Războiul din Ucraina, ziua 141. Măcel la Vinniţia: 20 morţi, printre care şi copii, şi zeci de răniţi, în urma unui atac cu rachete. Străzile erau pline cu oameni / Kuleba ameninţă cu judecata pentru crime de război

  • Zelenski: "Două milioane de ucraineni au fost transportaţi cu forţa în Rusia"
  • Oficialii turci, ucraineni, ruşi şi ONU au înfiinţat un centru de coordonare la Istanbul pentru a monitoriza exporturile de cereale.
  • Gazprom spune că nu există nicio garanţie pentru funcţionarea conductei Nord Stream
  • Forţele ruse intră în oraşul Siversk.
  • Inamicii au lansat 12 rachete şi lovituri aeriene asupra zonelor populate de la graniţa regiunii Lugansk şi a regiunii Doneţk.
17622 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 141. Măcel la Vinniţia: 20 morţi, printre care şi copii, şi zeci de răniţi, în urma unui atac cu rachete. Străzile erau pline cu oameni / Kuleba ameninţă cu judecata pentru crime de război

Războiul din Ucraina, ziua 141. Măcel la Vinniţia: 20 morţi, printre care şi copii, şi zeci de răniţi, în urma unui atac cu rachete. Străzile erau pline cu oameni / Kuleba ameninţă cu judecata pentru crime de război

UPDATE 23:37 

Trei nave au părăsit portul Mariupol încărcate cu produse metalice laminate şi se îndreaptă către Rostov. Alte patru nave şi un petrolier vin dinspre Rostov spre Mariupol, posibil cu încărcături militare, a declarat Andryushchenko, consilierul primarului din Mariupol.

UPDATE 22:52 Zelenski condamnă lovitura Rusiei asupra Viniţa, un oraş ucrainean „obişnuit şi paşnic” 

Atacul, despre care Ucraina a declarat că a fost efectuat cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe un submarin rus din Marea Neagră, a avut loc la o zi după un progres în discuţiile dintre Moscova şi Kiev pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene şi a subliniat cât de departe sunt cele două părţi de un acord de pace.

"Ce este acest lucru, dacă nu un act deschis de terorism?" a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram. 

UPDATE 21:40 Zeci de ţări din UE, alături de SUA şi Marea Britanie îşi vor coordona anchetele privind Ucraina

Coordonarea acţiunilor vizează evitarea repetării investigaţiilor, pregătirea procurorilor ucraineni şi multiplicarea echipelor care colectează dovezi pe teren. Ţările au anunţat angajamente în valoare de 20 de milioane de euro pentru Curtea Penală Internaţională, pentru Parchetul General din Ucraina şi pentru echipele Naţiunilor Unite.
 
Până acum au fost iniţiate anchete referitoare la aproximativ 23.000 de crime de război, iar dovezile trebuie să fie credibile şi analizate în mod organizat.
 
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la această conferinţă internaţională că armata rusă a atacat cu rachete joi două centre comunitare din vestul Ucrainei, omorând 20 de oameni, inclusiv trei copii, şi rănind multe alte persoane.  
 

UPDATE 20:00 Rusia a fost de acord să asigure un "coridor de cereale" pentru exporturile de alimente din Ucraina, după discuţiile de astăzi de la Istanbul, în format Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU

UPDATE 19:30 Continuă bombardamentele masive. Mau mulţi civili şi-au pierdut viaţa joi

 

UPDATE 18:00 Atacul de la Vinniţia: lipsesc 46 de persoane

Serviciul de stat de urgenţă ucrainean spune că caută în continuare 46 de persoane, considerate dispărute după atacul rus de azi dimineaţă asupra Vinniţia, în centrul Ucrainei, a informat The Guardian. Serviciul a publicat date actualizate despre victime pe Telegram, confirmând că 20 de persoane au fost ucise, inclusiv 3 copii, şi că 52 de persoane au fost rănite, printre care şi 3 copii. Dintre aceştia, 34 sunt consideraţi a fi în stare gravă. Au fost avariate 55 de clădiri şi 40 de maşini.

UPDATE 17:30 Medvedev, nemilos cu SUA

UPDATE 17:00 Zelenski la Haga: tribunal special pentru crime de război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind la Conferinţa de la Haga privind Ucraina, a cerut crearea unei „curţi speciale” care să judece crimele de război ruseşti.

UPDATE 16:20 Numărul victimelor de la Vinniţia a crescut la 20 de morţi

UPDATE 16:00 Macron: Războiul va dura

În Ucraina „va fi un război care va dura şi de aceea trebuie să ne pregătim. Vara şi toamna vor fi cu siguranţă foarte dificile”, a spus  preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu televizat cu ocazia sărbătorii naţionale a Franţei.

UPDATE 15:50 Biden: Putin trebuie să eşueze, SUA alături de Ucraina

„Războiul lui Putin trebuie să fie un eşec, Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul ei”, a spus Joe Biden la o conferinţă de presă cu Yair Lapid.

UPDATE 15:20 Rachete ruseşti în Vinniţia: 17 morţi şi 90 răniţi

Bilanţul din atacul care a lovit oraşul central Vinniţiia, la 268 de kilometri sud-vest de Kiev, s-a înrăutăţit la 17 morţi şi peste 90 de răniţi în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de autorităţile ucrainene. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că printre morţi se numără doi copii şi a numit atacul „un act flagrant de terorism”. Potrivit rapoartelor poliţiei naţionale ucrainene, 3 rachete ruseşti au lovit o clădire de birouri şi au deteriorat clădirile rezidenţiale din apropiere, iar atacul cu rachetă a declanşat un incendiu cu 50 de maşini într-o parcare din apropiere. Potrivit guvernatorului regiunii Vinnytsia, Serghei Borzov, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât şi alte patru rachete lansate peste zonă.

UPDATE 15:00 Vinniţia a fost lovită în timp ce străzile erau pline de lume, postare video a Ministerului Apărării din zona bombardată

În Vinniţia, centrul Ucrainei, 3 rachete ruseşti au lovit clădiri civile şi un centru cultural. Bilanţul provizoriu al salvatorilor este de 12 morţi, inclusiv un copil mic, şi 50 răniţi. Atacul de la Vinnytsia, departe de frontul de război, a avut loc în mijlocul dimineţii, când străzile erau pline de lume. The Guardian o raportează. Ministerul ucrainean al Apărării a postat un videoclip pe Twitter care arată zona în care au căzut rachetele, fumul, resturile de pe stradă.

UPDATE 14:50 Moscova la G7, plafonul preţului petrolului poate creşte preţurile

Încercările ţărilor G7 de a limita preţurile petrolului pot duce, în schimb, la o creştere. Avertismentul a venit de la purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă.

UPDATE 14:40 Kuleba: criminalii de război, judecaţi pentru fiecare picătură de sânge

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a promis că va judeca „criminalii de război” ruşi „pentru fiecare picătură de sânge şi lacrimi ucrainene”, după ce un atac cu rachete ruseşti a ucis cel puţin 12 persoane în oraşul Vinniţia din centrul Ucrainei. Atacul a avut loc în timp ce autorităţile judiciare din întreaga Europă s-au adunat la Haga pentru a coordona investigaţiile asupra atrocităţilor de după invazia rusă. Conferinţa a început când Rusia „comite o altă crimă de război”, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 14:30 Crime de război, astăzi summit la Haga

Procurorul-şef pentru crime de război al Ucrainei şi autorităţile judiciare europene s-au întâlnit în această dimineaţă pentru a coordona investigaţiile asupra atrocităţilor din timpul invaziei ruse a Ucrainei. Cu peste 20.000 de investigaţii pentru crime de război deschise, dovezile trebuie să fie credibile şi organizate, au spus oficialii. „La fel ca o strategie climatică şi o strategie Covid, avem nevoie de o strategie de responsabilitate”, a declarat ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra la o întâlnire de la Haga, relatează Reuters.

„Crimele de război cresc în fiecare zi: viol, tortură, execuţii extrajudiciare, dispariţii, deportări forţate, atacuri la şcoli, spitale, locuri de joacă, blocuri, silozuri de cereale”.

Rusia neagă implicarea în crime de război. Au existat, de asemenea, mărturii conform cărora ucrainenii au abuzat de prizonieri ruşi, deşi marea majoritate a acuzaţiilor documentate de organisme precum Organizaţia Naţiunilor Unite sunt despre presupuse atrocităţi comise de invadatorii ruşi.

UPDATE 14:00 Zelenski: Rusia, o ţară ucigaşă

„Atacuri cu rachete în centrul oraşului Vinniţia. Sunt răniţi şi morţi, inclusiv un copil mic”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Telegram despre situaţia de la Vinniţia. „În fiecare zi, Rusia distruge populaţia civilă, ucide copii ucraineni, trage cu rachete ţinte civile. Unde nu este nimic militar. Ce este acesta decât un act de terorism deschis. O ţară ucigaşă. O ţară teroristă”. Mesajul lui Zelensky este însoţit de un clip video care arată consecinţele bombardamentului. Se vede fum negru emanând din clădiri, străzi acoperite cu moloz şi servicii de urgenţă care se grăbesc la faţa locului. Potrivit poliţiei din centrul oraşului ucrainean, rachetele ruseşti au ucis cel puţin doi civili în această dimineaţă şi au rănit alţi 6. „Sunt morţi şi răniţi”, a confirmat Serhiy Borzov, guvernatorul omonimului.

UPDATE 13:00 Şeful poliţiei: doi morţi şi 6 răniţi în atacul de la Vinniţia

„Un atac rusesc asupra Vinniţia a lovit o clădire de birouri şi a distrus case de civili. Au fost lansate 3 rachete. Potrivit datelor iniţiale, bilanţul este de doi morţi, inclusiv un copil mic (foto), şi 6 răniţi. În urma raidului, a izbucnit un incendiu care s-a extins şi în parcare, dând foc la aproximativ 50 de maşini”, a spus şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klymenko, pe Telegram.

UPDATE 12:10 Rachete deasupra oraşului Vinniţia: Morţi şi răniţi

Există morţi şi răniţi în oraşul ucrainean Vinniţia, care a fost lovit de rachete ruseşti. Despre acest lucru a anunţat consiliul orăşenesc pe Telegram, raportat de UNIAN. „Ca urmare a bombardamentului din Vinniţia, sunt morţi şi răniţi. 4 rachete din regiune au fost doborâte de forţele de apărare aeriană”, spun administratorii.

UPDATE 12:20 Mass-media rusă: următoarea întâlnire despre grâu, 20-21 iulie

Următoarea întâlnire între delegaţiile din Turcia, Rusia, Ucraina şi Organizaţia Naţiunilor Unite pe tema grâului va avea loc în perioada 20-21 iulie. Aşa spune o sursă, potrivit agenţiei de ştiri ruse Ria Novosti.

UPDATE 12:10 OSCE: Moscova, brutală cu civili ucraineni în lagăre de filtrare

OSCE, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, declară că este „grav îngrijorată” de modul în care Moscova a tratat civilii ucraineni din „lagărele de filtrare” menite să identifice pe cei suspectaţi de legături cu autorităţile de la Kiev, potrivit unui raport care va fi publicat astăzi. Potrivit martorilor, această procedură presupune „audieri brutale şi percheziţii corporale umilitoare”, scriu autorii documentului. Cei care au luptat cu Ucraina sau au legături cu Batalionul Azov „sunt despărţiţi de ceilalţi şi adesea dispar”. Unii sunt „reţinuţi sau chiar ucişi”.

UPDATE 12:00 Kiev: 12 atacuri asupra zonelor populate dintre Lugansk şi Doneţk

„Armata rusă a lansat 12 atacuri aeriene şi cu rachete asupra zonelor populate de la graniţa dintre regiunea Lugansk şi regiunea Doneţk. Atacurile masive de artilerie continuă. Prin mici aşezări, ruşii încearcă să pătrundă în Siversk şi să deschidă calea pentru Bakhmut, motiv pentru care distrug tot ce se află în faţa lor. Acum sunt în ofensivă în direcţia lui Verkhnokamyansky, ostilităţile continuă”. Guvernatorul ucrainean de Lugansk, Serhgiy Gaidai, a scris pe Telegram, conform The Guardian.

UPDATE 11:30 Kiev, explozii la Mikolaiv: un hotel din centrul oraşului a fost distrus

Explozii au fost auzite în această dimineaţă în oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, iar salvatorii lucrează la locurile lovite de bombardamente. Potrivit primarului oraşului, Oleksandr Sienkovych, citat de Ukrinform, susţine că „au fost vizate o serie de ţinte civile”, iar un hotel din centru, hotelul Mikolaiv, a fost distrus.

UPDATE 11:00 Mesajul Maiei Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a asigurat pe omologul său ucrainean că „deocamdată” nu există nicio posibilitate ca Ucraina să fie atacată de regiunea separatistă Transnistria, situată la graniţa dintre Moldova şi Ucraina şi al cărei guvern este rusesc. „L-am asigurat pe Preşedintele Ucrainei că în prezent nu există niciun risc din partea Transnistriei. Mă refer la informaţiile pe care le avem, precum şi la discuţiile cu reprezentanţii Tiraspolului (capitala Transnistriei, n.d.)”, a spus Sandu.

UPDATE 10:30 Încă un american a fost capturat

Un al treilea cetăţean american a fost capturat şi este ţinut captiv de separatiştii pro-ruşi în Ucraina, potrivit prietenilor, familiei şi grupului privat de voluntari specializaţi în salvarea cetăţenilor americani. Suedi Murekezi, 35 de ani, a fost capturat luna trecută în Herson, oraşul-port ocupat de ruşi din sudul Ucrainei, unde locuia de mai bine de doi ani, a denunţat fratele său, Sele Murekezi. „Suntem cu toţii extrem de îngrijoraţi pentru siguranţa lui, desigur că este în pericol”, a spus el. După ce nu a auzit de el timp de o lună, Sele a primit un telefon de la fratele său la primele ore ale zilei de 7 iulie, spunând că a fost luat prizonier în Doneţk, cel mai mare oraş din autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Rusia.

Murekezi se află într-o închisoare cu Aleksander Drueke şi Andy Tai Ngoc Huynh, doi luptători americani capturaţi de ruşi luna trecută. Spre deosebire de Drueke şi Huynh, prietenii şi familia lui Murekezi susţin că tânărul de 35 de ani nu a participat la nicio luptă în Ucraina şi s-a mutat în ţară în urmă cu aproximativ 4 ani, stabilindu-se la Herson în 2020.

UPDATE 10:00 Persoanele în vârstă din Rusia cer continuarea războiului, tinerii se opun

UPDATE 09:00 Armata rusă a lansat atacuri nereuşite la nord de Sloviansk şi în apropiere de Bakhmut - Institutul pentru Cercetări de Război

În acelaşi timp, forţele ruseşti au continuat atacurile aeriene şi de artilerie împotriva Seversk şi la vest de Doneţk şi au lansat atacuri terestre limitate şi fără succes la nord de Harkov.

UPDATE 08:00 

Serhii Gaidai, şeful OVA Luhansk: Inamicii au lansat 12 rachete şi lovituri aeriene asupra zonelor populate de la graniţa regiunii Lugansk şi a regiunii Doneţk. Atacurile masive de artilerie şi mortar continuă şi sunt folosite sisteme de foc de salve. Prin mici aşezări, ruşii încearcă să pătrundă spre Siversk şi să deschidă calea către Bakhmut, motiv pentru care distrug tot ce se află în faţa lor. Acum se află în ofensivă în direcţia lui Verkhnokamyansky, ostilităţile continuă.

Forţele ruse intră în oraşul Siversk  

Agenţia de ştiri de stat Tass l-a citat pe Vitali Kiselyov, un oficial al Republicii Populare Lugansk, spunând că oraşul ar putea cădea în câteva zile. 

Gazprom spune că nu există nicio garanţie pentru funcţionarea conductei Nord Stream  

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat miercuri că nu poate garanta buna funcţionare a gazoductului Nord Stream. 

 

Lituania permite tranzitarea mărfurilor ruseşti pe teritoriul său

Lituania va permite ruşilor să transporte mărfurile pe  teritoriul ei în drumul lor către  Kaliningrad din Rusia , a declarat miercuri ministerul de Externe. 

 

UPDATE - Oficialii turci, ucraineni, ruşi şi ONU au înfiinţat un centru de coordonare la Istanbul pentru a monitoriza exporturile de cereale. 

„Sarcina centrului va fi să efectueze monitorizarea generală şi coordonarea navigaţiei sigure în Marea Neagră”, a spus Andriy Yermak .

El a mai spus: „Acest lucru va asigura exportul de cereale ucrainene şi va garanta securitatea alimentară pentru milioane de oameni din întreaga lume”.

Reprezentanţii ucraineni şi ruşi se vor întâlni în Turcia săptămâna viitoare pentru a analiza detaliile noului acord.

Zelenski: "Două milioane de ucraineni au fost transportaţi cu forţa în Rusia"

Rusia a deportat cu forţa aproape 2 milioane de oameni din Ucraina, inclusiv câteva sute de mii de copii, de la invadarea ţării, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici