Secretarul general al Casei Albe a demisionat

Preşedintele Barack Obama a anunţat luni că a acceptat cu regret demisia secretarului general al Casei Albe William Daley şi că l-a numit pe actualul director al Biroului pentru Buget (OMB) Jack Lew în acest post strategic din cadrul Guvernului american.

298 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al Casei Albe a demisionat

Secretarul general al Casei Albe a demisionat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această veste nu mi-a plăcut", a mărturisit Obama la Casa Albă, într-o scurtă intervenţie în faţa presei. Flancat de Lew şi Daley, el a subliniat că acesta vrea să petreacă mai mult timp împreună cu familia sa, la Chicago, în Illinois (nord).

Daley, în vârstă de 63 de ani, a petrecut un pic mai mult de un an în această funcţie, în care a fost numit de către preşedinte pe 6 ianuarie 2011, în locul lui Rahm Emmanuel, plecat să obţină, cu succes, postul de primar al fiefului său, în Chicago.

La acea vreme, Daley, membru în conducerea băncii pentru afaceri JP Morgan Chase, era prezentat ca cineva care va contribui la amendarea relaţiilor dificile dintre Casa Albă democrată şi Wall Street.

Numirea sa era percepută totodată ca o adaptare a preşedinţiei la noua formulă din Congres, în care republicanii au obţinut o poziţie de forţă în urma alegerilor parţiale de la sfârşitul lui 2010.

Obama a salutat "munca extraordinară pe care (Daley) a depus-o (pentru preşedinte) în cursul unui an extraordinar". Pentru a ilustra, el a citat raidul împotriva lui Osama ben Laden în Pakistan, încetarea angajamentului american în Irak şi participarea la operaţiunea militară împotriva regimului fostului lider libian, colonelul Muammar Kadhafi.

"Nimeni din administraţia mea nu a fost nevoit să ia mai repede decizii dintre cele mai importante decât Bill. Acesta este motivul pentru care cred că hotărârea sa a fost dificilă pentru mine", a continuat Obama, relevând că i-a cerut lui Daley să reflecteze timp "două zile" înainte să îşi confirme plecarea.

Fost secretar pentru Comerţ în administraţia lui Bill Clinton, Daley proine dintr-o puternică dinastie politică din Chicago, care este şi fieful electoral al lui Obama.

Fratele său mai mare Richard Daley a fost primarul celui mai mare oraş din Illinois timp de 22 de ani, iar tatăl lor, al cărui nume a fost tot Richard, a fost primarul oraşului Chicago din 1955 şi până la moartea sa, în 1976.

Secretarul general este în mod tradiţional cel mai apropiat colaborator al preşedintelui şi conduce aripa de vest a Casei Albe, centrul nervos al Executivului american.

Informaţii de presă au dezvăluit o marginalizare recentă a lui Daley, căruiau i-ar fi fost retrase anumite prerogative în favoarea predecesorului său interimar, Pete Rouse, dar şi voinţa sa de a reveni la Chicago după campania lui Obama în vederea realegerii sale, în noiembrie.

Salutând preluarea postului de către Lew, care va intra în vigoare până la sfârşitul lunii, Obama a amintit că şeful Biroului pentru Buget de la Casa Albă (OMB) deţine o experienţă importantă la Washington, având în vedere că se afla deja la conducerea OMB pe vremea preşedinţiei lui Bill Clinton.

"Jack a fost singurul director al (Biroului pentru) Buget din istoria (Statelor Unite) aflat în post în cursul a trei ani în care s-au înregistrat excedente bugetare", a subliniat Obama, a cărui administraţie luptă cu un deficit şi o datorie istorică ridicate.

Lew, în vârstă de 56 de ani, a fost totodată unul dintre adjuncţii secretarului de Stat Hillary Clinton, însărcinat cu Bugetul şi Operaţiunile, în cursul primilor doi ani ai preşedinţiei lui Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici