Seulul poartă discuţii cu SUA şi Phenianul privind un ACORD pe tema "încheierii" Războiului din Coreea

Administraţia de la Seul este angrenată în discuţii trilaterale cu Washingtonul şi Phenianul în vederea negocierii, "cât mai devreme posibil", a unui acord privind încheierea în mod formal a Războiului din Coreea, în condiţiile în care conflictul a încetat în urma unui armistiţiu.

713 afișări
Imaginea articolului Seulul poartă discuţii cu SUA şi Phenianul privind un ACORD pe tema "încheierii" Războiului din Coreea

Seulul poartă discuţii cu SUA şi Phenianul privind un ACORD pe tema "încheierii" Războiului din Coreea

"Guvernul va continua discuţiile trilaterale între (Coreea de) Sud, de Nord şi SUA pentru declararea, cât mai curând posibil, a încheierii războiului", a declarat Noh Kyu-duk, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Seul.

Noh a mai afirmat că Seulul va avea un centru de presă pentru presa sud-coreeană şi străină la Singapore, în perioada summitului SUA-Coreea de Nord.

Se speculează că preşedintele sud-coreean Moon Jae-In ar putea participa la summitul de la Singapore, însă un oficial din cadrul Preşedinţiei de la Seul a declarat că şansele unui astfel de summit trilateral sunt reduse, după ce preşedintele american Donald Trump a semnalat că întrevederea sa cu Kim ar putea fi prima dintr-o serie de astfel de întâlniri.

Ideea unui acord de pace ar putea surâde preşedintelui Trump, pentru că i-ar permite să revendice o realizare istorică, însă ar putea eroda poziţia SUA în cadrul viitoarelor negocieri cu Phenianul privind denuclearizarea Coreei de Nord, afirmă experţi consultaţi de agenţia de ştiri Reuters.

Totodată, acest lucru ar oferi Phenianului o poziţie mai solidă în ceea ce priveşte contestarea exerciţiilor militare comune Coreea de Sud-SUA şi a prezenţei militare americane în Coreea de Sud.

Pe de altă parte, oficiali din Administraţia Trump afirmă că încheierea timpurie a unui acord de pace ar diminua tensiunile şi ar submina argumentele Coreei de Nord privind necesitatea unui arsenal nuclear pentru a descuraja un Washington "ostil".

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând forţele ONU, Coreea de Nord şi China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistiţiului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici