SEPARATISMUL în Europa: Cum ar arăta continentul european dacă fiecare mişcare naţionalistă ar obţine independenţa - FOTO

Scoţienii au ocazia istorică, joi, să-şi recapete independenţa pierdută în urmă cu trei secole, printr-un referendum ce ar putea provoca o undă de şoc. O victorie a susţinătorilor independenţei ar putea conduce la destrămarea Marea Britanii şi la încurajarea tuturor naţionaliştilor în Europa. Cotidianul Daily Mail publică o hartă a modului în care ar arăta Europa în cazul în care toate mişcările separatiste şi-ar îndeplini dorinţa, respectiv obţinerea independenţei.

29579 afișări
Imaginea articolului SEPARATISMUL în Europa: Cum ar arăta continentul european dacă fiecare mişcare naţionalistă ar obţine independenţa - FOTO

Europa s-ar putea întoarce în Evul Mediu: Cum ar arăta continentul european dacă fiecare mişcare separatistă ar obţine independenţa - FOTO

Daily Mail menţionează că Europa s-ar întoarce astfel la modul de distribuire a teritoriilor existent în Evul Mediu. Harta de mai jos reflectă Europa aşa cum arăta în anul 1360, când multe grupări culturale îşi aveau propriul stat.

.

Harta cu modul în care ar arăta Europa dacă toate mişcările separatiste existente în prezent pe continent şi-ar dobândi independenţa a fost realizată de Alianţa Liberă Europeană (EFA), care reuneşte "40 de partide progresiste din întreaga Europă, partide care sunt în acelaşi timp naţionaliste, regionaliste şi autonomiste şi reprezintă naţiuni fără stat, regiuni şi minorităţi tradiţionale".

Activitatea EFA se axează pe promovarea dreptului la autodeterminare, pe naţionalism, regionalism, autonomie şi independenţă. Dreptul la autodeterminare constituie unul dintre fundamentele programului şi ideologiei EFA.

Din EFA fac parte mişcări puternice precum Mişcarea naţionalistă bască din nordul Spaniei şi sud-vestul Franţei sau mişcări mai puţin cunoscute, precum Savoyan League, care susţine independenţa regiunii Savoy din Franţa, cu o populaţie de 400.000 de oameni.

Potrivit ultimelor sondaje, 59 la sută dintre basci doresc un referendum privind independenţa, în creştere cu cinci procente faţă de anul trecut.

Joi, 4,2 milioane de persoane care trăiesc pe teritoriul scoţian, la Edinburgh, capitala, Glasgow, în Highlands, la Aberdeen, portul petrolier, pe Insulele Shetland şi pe alte aproximativ 660 de insuliţe vor putea participa la referendum, sondajele mizând pe rezultate foarte strânse.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici