Serghei Lavrov acuză Occidentul că "şantajează" Rusia în privinţa Siriei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat duminică Statele Unite că şantajează Rusia pentru ca aceasta să susţină o rezoluţie dură la ONU împotriva Siriei şi reproşează Occidentului că este orbit de ideea unei schimbări de regim în această ţară devastată de război.

362 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov acuză Occidentul că "şantajează" Rusia în privinţa Siriei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Partenerii noştri americani încep să ne şantajeze: dacă Rusia nu susţine o rezoluţie în virtutea Capitolului VII al Consiliului de Securitate al ONU, vom înceta să mai lucrăm la Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice", a declarat Lavrov în cadrul unui interviu pentru Channel One, relatează agenţiile ruse.

Potrivit lui Lavrov, OIAC este "pe punctul de a lua o decizie" privind Siria, dar procesul este ameninţat de "poziţia arogantă a unor parteneri occidentali".

"Ei au nevoie de Capitolul VII, care prevede, în caz de încălcare a dreptului internaţional, măsuri coercitive, inclusiv sancţiuni şi posibilitatea de a recurge la forţă", a declarat el.

Washingtonul, Parisul şi Londra vor o rezoluţie foarte fermă, eventual sub Capitolul VII al Cartei Naţiunilor Unite, un demers pe care Lavrov îl consideră contrar acordului istoric de dezarmare chimică al Siriei, obţinut cu omologul său american John Kerry la Geneva, la 14 septembrie.

"Partenerii noştri sunt de acum orbiţi de obiectivul lor ideologic de schimbare a regimului (în Siria)", a adăugat şeful diplomaţiei ruse. "Tot ce spun ei este că Bashar al-Assad trebuie să plece".

"Singurul interes pentru ei este să îşi demonstreze superioritatea", în timp ce Rusia încearcă să "rezolve problema armelor chimic din Siria", a declarat Lavrov.

El a adăugat că Rusia este pregătită să trimită trupe în Siria în cadrul unei prezenţe internaţionale pentru a securiza munca experţilor la depozitele de arme chimice: "Noi suntem pregătiţi să trimitem militari, poliţie militară, pentru a participa la aceste eforturi".

Lavrov a contestat, de asemenea, afirmaţiile preşedintelui Assad, potrivit cărora programul de dezarmare ar costa un miliard de dolari. "La Geneva, am discutat despre eventualul cost al acestui program. Cifrele sunt mai puţin importante", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici