Războiul din Ucraina, ziua 263. SUA ar vrea ca unele sancţiuni împotriva Rusiei să rămână în vigoare chiar dacă se va ajunge la un acord de pace / Statele Unite pregătesc un nou ajutor pentru Ucraina / În Herson, populaţia eliberată sărbătoreşte alături de armata ucraineană, deşi lipsesc apa şi pâinea / Steagul Rusiei, îndepărtat din Piaţa Melitopol

  • Analiştii de politică externă din Marea Britanie susţin că retragerea ruşilor din Herson este o umilinţă fără precedent pentru Kremlin
  • Rusia negociază accesul la pieţele mondiale pentru a exporta alimente şi îngrăşăminte
  • Turcia şi-a reafirmat poziţia de negociator în discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina, însă, niciun pas nu a fost iniţiat
8387 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 263. SUA ar vrea ca unele sancţiuni împotriva Rusiei să rămână în vigoare chiar dacă se va ajunge la un acord de pace / Statele Unite pregătesc un nou ajutor pentru Ucraina / În Herson, populaţia eliberată sărbătoreşte alături de armata ucraineană, deşi lipsesc apa şi pâinea / Steagul Rusiei, îndepărtat din Piaţa Melitopol

FOTO AFP

UPDATE 22:50 Statele Unite urmează să anunţe în următoarele săptămâni un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, potrivit consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan

 

UPDATE 21:30 Locuitorii din Kherson se vor chinui o perioadă 

Trupele ruseşti care au plecat au lăsat în urmă mii de mine capcană şi obuze neexplodate.
 
Roman Golovnya, un consilier al administraţiei locale a oraşului, a declarat: "Forţele de ocupaţie şi colaboratorii ruşi au făcut tot posibilul pentru ca oamenii care au rămas în oraş să sufere cât mai mult în aceste zile, săptămâni şi luni de aşteptare."
 

UPDATE 20:00 Reuters anunţă că un fost mercenar rus a fost executat după ce a trecut de partea Ucrainei

 
Într-un videoclip neverificat distribuit pe canalele Telegram despre care presa rusă a spus că au legătură cu grupul de mercenari Wagner, bărbatul s-a identificat ca fiind Evgheni Nuzhin, în vârstă de 55 de ani, şi a spus că a schimbat tabăra pentru a "lupta împotriva ruşilor".
 
În înregistrare, Nuzhin, care apare cu capul lipit cu bandă adezivă de un zid de cărămidă, şi-a dat numele, data naşterii şi a spus că a schimbat tabăra pe 4 septembrie.
 
El a spus că a fost răpit la Kiev pe 11 octombrie şi a ajuns într-o pivniţă, înainte ca în imagini să se vadă cum este lovit cu un baros.
 
Nu a fost clar cum Nuzhin, care a declarat presei ucrainene în septembrie că a vrut să lupte pentru Ucraina, a ajuns în mâinile a ceea ce par a fi forţe ruseşti.
 
Rusul Evgheni Prigozhin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat astăzi că fostul mercenar este un trădător.

UPDATE 19:20 SUA sugerează că unele sancţiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar dacă se va ajunge la un acord de pace

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că unele sancţiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar şi după un eventual acord de pace cu Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, potrivit Reuters.
 
Yellen a spus că orice eventual acord de pace ar implica o revizuire a sancţiunilor pe care SUA şi aliaţii săi le-au impus economiei Rusiei, potrivit Journal.
 
"Presupun că, în contextul unui eventual acord de pace, ajustarea sancţiunilor este posibilă şi ar putea fi adecvată", a declarat Yellen într-un interviu acordat în Indonezia, unde participă la summitul G20.
 
 

UPDATE 18:15 Editorul internaţional al BBC, Jeremy Bowen, a relatat din Kherson

Jurnalistul a postat pe Twitter o fotografie şocantă şi a declarat că trupurile în descompunere a ucrainenilor ucişi au fost lăsate de către ruşi pe drumul spre Kherson timp de luni de zile. Abia astăzi autorităţile le-au ridicat.

 

UPDATE 16:30 Companiile de utilităţi din Kherson lucrează pentru a restabili infrastructura critică avariată şi minată de forţele ruseşti, majoritatea locuinţelor din oraşul din sudul Ucrainei rămânând în continuare fără electricitate şi apă, au declarat duminică oficialii regionali

 
Guvernatorul regiunii Kherson, Iaroslav Yanushevych, a declarat că autorităţile au decis să menţină starea de asediu între orele 17.00 şi 8.00 şi să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în oraş ca măsură de securitate, relatează Reuters.
 
Yanushevych a declarat pentru televiziunea ucraineană următoarele: „Inamicul a minat toate obiectele de infrastructură critică. Trupele ucrainene au ajuns vineri în centrul oraşului Kherson, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie”. 
 
Retragerea a marcat a treia retragere majoră a Rusiei din timpul războiului şi prima care a implicat cedarea unui oraş ocupat atât de mare în faţa unei contraofensive ucrainene majore care a recucerit părţi din est şi sud.
 

UPDATE 15:00 Papa îndeamnă la optimism: Nu vă resemnaţi. Pacea este posibilă în Ucraina

Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioşi să nu fie descurajaţi şi să nu se lase dominaţi de frică. „Rămânem mereu aproape de fraţii şi de surorile din Ucraina chinuită. Pacea este posibilă”, a spus astăzi Suveranul Pontif. 

UPDATE 14:00 A fost îndepărtat steagul Rusiei din Piaţa Melitopol: aşa a început retragerea la Herson

În această dimineaţă, steagul rus a fost scos din piaţa principală din Melitopol, oraş din sud-estul Ucrainei care a căzut în mâinile armatei Moscovei în februarie. Steagul a dispărut brusc, dar autorităţile de ocupaţie au raportat deja că este vorba doar întreţinere. Presa ucraineană notează că retragerea Rusiei în Herson a început odată cu dispariţia drapelului de pe clădirea administraţiei.

UPDATE 13:00 Într-un videoclip şoc, un prizonier recrutat de Wagner a fost ucis cu ciocanul. Prigojin: „Moartea unui câine”

Video înfiorător cu un deţinut recrutat de Grupul Wagner, care a fost răpit şi executat de propria armată, după ce a fost capturat de ucraineni şi a spus că vrea să meargă de partea lor şi să lupte contra lui Vladimir Putin. Evgheni Nuzhin a fost ucis cu o bâtă în cap, iar videoclipul a fost publicat pe reţelele de socializare. Fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojhin, foarte apropiat de preşedintele rus, a comentat videoclipul de pe reţelele de socializare: „În ceea ce priveşte cel care a fost ucis cu ciocanul, asta arată că nu şi-a găsit fericirea în Ucraina. Cred că titlul acestui videoclip este „Moartea unui câine”. Videoclipurile au fost postate pe Twitter de un site independent de ştiri din Belarus.

UPDATE 12:00 Pro-ruşii: bombe ucrainene au picat toată noaptea la Kahovskaia

Potrivit şefului administraţiei pro-ruse din Herson, armata ucraineană a bombardat aseară hidrocentrala Kahovskaia din Herson, avariandu-o. „Rachete şi focuri de artilerie au fost trase în tot oraşul, nu doar asupra hidrocentralei. Există distrugere”, a declarat acesta pentru Ria Novosti. Şi a adăugat că forţele de la Kiev încearcă să închidă hidrocentrala, care totuşi continuă să funcţioneze. De săptămâni întregi, Moscova şi Ucraina s-au acuzat reciproc că doresc să distrugă hidrocentrala amintită.

UPDATE 11:30 Avertizare aeriană în toată ţara: avioane din Belarus

Alerta aeriană a fost declarată în toată Ucraina în această dimineaţă, după informaţii despre decolarea unui MiG-31K de pe teritoriul belarus, capabil să transporte rachete Kinzhal şi un alt avion de vânătoare, susţine UNIAN. Cetăţenii au fost rugaţi să meargă imediat la adăposturi şi să rămână în siguranţă până la încetarea alarmei.

UPDATE 11:00 Lavrov: Nici o decizie colectivă la Asean

O declaraţie comună cu privire la rezultatele summitului ASEAN aflat în curs de desfăşurare la Phnom Penh - în Cambodgia nu a fost adoptată, deoarece SUA şi partenerii săi au insistat asupra unei evaluări inacceptabile a situaţiei din Ucraina şi din jurul acesteia. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit agenţiei de presă ruse Tass. „Nu au fost luate decizii colective astăzi, deoarece Statele Unite şi partenerii săi occidentali au insistat asupra unui limbaj absolut inacceptabil cu privire la situaţia din Ucraina şi în jurul acesteia”, a spus şeful diplomaţiei de la Moscova.

UPDATE 10:30 Situaţie umanitară gravă în Herson: lipsesc apa şi pâinea

Situaţia umanitară din Herson este gravă: lipsesc apa, medicamente şi pâine, pentru că, fără electricitate, cuptoarele nu pot fi folosite, a spus primarul Holovniei Romane, amintind că înainte de a se retrage din oraş, armata rusă a distrus toate infrastructurile, susţine The Guardian.

UPDATE 10:10 Atentat la Nikopol, două femei rănite

Două femei au fost rănite în bombardamentul nocturn asupra Nikopol, un oraş de pe Nipru din regiunea Dnipropetrovsk, nu departe de Zaporojie. Au fost afectate aproximativ 40 de clădiri rezidenţiale private, precum şi zeci de clădiri comerciale şi infrastructuri energetice.

UPDATE 10:00 Kiev: Sprijinul pentru războiul din Rusia scade rapid

„Sprijinul pentru războiul din Federaţia Rusă scade rapid - scrie pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak - De la oligarh la cizmar, se răspândeşte opinia că „este timpul să-l oprim”. Din punct de vedere politic şi psihologic, Rusia nu este încă pregătită pentru negocieri reale şi retragerea trupelor. Dar se va întâmpla, imediat după eliberarea Doneţkului sau a Luganskului”.

UPDATE 09:50 Bombe cu dispersie pe Zaporojie, rezidenţi evacuaţi

În Zaporojie, regiunea de sud-est a Ucrainei unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, poliţia i-a evacuat pe locuitorii districtului Şevcenki după un atac cu rachete ruseşti. Zona a fost lovită de Iskander-K cu o încărcare a grupului. „Elementele explozive sunt împrăştiate în zona rezidenţială - au spus poliţiştii, citaţi de UNIAN -. Datorită faptului că acel tip de muniţie poate exploda în orice moment, s-a efectuat o evacuare temporară a populaţiei. Deminarea este în curs”.

UPDATE 09:40 Zelenski: Ruşii au distrus toată infrastructura din Herson

Preşedintele ucrainean a declarat că forţele ruse au distrus toată infrastructura „sensibilă” înainte de a părăsi Hersonul şi a promis că va restabili tot felul de infrastructură de comunicaţii, aprovizionarea cu apă, încălzire şi electricitate.

UPDATE 09:30 Dugin retractează şi în „perie” pe Putin, dar şi sperie lumea

UPDATE 09:00 O bătrână din Herson a furat muniţie de la ruşi

UPDATE 08:00 Medvedev, din nou guraliv

UPDATE 07:20 Presa de la Kiev: Rachete ruseşti asupra unui sat de lângă Herson, două femei au murit

Satul Hornostaivka, ocupat de ruşi, de pe malul stâng al Niproului, a fost bombardat de la Moscova cu rachete Grad, pentru a-i convinge pe locuitori să evacueze zona. Acest lucru a fost raportat - conform Kiev Independent - de către guvernatorul Regiunii Herson, Iaroslav Ianhuşevic, adăugând că în atac au fost ucise două femei şi şase case au fost distruse. „Cu aceste metode - a scris oficialul pe Telegram - ruşii încearcă să facă presiune asupra locuitorilor din Hornostaivka într-o aşa-numită" evacuare”. Înşişi soldaţii ruşi sunt nevoiţi să se ascundă în pivniţe cu locuitorii”.

UPDATE 04:10 Retragerea Rusiei din Herson aprinde o fractură ideologică între figuri pro-război şi Putin

Retragerea Rusiei din Herson erodează încrederea în angajamentul şi capacitatea lui Vladimir Putin de a-şi îndeplini promisiunile de război, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluare. Ideologul rus pro-război, Alexander Dugin, l-a criticat deschis pe Putin pentru că nu a susţinut ideologia rusă prin predarea oraşului Herson.

UPDATE 03:30 Rusia vizează regiunea Sumi

Guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvystkyi, a raportat că trupele ruse au vizat comunitatea de graniţă Krasnopillia cu 15 rachete nedirijate. Nu au existat victime.

UPDATE 02:00 Turcia se angajează să caute un dialog de pace între Rusia şi Ucraina, a declarat preşedintele Tayyip Erdogan în presa turcă, acuzând Statele Unite şi alte ţări occidentale că au provocat Moscova.

UPDATE 01:40 Aliat de top Zelenski: O oportunitate pentru discuţii de pace ar putea apărea în a doua jumătate a anului 2023

Ciclurile de campanie electorală care încep atât în Statele Unite, cât şi în Rusia, unde alegerile prezidenţiale urmează să aibă loc în 2024, ar putea fi un declanşator pentru discuţiile de pace, consideră Davyd Arakhamia, liderul fracţiunii Slujitorul Poporului a preşedintelui Volodimir Zelenski din parlamentul ucrainean.

UPDATE 00:45 Rusia bombardează un sat din partea ocupată a regiunii Herson

Satul Hornostaivka, ocupat de ruşi, a fost bombardat cu mai multe lansatoare de rachete Grad, potrivit guvernatorului regiunii Herson, Yaroslav Yanhushevych.

Rezumatul zilei

  • Noi daune semnificative aduse barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei pot fi observate din satelit în urma retragerii Rusiei din Herson.
  • Discuţiile dintre secretarul de stat american Antony Blinken cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba au relevat că Ucraina va dicta cursul unor eventuale negocieri cu Rusia.
  • Rusia a declarat că nu există încă un acord pentru extinderea unei înţelegeri care să permită Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră. Kremlinul şi-a reiterat poziţia de a primi acces nelimitat pe pieţele mondiale pentru a exporta alimente şi îngrăşăminte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici