Războiul din Ucraina, ziua 245. Rusia a testat rachete balistice/ Polonia a declarat Rusia drept stat terorist/ Armata lui Putin loveşte masiv zonele rezidenţiale / 480 de soldaţi ruşi au fost ucişi ieri / Ucrainenii în ofensivă. Vor să recupereze oraşul Herson / Biden şi Sunak îşi reafirmă angajamentul faţă de Ucraina

  • Provincia sudică a Ucrainei joacă un rol strategic deosebit în contextul luptelor
  • Ucrainenii vor să recupereze oraşul Herson însă incursiunile lor nu au avut încă succes
  • Ambele tabere se acuză reciproc şi fac aluzii către utilizarea armamentului nuclear
  • RUSIA A TESTAT RACHETE BALISTICE ŞI BOMBARDIERE STRATEGICE ÎN ORIENTUL EXTREM ŞI OCEANUL ARCTIC
35112 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 245. Rusia a testat rachete balistice/ Polonia a declarat Rusia drept stat terorist/ Armata lui Putin loveşte masiv zonele rezidenţiale / 480 de soldaţi ruşi au fost ucişi ieri / Ucrainenii în ofensivă. Vor să recupereze oraşul Herson / Biden şi Sunak îşi reafirmă angajamentul faţă de Ucraina

Sursa Foto - Ministerul Ucrainean al Apararii, Artilerie CAESAR din Franta

UPDATE ORA 23 -Ocupanţii ruşi au transferat ilegal rămăşiţele pământeşti şi monumentul lui Grigory Potemkin din Herson, transportându-le pe malul stâng al Niprului.

Pe lângă statuia lui Potemkin, au mai fost transferate statuile unor personalităţi din istoria militară şi politică a Rusiei, precum amiralul Fyodor Ushakov, generalul Aleksandr Suvorov şi generalul Vasily Margelov.

Vladimir Saldo, impus de ocupanţii ruşi drept „guvernator” al Hersonului, spune că aceste artefacte „sunt sanctuare care trebuie păstrate”.

Pe de altă parte, Oleksandr Tkachenko, ministrul culturii şi politicii informaţionale din Ucraina, a „mulţumit” ocupanţilor pentru ajutorul dat în de-rusificarea Ucrainei prin faptul că au luat cu ei monumentele lui Suvorov şi Uşakov. 

 

UPDATE ORA 22 - De câteva zile, Israelul a început să coopereze cu Ucraina, în privinţa dronelor kamikaze fabricate în Iran, afirmă preşedintele Zelenski.

Partea israeliană confirmă ceea ce serviciile de informaţii ucrainene cunosc deja, respectiv că Rusia a folosit până acum cel puţin 400 de drone de fabricaţie iraniană împotriva Ucrainei. Serviciile de informaţii ucrainene estimează că Rusia a comandat Iranului 2.000 de drone din clasa Shahed.

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a ridicat acest subiect la întâlnirea de astăzi cu preşedintele Joe Biden la Casa Albă.

UPDATE 17:00 - Senatul Poloniei a declarat Rusia drept „stat terorist”

Senatorii au votat în unanimitate pentru acest lucru - „în faţa agresiunii ruse, nu există dezacorduri între opoziţie şi autorităţi”, se arată pe site-ul Senatului.Aceştia au condamnat „politica imperială” a Rusiei şi au declarat că Polonia este fără echivoc de partea ucraineană şi va continua să ajute atât autorităţile ucrainene, cât şi refugiaţii de pe teritoriul său.

Anterior, ţările baltice au recunoscut Rusia drept „stat terorist”. 

Ford părăseşte în sfârşit Rusia

Producătorul american Ford a anunţat că părăseşte complet Rusia. Îşi va vinde pachetul de acţiuni din societatea mixtă de 49% Ford Sollers

Cea mai mare parte a producţiei din Rusia, Ford, însă, sa închis cu mult timp în urmă. În 2019, compania a anunţat că intenţionează să închidă două fabrici în Naberezhnye Chelny în Tatarstan şi Vsevolozhsk în regiunea Leningrad, precum şi o fabrică de motoare în zona economică specială Alabuga din Tatarstan. De altfel, în Rusia, sub marca americană, au continuat să producă doar camioane uşoare Ford Transit.

Reamintim, mai devreme, Mercedes-Benz şi-a anunţat retragerea definitivă de pe piaţa rusă.

 

 

UPDATE 16:00 -  RUSIA A TESTAT RACHETE BALISTICE ŞI BOMBARDIERE STRATEGICE ÎN ORIENTUL EXTREM ŞI OCEANUL ARCTIC 

 

 

UPDATE 14:55 Vladimir Putin a intrat în invazia Ucrainei cu termenul "denazificare". Acum, consiliul său de securitate pivotează spre termenul "desatanizare"

Aleksey Pavlov, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, susţine acum că în Ucraina au existat "sute de secte" în care cetăţenii au abandonat valorile ortodoxe. Cei care trăiesc în Ucraina pot atesta că această afirmaţie este vădit falsă.

 

UPDATE 14:00 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avut o convorbire telefonică cu omologii săi indian şi chinez şi a evocat preocupările Rusiei cu privire la posibila utilizare a unei "bombe murdare" de către Ucraina, a declarat ministerul lui Şoigu

 
Aceasta a urmat unei serii de convorbiri pe care Shoigu le-a avut începând de duminică pe aceeaşi temă cu miniştrii Apărării din NATO.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova a dorit să determine un răspuns activ din partea comunităţii internaţionale, potrivit Reuters.
 
Ministrul indian al apărării, Rajnath Singh, i-ar fi spus lui Shoigu că armele nucleare nu ar trebui să fie folosite de nicio parte în război, potrivit unei declaraţii a guvernului indian.
 
"Perspectiva utilizării armelor nucleare sau radiologice este împotriva principiilor de bază ale umanităţii", i-a spus Singh lui Shoigu, reiterând totodată necesitatea unei rezolvări rapide a conflictului prin dialog şi diplomaţie.
 
Ucraina şi aliaţii săi occidentali au respins acuzaţia Rusiei potrivit căreia Kievul se pregăteşte să folosească o "bombă radioactivă murdară" şi şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova foloseşte acest lucru ca pretext pentru o nouă escaladare a războiului.

UPDATE 13:00 Kremlinul a mai spus că activele din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a afirmat că le-a anexat luna trecută ar putea fi transferate în viitor către companii ruseşti

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este evident că "activele abandonate" nu pot fi lăsate inactive, iar guvernul se va ocupa de această problemă.
 
Ucraina, aliaţii săi occidentali şi o majoritate covârşitoare a ţărilor din Adunarea Generală a ONU au condamnat anexarea declarată de Rusia a celor patru regiuni ca fiind ilegală, potrivit Reuters.
 

UPDATE 11:40 Forţele armate ale Ucrainei estimează că aproximativ 480 de soldaţi ruşi au fost ucişi ieri

 

UPDATE 10:30 Marţi, forţele ruse au lansat cinci rachete, 30 de atacuri aeriene şi peste 100 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra a peste 40 de aşezări din întreaga ţară

 
"Încălcând normele dreptului internaţional umanitar, legile şi obiceiurile de război, ruşii continuă să lovească infrastructuri critice şi locuinţele populaţiei civile", a scris Statul major ucrainean în actualizarea sa de dimineaţă.

UPDATE 9:20 Un bombardament cu rachete la Dnipro a ucis două persoane, 3 au fost spitalizate

Una dintre victime este o femeie însărcinată. A doua victimă a agresiunii ruseşti a fost un operator de spălătorie auto. De asemenea, 3 persoane, un bărbat şi două femei, au fost spitalizate, a declarat Kyrylo Timoşenko. 

UPDATE 8:30 Biden şi Sunak îşi reafirmă angajamentul faţă de Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi noul prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak, au convenit, în timpul discuţiilor de marţi, să colaboreze pentru a sprijini Ucraina şi a ţine piept Chinei, a anunţat Casa Albă.
 
Ei au vorbit pentru prima dată la câteva ore după ce Sunak a devenit al treilea prim-ministru al Marii Britanii în acest an, moştenind o criză economică după demisia lui Liz Truss, al cărei mandat a durat 49 de zile.

UPDATE 7:30 Rusia se pregăteşte pentru "cele mai grele bătălii" în Herson, anunţă un oficial ucrainean

 
Forţele ruseşti din regiune au fost respinse în ultimele săptămâni şi riscă să fie blocate împotriva malului vestic al râului Nipru. Herson se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni.
 
Autorităţile instalate de Rusia evacuează locuitorii pe malul estic, dar Oleksiy Arestovych, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că nu există niciun semn că forţele ruseşti se pregătesc să abandoneze oraşul.
 
 

UPDATE 05:00

Nevoile de finanţare externă ale Ucrainei vor fi de aproximativ 3 miliarde de dolari pe lună până în 2023, în cel mai bun scenariu, dar ar putea creşte până la 5 miliarde de dolari, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

UPDATE 03:00

Comisia Europeană a cerut ţărilor şi companiilor Uniunii Europene să doneze mai mulţi bani şi echipamente pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina, din care peste o treime a fost distrusă de loviturile ruseşti cu rachete şi drone.

UPDATE 02:00

Noul premier britanic Rishi Sunak a fost de acord în un apel telefonic cu preşedintele american Joe Biden despre importanţa sprijinirii Ucrainei. Sunak a vorbit şi cu premierul ucrainean Volodymyr Zelenskiy şi cei doi au văzut nevoia de a continua să exercite presiuni asupra regimului de la Moscova. 

Rezumatul zilei

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ţara trebuie să accelereze luarea deciziilor în campania militară din Ucraina.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a reiterat angajamentul de a relua oraşul Herson, a cărui pierdere ar fi un mare regres pentru Putin.
  • O echipă a principalului organ de supraveghere nucleară a ajuns în Ucraina, la cererea Kievului, pentru a demonstra că ucrainenii nu produc în secret arme nucleare.
  • Un tribunal rus a respins apelul starului american de baschet WNBA Brittney Griner împotriva unei sentinţe de nouă ani pentru deţinerea şi contrabanda de cartuşe de vape care conţin ulei de canabis. Avocatul lui Griner a spus că speră că va putea fi eliberată într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici