Süddeutsche Zeitung: Întâlnirea oficialilor din SUA şi Rusia în Ankara generează speculaţii

Întâlnirea între oficiali din SUA şi Rusia în capitala Turciei, Ankara, generează speculaţii privind posibile negocieri secrete pentru oprirea războiului din Ucraina, deşi Washingtonul a dat asigurări că nu pot avea loc discuţii în lipsa reprezentanţilor Kievului, comentează Süddeutsche Zeitung.

667 afișări
Imaginea articolului Süddeutsche Zeitung: Întâlnirea oficialilor din SUA şi Rusia în Ankara generează speculaţii

Süddeutsche Zeitung: Întâlnirea oficialilor din SUA şi Rusia în Ankara generează speculaţii

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), William Burns, s-a deplasat luni la Ankara pentru o întâlnire cu directorul Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin. Întrevederea a fost confirmată de un oficial de la Casa Albă, precum şi de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Nu există detalii despre subiectele abordate la întâlnire. Conform oficialului de la Casa Albă, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, Burns l-ar fi avertizat pe oficialul rus asupra consecinţelor unui eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina.

"Însă întrevederea de la Ankara a ridicat semne de întrebare referitoare la negocieri pentru oprirea războiului din Ucraina şi, bineînţeles, asupra principiului organizării unor astfel de discuţii fără prezenţa oficialilor ucraineni. Aceasta este prima întâlnire personală între oficiali de rang înalt din SUA şi Rusia de la începutul războiului. Anterior, au avut loc discuţii telefonice de două ori între secretarul american al Apărării şi ministrul rus al Apărării, din ce se cunoaşte public. Însă reprezentantul Casei Albe insistă că Burns nu s-a deplasat în Turcia pentru negocieri", notează publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Totuşi, la Ankara nu s-a discutat doar despre riscurile atacurilor nucleare, ci şi despre un potenţial schimb pentru eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner şi a militarului american Paul Whelan, deţinuţi în Rusia. Nu se ştie dacă Burns a reafirmat oferta Washingtonului de eliberare la schimb a traficatului rus de arme Viktor Bout, încarcerat în SUA.

"Însă speculaţiile privind o posibilă intervenţie diplomatică a Statelor Unite în războiul din Ucraina sunt generate şi de rolul lui William Burns. Înainte de a deveni director al CIA, Burns a fost în perioada 2005-2008 ambasador al SUA în Rusia, iar din 2011 până în 2014 a fost subsecretar de Stat în Administraţia Barack Obama. Este expert în relaţiile cu Rusia, iar publicaţia The Atlantic l-a numit la un moment dat «arma diplomatică secretă a Casei Albe». De ce l-ar trimite cineva la o asemenea întâlnire fără a-l lăsa să negocieze?", subliniază editorialistul Nicolas Freund în articolul publicat în Süddeutsche Zeitung.

Totuşi, trebuie menţionat că Administraţia de la Washington a subliniat că oficialii de la Kiev au fost informaţi în prealabil despre această întâlnire şi că nu vor avea loc negocieri în lipsa reprezentanţilor Ucrainei.

Săptămâna trecută, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a cerut găsirea unei soluţii negociate la războiul din Ucraina. Ca reacţie la aceste declaraţii, generalul Valery Zalushny, şeful Statului Major din Ucraina, l-a sunat pe Milley şi i-a transmis că Administraţia de la Kiev are în continuare obiectivul "eliberării întregului teritoriu ucrainean de sub ocupaţia rusă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
rusia,
ucraina

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici