze principalele eforturi pe direcţiile Kupiansk, Limansk, Bahmuţk, Avdiivsk şi Marinsk - a precizat Statul Major -. În direcţia Kupians, ruşii au desfăşurat acţiuni ofensive fără succes în zona Masiutivka şi un atac aerian în zona Dibrova”. Aceeaşi sursă a precizat apoi că „în direcţia Bahmut, inamicul a desfăşurat acţiuni ofensive fără succes, în direcţia aşezării Ivanovske şi a unui atac aerian în zona Bila Gora”.

UPDATE 20:30 Moscova: raidul din Marea Neagră a fost dejucat

Rusia a acuzat Ucraina că i-a atacat nava de război în Marea Neagră cu trei drone navale. Despre aceasta a relatat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov, precizând că nava Ivan Khurs este „angajată în misiuni de asigurare a operaţiunilor gazoductelor TurkStream şi Blue Stream, în zona economică exclusivă a Turciei”. Toate dronele au fost „distruse, iar Ivan Khurs îşi continuă misiunea atribuită”, a adăugat el.

UPDATE 20:00 Lupte în Marea Neagră

UPDATE 19:30 Putin: cei care susţin o lume unipolară se împuşcă în picior

„Cei care susţin o lume unipolară se împuşcă în picior”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la cel de-al doilea Forum Economic Eurasiatic. „Cine gândeşte aşa – a adăugat şeful Kremlinului citat de agenţia RIA Novosti – dăunează economiei globale şi practic se împuşcă în picior, dar şi în picioarele celor care sunt încă forţaţi să-i respecte ordinele”.

UPDAET 19:00 Kievul neagă informaţiile despre rănirea şefului forţelor armate

Kievul neagă că şeful forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, ar fi fost rănit la cap, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti. Acest lucru a fost negat pe Twitter de consilierul ucrainean pentru securitate şi apărare naţională, Oleksii Danilov.

UPDATE 18:30 Ucraina, ţinută la poarta NATO

UPDATE 18:00 Rusia îşi pregăteşte apărarea

UPDATE 17:30 Arme americane ajunse pe teritoriul Rusiei

UPDATE 17:00 Japonia va trimite 100 de vehicule militare în Ucraina

Japonia a organizat astăzi un eveniment pentru a anunţa donarea a aproximativ 100 de vehicule militare către Ucraina. Ministrul adjunct al Apărării din Japonia, Toshiro Ino, i-a prezentat ambasadorului ucrainean Sergi Korsunski un document care enumeră cele trei tipuri de vehicule incluse în donaţie,, în cadrul unei ceremonii la Ministerul Apărării, unde au fost expuse două camioane de jumătate de tone. „Sperăm că invazia se va încheia cât mai curând posibil şi că viaţa de zi cu zi va reveni la pace”, a spus Ino, completând: „Vom oferi tot sprijinul posibil”.

Donaţia, care include şi 30.000 de raţii de alimente, vine după ce premierul japonez Fumio Kishida s-a întâlnit la Hiroshima cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în marginea summitului G7. De asemenea, Japonia s-a oferit să trateze soldaţii ucraineni răniţi într-un spital militar japonez. De la începutul invaziei ruse, Tokyo a furnizat Ucrainei veste antiglonţ, căşti, măşti de gaz, costume de gaz, drone mici şi raţii de mâncare.

UPDATE 16:30 Ucraina schimbă Crăciunul

UPDATE 16:20 Dronă americană de recunoaşte în Marea Neagră 

O dronă americană a efectuat astăzi o misiune de recunoaştere peste Marea Neagră, în largul coastei Crimeei: acest lucru a fost raportat de Rbc-Ucraina, care citează serviciul Flightradar24. Este o dronă RQ-4 Global Hawk. Aeronava, conform site-ului de urmărire a zborurilor, a decolat în această dimineaţă de la baza americană din Sigonella, a traversat spaţiul aerian al mai multor ţări europene la o altitudine de 18.000 de metri şi s-a îndreptat spre Marea Neagră. Acest tip de dronă este capabilă să zboare la viteze de până la 575 km/h şi are o autonomie de 34 de ore. Deja, pe 17 martie, un RQ-4 Global Hawk a apărut pe radarele site-ului deasupra Mării Neagră.

UPDATE 16:10 Prigojin: peste 20.000 de soldaţi au murit în Bahmut

Şeful armatei private Wagner a Rusiei, Evgheni Prigojin, a declarat că forţa sa militară a pierdut peste 20.000 de luptători, în lunga bătălie pentru Bahmut. În oraşul Doneţk au murit aproximativ 20% din cei 50.000 de prizonieri ruşi pe care îi recrutase pentru a lupta. Acest lucru a fost anunţat în timpul unui interviu cu Konstantin Dolgov, un strateg politic pro-Kremlin. Prigojin a mai susţinut că armata rusă a ucis civili în timpul războiului, ceea ce Moscova a negat în repetate rânduri.

UPDATE 16:00 Comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei a fost rănit la cap

Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a suferit răni la cap şi schije într-un atac cu rachetă al trupelor ruse la un post de comandă de lângă Herson, în sudul Ucrainei, la începutul lunii mai, scrie Ria Novosti.

UPDATE 15:50 Progojin: suntem pe cale să pierdem Rusia, trebuie să impunem legea marţială

„Suntem într-o asemenea condiţie încât am putea pierde Rusia - aceasta este principala problemă... Trebuie să impunem legea marţială”: Evgeni Prigozhin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a declarat pe canalul de Telegram. Potrivit „bucătarului lui Putin”, Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluţie similară cu cea din 1917 şi ar putea pierde războiul. Ucraina pregăteşte o contraofensivă menită să împingă trupele ruse înapoi la graniţele sale de dinainte de 2014, când Rusia a anexat Crimeea, a spus Prigojin. Ucraina va încerca să încercuiască Bahmut şi să atace Crimeea, a adăugat el. „Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi bun pentru Rusia, aşa că trebuie să ne pregătim pentru un război dificil”, a spus el, într-un interviu postat pe canalul său Telegram. El a spus că porecla „bucătarul lui Putin” este o prostie, pentru că nu poate găti, iar „măcelarul lui Putin” ar putea fi o poreclă mai potrivită. Potrivit lui Prigojin, elita rusă şi-a protejat copiii, în timp ce copiii ruşilor de rând au murit pe front, situaţie care ar putea stârni tulburări în Rusia. Dacă ruşii obişnuiţi şi-ar continua să-şi ducă copiii înapoi în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei fac plajă în străinătate, Rusia s-ar confrunta cu tulburări similare cu cele de la revoluţiile din 1917.

UPDATE 15:40 Consiliul Mondial al Bisericilor, către Patriarhul Moscovei: războiul trebuie să se încheie

Faţă în faţă cu Patriarhul Moscovei Kirill „am spus cu forţă că războiul trebuie să se termine”. Secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor (Wcc), rev. Jerry Pillay, vorbeşte despre întâlnirea pe care delegaţia WCC a avut-o săptămâna trecută la Moscova cu Patriarhul Kirill, plecând de la ideea unei mese rotunde asupra căreia Kirill şi-a exprimat totuşi rezerve.

UPDATE 15:20 Legăturile dintre Adunarea Naţională şi Rusia lui Putin / Marine Le Pen - chemată să explice totul, astăzi, în faţa Adunării Naţionale

Marine Le Pen este chemată astăzi să explice Adunării Naţionale presupusele legături ale Rassemblement National (RN) cu Rusia lui Vladimir Putin. Oponenţii o acuză că este un fel de „agent” a influenţei ruse în Franţa, bazându-şi teza, în special, pe împrumutul acordat în 2014 „fostului Front”.

UPDATE 15:10 Moscova: Occidentul subestimează riscurile nucleare

Occidentul subestimează posibilitatea unei confruntări directe între puterile nucleare: ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus acest lucru la summitul internaţional al înalţilor oficiali de securitate. „Ţările NATO sunt de facto şi, în practică, de jure, participând direct la conflictul de partea Kievului. Această conduită iresponsabilă creşte serios ameninţarea unei confruntări militare între puterile nucleare”, a spus Lavrov. „Am trimis semnale către capitalele occidentale cu privire la inadmisibilitatea unui astfel de scenariu, dar aceste semnale fie au fost ignorate, fie au fost denaturate grav în scopuri propagandistice”, a adăugat el.

UPDATE 15:00 OMS condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina

Adunarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a adoptat miercuri o moţiune prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităţilor sanitare.
 
Moţiunea a fost adoptată cu 80 de voturi pentru, 9 împotrivă, 52 de abţineri şi 36 de ţări absente, potrivit Reuters.

UPDATE 14:00 Kremlinul a declarat miercuri că rapoartele potrivit cărora luptătorii pro-ucraineni care au trecut în Rusia la începutul acestei săptămâni au folosit echipamente militare de producţie occidentală sunt în concordanţă cu implicarea tot mai mare a Occidentului în conflictul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu este un secret faptul că forţele armate ucrainene primesc din ce în ce mai multe echipamente din Occident.

UPDATE 13:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe canalele sale de socializare un mesaj:

Pacea generaţiei părinţilor noştri este pacea lăsată ca moştenire de cei care au învins penultima mare agresiune din Europa. Iar pacea generaţiei copiilor noştri este pacea pe care o câştigăm chiar acum în luptele împotriva ultimei agresiuni din Europa.

UPDATE 12:00 Directorul general al companiei ruseşti de stat pentru energie nucleară, Rosatom, a discutat cu Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), despre securitatea de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina (ZNPP).

Alexey Likhachev a participat la o întâlnire la Beijing, a anunţat miercuri firma, potrivit Reuters.

UPDATE 11:00 Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că Polonia intenţionează să lanseze un program de achiziţie de submarine în 2023.

Potrivit Reuters, Polonia a crescut cheltuielile militare de la invazia Rusiei în Ucraina, guvernul angajându-se să dubleze dimensiunea armatei şi să cheltuiască 4% din PIB pentru apărare în 2023.

UPDATE 10:00 În regiunea rusă Belgorod, guvernatorul Viaceslav Gladkov a anunţat alte două incidente, declarând pe Telegram că un atac cu dronă deasupra Novaya Tavolzhanka a eşuat, deoarece dispozitivul exploziv lansat nu a detonat, şi că bombardamentele din Terezovka au rănit o persoană care a fost spitalizată în urma acestora. 

UPDATE 09:00 Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne, citându-l pe şeful autorităţii regionale, a relatat că un atac cu drone Shahad asupra unui sat din regiunea Harkov a lăsat în flăcări "o clădire şcolară, un centru cultural şi spaţii de birouri".

UPDATE 08:00 Beijing şi Moscova vor coopera la un "nou nivel

Premierul chinez Li Qiang a declarat miercuri că China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a promova cooperarea lor pragmatică în diverse domenii şi să o ducă la un "nou nivel", relatează Reuters.

UPDATE 07:00 Occidentul este pregătit să sprijine Kievul "ani de zile", afirmă Sunak

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat la Londra, în cadrul unei conferinţe pe teme de apărare, că aliaţii occidentali ai Ucrainei sunt pregătiţi să sprijine ţara în război "ani de zile", relatează FT.

UPDATE 03:00 Luptătorii anti-Kremlin par să folosească vehicule blindate fabricate în SUA

Grupurile antiguvernamentale ruse armate par să fi folosit cel puţin trei vehicule blindate de fabricaţie americană în incursiunea din regiunea Belgorod, potrivit imaginilor şi videoclipurilor verificate de The New York Times.

UPDATE 02:00 Un consilier de la Kiev a spulberat pe trecere un pieton

Consilierul de la Kiev, Yaryna Arieva, este acuzată că a condus maşina sub influenţa drogurilor. Arieva neagă că ar fi condus sub influenţa substanţelor.

Procuratura oraşului Kiev a acuzat-o pe consilieră că a provocat în mod deliberat accidentul din care a rezultat o victimă cu multiple traumatisme.

UPDATE 01:00 Autorităţile ucrainene: aur din epoca bizantină furat de ruşi din Crimeea ocupată

Aurul din epoca bizantină a fost furat de ruşi din tezaurul naţional Tauric Chersonesos din Crimeea ocupată, informează Misiunea Preşedintelui Ucrainei în Crimeea.

UPDATE 00:00 Şeful serviciilor de informaţii: Ucraina are suficiente arme, contraofensiva va începe „în curând”

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene Kyrylo Budanov a declarat într-un interviu acordat Japan Broadcasting Corporation că Ucraina are suficiente arme şi urmează cât de curând să pornească contraofensiva mult aşteptată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici