Rusia a pus capăt parteneriatului său cu Europa, afirmă preşedintele Germaniei

Rusia a "pus capăt de facto parteneriatului său" cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, în Polonia, preşedintele german Joachim Gauck, invocând "un nou conflict armat la frontierele Europei", în Ucraina, relatează AFP.

4509 afișări
Imaginea articolului Rusia a pus capăt parteneriatului său cu Europa, afirmă preşedintele Germaniei

Rusia a pus capăt parteneriatului său cu Europa, afirmă preşedintele Germaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dorim un parteneriat şi relaţii de bună vecinătate (cu Rusia) în viitor", dar cu condiţia ca Moscova să-şi schimbe politica şi să "revină la respectarea drepturilor popoarelor", a spus Gauck, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

După ce a evocat "miracolul" apropierii dintre germani şi polonezi, în pofida suferinţelor pe care naziştii li le-au provocat, preşedintele Gauck şi-a exprimat dezamăgirea provocată de evoluţia Rusiei.

"Noi am crezut şi vrem să credem că şi Rusia, ţara lui Tolstoi şi a lui Dostoievski, ar putea face parte din Europa", a spus el.

"A fost un şoc să ne confruntăm cu un nou conflict la frontierele Europei. O înfruntare armată poate să stabilească noi frontiere şi o nouă ordine. Este un fapt: stabilitatea şi pacea pe continentul nostru sunt din nou în pericol", a continuat preşedintele Germaniei.

"După căderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeană, NATO şi grupul marilor ţări industrializate au dezvoltat relaţii speciale cu Rusia şi au integrat această ţară în rândul lor în diverse moduri. Acest parteneriat a fost de facto rupt de către Rusia", a subliniat el.

"Noi dorim un parteneriat şi relaţii de bună vecinătate (cu Rusia) şi în viitor, dar această revenire este necesar să aibă la bază o schimbare a politicii ruseşti şi revenirea la respectarea drepturilor popoarelor", a conchis el.

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, care a vorbit înaintea lui Gauck, a deplorat, la rândul său, "recursul la un aresenal de mijloace militare împotriva unui vecin" şi faptul că "pacea şi ordinea internaţională sunt tulburate în numele ambiţiei personale, a grandorii sau al zonei de influenţă".

"Aceleaşi pericole au ameninţat cu distrugerea şi au provocat suferinţă Europei în secolul al XX-lea", a notat el, îndemnând la "curaj şi hotărâre" în opoziţia faţă de "cei care ameninţă ordinea internaţională, pacea şi libertatea".

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat luni, anterior, că există riscul unui război "nu doar în estul Ucrainei" şi a cerut ca solidaritatea europeană şi euroatlantică "să ia o dimensiune practică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici