Recep Erdogan vrea să discute direct cu Joe Biden despre problema avioanelor F-35

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va discuta cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, cu ocazia unei întrevederi bilaterale, despre problema avioanelor de vânătoare F-35, informează agenţia Reuters.

3293 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan vrea să discute direct cu Joe Biden despre problema avioanelor F-35

Sursa foto: Mediafaxfoto

Turcia a fost exclusă din programul de achiziţionare a avioanelor F-35 şi din procesul de producţie, în contextul disensiunilor cu Statele Unite din cauza cumpărării unor sisteme antiaeriene S-400 din Rusia.

Administraţia de la Ankara cere Washingtonului returnarea a 1,4 miliarde de dolari din cauza suspendării programului avioanelor F-35.

"Din informaţiile pe care le primim, există un fel de plan de rambursare. Vom afla dacă acest lucru este sau nu adevărat. Este bine că voi discuta cu domnul Biden despre aceste lucruri la cel mai înalt nivel. Vom încerca să ajungem la un acord în acest sens", a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

Conform agenţiei Anadolu, Recep Tayyip Erdogan va avea o întâlnire bilaterală cu Joseph Biden la Conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice, programată în oraşul britanic Glasgow în perioada 31 octombrie-12 noiembrie. Anterior, postul public TRT Haber relatase că Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu Joseph Biden cu ocazia summitului Grupului ţărilor dezvoltate şi emergente (G20), programat la Roma pe 30-31 octombrie.

În septembrie, Recep Erdogan a afirmat că relaţiile cu Administraţia SUA nu sunt "sănătoase", cerând Washingtonului să rezolve problemele asociate achiziţionării de către Turcia a sistemelor antiaeriene ruse S-400. "Nu pot spune că relaţiile turco-americane sunt marcate de un proces sănătos. Noi am cumpărat avioane F-35, am plătit 1,4 miliarde de dolari, iar aceste avioane nu ne-au fost trimise. Statele Unite trebuie să rezolve în primul rând acest lucru", a declarat Recep Tayyip Erdogan. Preşedintele Turciei a atras atenţia că, în cazul în care Statele Unite nu vor coopera, Administraţia de la Ankara îşi va acoperi din alte părţi nevoile în materie de apărare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici