SCRISOAREA unui condamnat la moarte: "Am fost anunţat de şapte ori că voi fi spânzurat" - FOTO

CNN a dat publicităţii, luni, un material despre un condamnat la moarte în Pakistan, care a dorit să împărtăşească sentimentele pe care le-a trăit în cei şapte ani petrecuţi în închisoare, în care a fost informat de şapte ori că va fi executat.

5939 afișări
Imaginea articolului SCRISOAREA unui condamnat la moarte: "Am fost anunţat de şapte ori că voi fi spânzurat" - FOTO

"Drama" condamnaţilor la moarte: "Am fost anunţat de şapte ori că voi fi executat"

Potritiv CNN, Shafqat Hussain ar urma să fie executat marţi, într-o închisoare din Pakistan, după ce a fost condamnat la moarte pentru răpirea şi uciderea unui copil. 

Bărbatul susţine că a fost torturat să facă o mărturisire falsă, iar o campanie pentru salvarea lui a fost iniţiată de o organizaţie ce luptă pentru apărarea drepturilor omului - Reprieve.

Potrivit organizaţiei Reprieve, Shafqat Hussain era minor când a fost condamnat, el semnând o declaraţie falsă după nouă zile în care a fost torturat. Autorităţile din Pakistan au încercat să-l spânzure prima dată pe Hussain în ianuarie 2015, însă în urma protestelor organizate, execuţia a fost oprită cu doar câteva ore înainte ca Hussain să fie dus la spânzurătoare. În iulie 2015, s-a emis o nouă decizie privind execuţia, care va fi pusă în aplicare marţi, 4 august.

Într-o scrisoare adresată, prin intermediul avocaţilor săi, postului de televiziune CNN, Shafqat Hussain descrie "drama" prin care trece de mai mulţi ani, el fiind martorul mai multor execuţii ce au avut loc în închisoare respectivă, fiind, la rândul său, anunţat de şapte ori că va fi executat pentru fapta sa.

"Acum sunt singur în celulă. Ambii mei colegi au fost spânzuraţi. Colegii mei au fost Muhammad Faisal şi Muhammad Afzal. Cu ei am împărţit celula timp de şase sau şapte ani. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simţit când ei au fost executaţi. Nici nu m-am putut gândi prea mult la asta, ţinând cont de faptul că eu trebuia să fiu executat a doua zi", scrie Shafqat Hussain.

El continuă: "Mi s-a spus de şapte ori că voi fi executat. Prima dată s-a întâmplat în 2013. Prima dată când mi s-a spus am fost speriat şi am rămas fără cuvinte. M-am simţit frustrat. La un moment dat mi s-a spus că voi fi spânzurat, apoi mi s-a spus că s-a amânat. Am crezut că există speranţă. Însă, ulterior, iar am fost anunţat că voi muri. Devii o victimă a presiunii psihologice".

Shafqat Hussain povesteşte care sunt procedurile urmate în astfel de cazuri: "Condamnaţii sunt anunţaţi de către un angajat al închisorii că mai au şapte zile până la execuţie. Ei sunt separaţi de restul prizonierilor. Am stat separat cele şapte zile. În fiecare zi eşti supus unui examen psihologic. În fiecare zi eram cântărit, mi se lua sânge şi temperatura corpului. În ultimele zile mi-au luat măsurători pentru hainele pe care urma să le îmbrac atunci când eram spânzurat. Apoi, am fost anunţat că voi avea o ultimă întâlnire cu familia. Am plâns cu toţii şi am făcut aranjamentele pentru înmormântarea mea. Am cerut să fiu înhumat lângă unchiul meu, în oraşul meu natal".

Bărbatul mai scrie: "Toată lumea ştie ce urmează să se întâmple. Cu toţii ne gândim la ce se va petrece. Suntem toţi în aceeaşi barcă şi împărtăşim aceeaşi soartă. În acele momente te gândeşti la viaţă, mâine poate fi oricine în locul celui executat. Am vorbit cu ceilalţi prizonieri şi toţi au încercat să mă încurajeze, însă nu prea sunt multe de spus. Mă rog pentru ca ministrul de Interner să aibă milă de mine. Ce pot face altceva? Nu-l voi putea întâlni niciodată. Dar, dacă l-aş întâlni, i-aş vorbi despre cazul meu. I-aş spune tot ce am pe suflet şi aş spera să se întâmple ceva. Nu simt mânie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici