Serbia este pregătită să iniţieze "imediat" dialogul cu Kosovo

Serbia este pregătită să înceapă "imediat" dialogul cu Kosovo, care ar putea fi lansat cât de curând, a declarat ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremici, într-un interviu acordat ziarului Vecernje Novosti.

20 afișări
Imaginea articolului Serbia este pregătită să iniţieze "imediat" dialogul cu Kosovo

Serbia este pregătită să iniţieze "imediat" dialogul cu Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem pregătiţi dialogului; din punctul nostru de vedere poate începe imediat, iar oficialii de la Bruxealles, care au rol de intermediari, sunt şi ei pregătiţi", afirmă Jeremici.

Şeful diplomaţiei sârbe a declarat că înţelege că "acest moment nu este unul dintre cele mai bune pentru albanezi", din cauza crizei politice, subliniind totuşi că "dialogul trebuie să înceapă cât mai curând".

Serbia şi Kosovo au convenit în septembrie să înceapă discuţiile, dar nu a fost fixată nicio dată. Acordul de principiu pentru iniţierea dialogului a fost urmat în Kosovo de o criză politică declanşată după demisia preşedintelui Fatmir Sejdiu în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care îi interzicea să fie în acelaşi timp lider de partid şi şef al statului. Alegeri legislative sunt programate pe 13 februarie 2011.

În plus, Parlamentul kosovar va analiza în următoarele zile o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Hashim Thaci. Dacă moţiunea va trece, preşedintele interimar Jakup Krasniqi va trebui să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate până la sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici