LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 100. Invazia rusă a răpit vieţile a 4.149 civili şi 11.000 militari ucraineni / Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei, dar a suferit pierderi grele / Sursele ucrainene indică peste 30.000 de militari ruşi ucişi şi mai mult de 1.300 de tancuri invadatoare distruse / Mesaje de la ONU şi UE, precum şi bilanţul OMS / Rusia nu renunţă

  • 4.149 civili ucraineni au fost ucişi de la începerea invaziei, şi alţi 4.945 au fost răniţi.
  • Între 5.500 şi 11.000 de militari ucrainei au fost ucişi, şi alţi 18.000 au fost răniţi.
  • 15.000 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa de la începerea invaziei, deşi sursele ucrainene transmit că numărul invadatorilor ucişi ajunge la 30.000 de militari ruşi.
9616 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 100. Invazia rusă a răpit vieţile a 4.149 civili şi 11.000 militari ucraineni / Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei, dar a suferit pierderi grele / Sursele ucrainene indică peste 30.000 de militari ruşi ucişi şi mai mult de 1.300 de tancuri invadatoare distruse / Mesaje de la ONU şi UE, precum şi bilanţul OMS / Rusia nu renunţă

Sursa Foto - Hepta (Sistemul american de rachete HIMARS care va fi livrat Ucrainei de către SUA)

UPDATE 21:00- Macron îl critică pe Putin 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că omologul său rus Vladimir Putin a comis o „eroare istorică şi fundamentală” prin invadarea Ucrainei şi că acum este „izolat”, relatează Agence France-Presse. 

 

UPDATE 20:00 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat că Moscova împiedică porturile ucrainene să exporte cereale, susţinând că „nimeni nu o opreşte”.

Putin a sugerat că cea mai bună soluţie ar fi transportarea cerealelor prin Belarus dacă sancţiunile la adresa Minskului vor fi ridicate, relatează Reuters.

 

UPDATE 19:00 - Centrale nucleare

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este situată în regiunea Zaporizhzhia, din sud-estul Ucrainei, ocupată de ruşi, se confruntă cu o penurie critică de piese de schimb. 

 

UPDATE 18:00 - Acuzaţii de viol

Poliţia ucraineană a deschis 16 anchete penale cu privire la acuzaţiile de violenţă sexuală comise de soldaţii ruşi împotriva civililor, potrivit ministrului adjunct de interne al Ucrainei, Kateryna Pavlichenko. Aproximativ 50 de plângeri de violenţă sexuală  au fost primite de poliţie, a declarat Pavlichenko.

 

UPDATE 17:00 - Rusia acuză Ucraina de crime de război

Canalul oficial Telegram al autoproclamatei Republici Populare Doneţk a distribuit o veste despre investigaţiile Rusiei privind crimele de război comise de forţele ucrainene în zonele Ucrainei, ocupate în prezent de trupele ruse. 

Site-ul comisiei de investigaţie a Federaţiei Ruse a afirmat că la o întâlnire de la Mariupol „a fost stabilită implicarea a încă şase oficiali de securitate” în ceea ce se pretinde că sunt infracţiuni şi că „alţi nouă au fost reţinuţi şi aduşi la răspundere”. 

 

UPDATE 16:00 - Declaraţia primarului Kievului

Vitali Klitschko , primarul Kievului, a postat un mesaj pe Telegram pentru a marca 100 de zile de război. El spune:

100 de zile de război barbar dus de Rusia  pentru a distruge Ucraina şi ucrainenii...

Ziua 100 este ca o zi lungă şi dificilă. Emoţii, muncă grea, bătălii sângeroase, pierderi şi morţi. Totuşi,e  o perioadă de curaj şi perseverenţă. Stăm şi luptăm toţi împreună. Fiecare la locul lui. Ne admirăm forţele armate. Ne vom elibera pământul de barbarii ruşi care l-au cotropit!

Da, va fi greu. Dar cred că fiecare dintre noi va trece cu demnitate prin aceste încercări. Pentru că acesta este un război dintre bine şi rău. Şi bunătatea şi dreptatea vor birui. 

UPDATE 15:12 - Foametea din Africa

Vladimir Putin şi „războiul său de agresiune” sunt responsabili pentru riscul de foamete în Africa, şi nu Occidentul, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german de externe.

Germania condamnă cu fermitate încercarea preşedintelui rus de a crea o naraţiune conform căreia Occidentul este responsabil pentru criza alimentară globală/ Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a transmis:Trebuie să subliniem că faptul că există riscul de foamete în anumite părţi ale lumii, că unele ţări nu pot exporta cereale, este o consecinţă a războiului de agresiune rusesc şi nu a sancţiunilor occidentale.

 

UPDATE 15.00 Kiev: Ruşii ascund nave de război în spatele bărcilor civile din Sevastopol

„Navele de război ruseşti de lângă Sevastopol se ascund în spatele navelor civile. Ocupanţii folosesc nave cu sisteme de identificare dezactivate în raiduri. În spatele acestor nave, ruşii îşi ascund navele de război, de pe care apoi lansează rachete pe teritoriul Ucrainei”, scrie Marina ucraineană  pe agina sa de Facebook.

 

UPDATE 14:50 Zelensky: apărăm ţara de 100 de zile, victoria va fi a noastră

„Apărăm Ucraina de 100 de zile. Victoria va fi a noastră”, a afirmat liderul Kievului, Zelenski, într-un videoclip filmat pe străzile capitalei cu ocazia celor 100 de zile de la începutul conflictului. Împreună cu Zelensky apar premierul Denis Şmihal şi consilierul Mikhailo Podoliak.

UPDATE 14:40 - Declaraţii de la Crucea Roşie 

Amploarea distrugerii din Ucraina „sfidează înţelegerea”, a declarat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

„Mii de oameni trăiesc cu suferinţa fără a cunoaşte situaţia celor dragi”, a spus directorul general al CICR, Robert Mardini.

"Casele, şcolile şi spitalele au fost distruse, iar civilii au suferit ororile conflictului, cu vieţi pierdute şi cu familii sfâşiate", transmite Robert Mardini. 

UPDATE 14:40 UE lansează al şaselea pachet de sancţiuni, embargo asupra importurilor de petrol

Comisia Europeană „salută” adoptarea de către Consiliu a celui de-al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, propus în urmă cu aproape o lună, care include un embargo gradual asupra importurilor de petrol din Moscova, cu o excepţie pentru ţiţeiul care este transportat în Europa prin conductă. Embargoul, când va fi pe deplin implementat, va acoperi în continuare 90% din importurile curente de petrol în UE din Rusia.

UPDATE 14:35 Moscova: raid în noapte, peste 360 ​​de naţionalişti ucişi

Peste 360 ​​de „naţionalişti” ucraineni au fost ucişi şi 49 de sisteme de arme şi vehicule militare au fost distruse în atacurile de peste noapte ale forţelor ruse în estul şi sudul ţării, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova. Atacurile de artilerie şi raiduri aeriene au lovit un post de radio în Sloviansk şi unele depozite de muniţie în Donbass. Alte ţinte au fost atinse în regiunea de sud a regiunii Mikolaiv.

UPDATE 14:30 OMS: 269 de atacuri la îngrijirea sănătăţii în 100 de zile

Au existat 269 de atacuri asupra asistenţei medicale în Ucraina, verificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu cel puţin 76 de morţi şi 59 de răniţi, este bilanţul OMS, cu ocazia primelor 100 de zile de conflict. Un război care „a durat 100 de zile prea multe, bulversând vieţi şi comunităţi şi punând în pericol sănătatea poporului ucrainean, pe termen scurt şi lung”, a spus directorul general al agenţiei de la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „OMS face tot posibilul pentru a sprijini Ministerul Sănătăţii ucrainean şi a furniza echipament medical şi alte materiale esenţiale. Dar singurul medicament de care Ucraina are cea mai mare nevoie este cel pe care OMS nu-l poate aduce: pacea. Cerem Federaţiei Ruse să pună capăt războiului”, repetă Tedros. „Unele unităţi sanitare ucrainene au fost distruse, în timp ce altele au fost copleşite de oameni care căutau asistenţă pentru răni şi traume cauzate de război”, afirmă conducătorul organizaţiei.

UPDATE 14:00 Rusia nu renunţă la război

UPDATE 13:30 Moscova: Vestul blochează exporturile de grâu pentru propriile interese

Rusia doreşte „să exporte cereale în toate ţările care au nevoie de ele, dar acest lucru este împiedicat de ţările occidentale din cauza intereselor lor politice şi comerciale”, a declarat într-o conferinţă de presă de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „Suntem pregătiţi să creăm condiţiile care să permită exporturile din Odesa şi din alte porturi ale Mării Negre şi din Marea Azov”, a adăugat Zakharova, dar „minele împiedică exporturile de cereale şi aceste mine au fost instalate de forţele militare ucrainene”.

UPDATE 13:00 Sancţiunile din cel de-al 6-lea pachet al UE, AICI şi AICI

UPDATE 12:30 Preşedintele parlamentului ucrainean, primit la Berlin

Preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a fost întâmpinat în această dimineaţă la Berlin de cancelarul german Olaf Scholz. Ulterior, Stefanciuk a fost oaspete al Bundestagului german. „Parlamentul german este ferm de partea Ucrainei. Vom continua să sprijinim ţara dumneavoastră cât de mult putem în termeni umanitari, militari, financiari şi diplomatici”, a declarat Barbel Bas, preşedintele Bundestag-ului. Stefanciuk l-a invitat pe Scholz să vorbească la Kiev şi a făcut un nou apel pentru livrarea de arme eficiente şi moderne în Ucraina.

UPDATE 12:00 Războiul din Ucraina „nu va avea învingători”:

ONU afirmă acest lucru în cea de-a 100-a zi a invaziei ruse. „Acest război are şi nu va avea câştigători. Mai degrabă, am asistat timp de 100 de zile la ceea ce s-a pierdut: vieţi, case, locuri de muncă şi perspective”, a declarat Amin Awad, secretar general adjunct şi coordonator ONU de criză pentru Ucraina, într-o declaraţie.

UPDATE 11:50 Uniunea Europeană adoptă în mod oficial al 6-lea pachet de sancţiuni

Consiliul European a adoptat în mod oficial cel de-al 6-lea pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei şi Belarusului. „Cu pachetul de astăzi, creştem limitele capacităţii Kremlinului de a finanţa războiul prin impunerea de noi sancţiuni economice. Interzicem importul de petrol rusesc în UE şi prin aceasta reducem o sursă masivă de venituri pentru Rusia. Excludem cele mai importante bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi Swift şi îi sancţionăm pe cei responsabili pentru atrocităţile petrecute la Bucha şi Mariupol. În cele din urmă, interzicem mai mulţi actori de dezinformare care contribuie activ la propaganda de război a preşedintelui Putin”, a comentat Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell.

UPDATE 11:40 Von der Leyen: 100 de zile de război nejustificat, UE este cu Kievul

„Acum o sută de zile, Rusia şi-a declanşat războiul nejustificat împotriva Ucrainei. Curajul ucrainenilor cere respectul şi admiraţia noastră. UE este cu Ucraina”. Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a scris mesajul pe Twitter, anunţând că „azi, la Paris, voi vorbi cu Emmanuel Macron despre sprijinul actual şi viitor al UE pentru ţară”.

UPDATE 11:00 După 100 de zile de lupte crâncene, Rusia a pierdut peste 30.000 de oameni şi mai multe de 1.300 de tancuri, susţine Ucraina

UPDATE 10:30 Serviciile de informaţii britanice: Moscova câştigă Donbass-ul, dar planul iniţial a eşuat

Rusia înregistrează un „succes tactic” în Donbass, dar dacă performanţa sa în Ucraina este măsurată în raport cu planul iniţial de invazie, „niciunul dintre obiectivele strategice nu a fost atins”: informaţiile britanice scrie în actualizarea zilnică despre situaţia din Ucraina.

Raportul, publicat de Ministerul Apărării pe Twitter, subliniază, de asemenea, că obţinerea oricărui tip de succes strategic va dura probabil mult timp şi va necesita investiţii uriaşe în oameni şi în echipamente.

UPDATE 10:00 Belarus trimite unităţi speciale la graniţă

Potrivit UNIAN, Belarus a trimis unităţi de forţe speciale în zonele care se învecinează cu Ucraina, în special în regiunile sudice Volyn şi Poliske.

UPDATE 09:00 48.000 de copii s-au născut în cele 100 de zile de război

UPDATE 08:00 Moldova a interzis difuzarea de ştiri şi programe politice ruseşti pe canalele TV ale ţării

Interdicţia oficială, transmite BBC, a fost aprobată, ieri, de Parlamentul de la Chişinău, chiar dacă transmiterea ştirilor de la Moscova fusese deja întreruptă efectiv de la începutul războiului din Ucraina.

Noua legislaţie prevede amenzi şi sancţiuni, în cazul răspândirii de ştiri false.

Moldova şi-a exprimat în repetate rânduri teama de a fi implicată în conflict, mai ales în urma atacurilor de pe teritoriul autoproclamatei republici separatiste pro-ruse Transnistria, în sud-est, la graniţa cu Ucraina, unde aproximativ 1.500 de militari din Moscova sunt staţionaţi.

UPDATE 07:30 50 de ambasade s-au întors la Kiev

3 iunie 2022 - Se împlinesc 100 de zile de la declanşarea războiului ruso-ucrainean (24 februarie 2022 - Vladimir Putin ordonă trupelor ruse să atace Ucraina după ce cu două zile înainte a anexat  şi a proclamat independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk controlate de forţele pro-ruse). 

Datele ONU susţin că 4.149 civili au fost ucişi şi alţi 4.945 au fost răniţi.

New York Times transmite că între 5.500 şi 11.000 de militari ucrainei au fost ucişi, şi alţi 18.000 au fost răniţi. 

The National News susţine că peste 15.000 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa de la începerea invaziei, deşi agenţia ucraineană Interfax  indică 30.000 de militari ruşi ucişi de forţele armate de apărare ale Ucrainei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici