Rusia pregăteşte creşterea taxelor vamale pentru produsele din Republica Moldova

Rusia intenţionează să crească taxele vamale pentru mai multe produse provenind din Republica Moldova, la câteva săptămâni după ce a limitat deja drastic importurile de carne, a anunţat, miercuri, Ministerul Economiei, care a pregătit un proiect de decizie în acest sens.

170 afișări
Imaginea articolului Rusia pregăteşte creşterea taxelor vamale pentru produsele din Republica Moldova

Rusia pregăteşte creşterea taxelor vamale pentru produsele din Republica Moldova (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)

Proiectul de decizie propune, astfel, creşterea taxelor vamale, până în prezent inexistente, pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale.

Relaţiile comerciale dintre Rusia şi Republica Moldova sunt în prezent reglementate de acordul de liber schimb semnat între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), care permite Chişinăului să beneficieze de un regim vamal preferenţial pentru exporturile pe piaţa rusă.

Republica Moldova a semnat însă în iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă.

Măsura intervine în condiţiile în care Moscova a decis deja limitarea drastică a importurilor de carne din Republica Moldova, justificată prin "încălcarea normelor veterinare şi sanitare".

Comisia Europeană şi-a exprimat "regretul" în legătură cu decizia Moscovei, care a "coincis" cu momentul ratificării de către Parlamentul de la Chişinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri că foloseşte "arma economică" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici