Recep Erdogan: Turcia nu va aştepta pentru totdeauna la uşa Europei

Turcia este pregătită să-şi reconsidere intenţia de a adera la Uniunea Europeană în cazul în care islamofobia şi ostilitatea unor state europene persistă, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Eordogan într-un interviu pentru agenţia de ştiri Reuters.

2374 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan: Turcia nu va aştepta pentru totdeauna la uşa Europei

Recep Erdogan: Turcia nu va aştepta pentru totdeauna la uşa Europei (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Lucrurile au devenit foarte serioase în Europa în ceea ce priveşte nivelul islamofobiei. Uniunea Europeană îşi închide porţile în faţa Turciei, dar Turcia nu-şi închide porţile în faţa nimănui", a declarat Erdogan, care exemplificat afirmaţiile sale cu imagini ale unor moschei devastate şi mitinguri ale militanţilor kurzi organizate în unele oraşe europene.

"Dacă nu acţionează într-un mod sincer va trebui să acţionăm într-un mod sincer. De ce să mai aşteptăm. Discutăm de aproximativ 54 de ani", a adăugat liderul turc, făcând referire la acordul de la Ankara din anul 1963, prin care se enunţa obiectivul pe termen lung al Turciei de a adera la UE.

Miercuri, în Parlamentul european este programată o dezbatere cu privire la relaţiile între Turcia şi UE, iar o discuţie similară urmează să aibă loc vineri la nivelul miniştrilor de Externe ai statelor membre.

"Sunt foarte curios să văd cu va acţiona UE", a declarat Erdogan, criticând statele europene care au cerut încetarea negocierilor de aderare cu Turcia.

"Una sau două ţări nu pot ţine UE în viaţă. Aveţi nevoie de un stat ca Turcia, o ţară diferită care simbolizează o credinţă diferită (...) Însă statele membre UE nu par să realizeze acest lucru. Găsesc drept foarte dificil să absoarbă o ţară musulmană ca Turcia", a adăugat liderul de la Ankara.

Erdogan a mai declarat că UE nu s-a arătat recunoscătoare pentru rolul Ankarei în oprirea valului de refugiaţi din Siria şi Irak, iar Turcia şi statele din regiune au trebuit să se descurce singure în această situaţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici