Rusia respinge acuzaţiile Marii Britanii cum că ar vrea să instaureze în Ucraina un regim marionetă

  • Ministerul de Externe al Rusiei a respins duminică o afirmaţie britanică potrivit căreia Rusia încearcă să înlocuiască guvernul Ucrainei cu o administraţie pro-rusă şi că fostul deputat ucrainean Evgheni Murayev ar fi fost luat în considerare ca potenţial candidat.
  • Sâmbătă, Ministerul britanic de Externe a numit, de asemenea, alţi câţiva politicieni ucraineni despre care a spus că au legături cu serviciile de informaţii ruseşti, alături de Murayev, care este liderul unui mic partid pro-Rusia care nu are niciun loc în parlament.
1511 afișări
Imaginea articolului Rusia respinge acuzaţiile Marii Britanii cum că ar vrea să instaureze în Ucraina un regim marionetă

Guvernul britanic a făcut această afirmaţie pe baza unei evaluări a serviciilor de informaţii, fără a furniza dovezi care să o susţină. Aceasta survine pe fondul tensiunilor ridicate dintre Moscova şi Occident cu privire la planurile Rusiei asupra Ucrainei.

"Dezinformarea răspândită de Ministerul britanic de Externe este o dovadă în plus că ţările NATO, conduse de anglo-saxoni, sunt cele care escaladează tensiunile în jurul Ucrainei", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe aplicaţia Telegram. "Cerem Ministerului britanic de Externe să înceteze activităţile provocatoare, să nu mai răspândească prostii", relatează AP

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că informaţiile "pun în lumină amploarea activităţii ruseşti menite să submineze Ucraina şi reprezintă o perspectivă asupra gândirii Kremlinului".

Truss a îndemnat Rusia "să pună capăt campaniilor sale de agresiune şi dezinformare şi să urmeze calea diplomatică" şi a reiterat punctul de vedere al Marii Britanii că "orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greşeală strategică masivă cu costuri grave".

Marea Britanie a trimis arme antitanc în Ucraina ca parte a eforturilor de a-şi consolida apărarea împotriva unui potenţial atac rusesc.

Pe fondul eforturilor diplomatice de a dezamorsa criza, secretarul britanic al apărării Ben Wallace este aşteptat să se întâlnească cu ministrul rus al apărării Serghei Şoigu pentru discuţii la Moscova. Nu a fost precizată o dată pentru această întâlnire, care ar fi prima discuţie bilaterală de apărare dintre Marea Britanie şi Rusia din 2013.

Statele Unite au organizat o campanie agresivă în ultimele luni pentru a-şi unifica aliaţii europeni împotriva unei noi invazii ruseşti în Ucraina. Casa Albă a calificat evaluarea guvernului britanic drept "profund îngrijorătoare" şi a declarat că este alături de guvernul ucrainean ales în mod democratic.

"Acest tip de complot este profund îngrijorător", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Emily Horne. "Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi determina propriul viitor, iar noi suntem alături de partenerii noştri aleşi în mod democratic în Ucraina".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici