Silviu Predoiu, despre arestarea jurnalistului din Belarus: Ce a făcut regimul Lukashenko nu este un gest de putere, ci de slăbiciune

  • Silviu Predoiu: Ce s-a întâmplat este condamnabil. Este inacceptabil şi ne pune pe toţi pe gânduri. Indiferent ce avion luăm şi în ce direcţie o luăm nu ştim cu cine suntem în avion şi unde vom ateriza. Ceea ce nu este normal.
  • Silviu Predoiu: Ar trebui să reţinem că indiferent cât de democratic, cât de libertin, cât de bine intenţionat este un actor, cât de mare şi cât de puternic, atunci când încalcă legea cât de puţin sau se apropie de încălcarea legii trebuie să fie convins că a generat un precedent care va fi dus la perfecţiune de un ticălos.
  • Silviu Predoiu: Mie mi se pare că paralela făcută de Moscova trebuie să o vedem din start. Consilierii ministrului de Externe, ai preşedintelui, ai premierului trebuia să-i pună în gardă. Aş fi avut grijă de acest precedent atunci când am formulat poziţia publică, să spun eu înainte să spună ruşii, să fac eu diferenţa.
911 afișări
Imaginea articolului Silviu Predoiu, despre arestarea jurnalistului din Belarus: Ce a făcut regimul Lukashenko nu este un gest de putere, ci de slăbiciune

Silviu Predoiu, despre arestarea jurnalistului din Belarus: Ce a făcut regimul Lukashenko nu este un gest de putere, ci de slăbiciune

Silviu Predoiu, fostul şef adjunct al SIE, spune că deturnarea unui avion pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici de către regimul Lukashenko este un abuz inimaginabil şi inacceptabil.

“Ce s-a întâmplat este condamnabil. Este inacceptabil şi ne pune pe toţi pe gânduri. Indiferent ce  avion luăm şi în ce direcţie  o luăm nu ştim cu cine suntem în avion şi unde vom ateriza. Ceea ce nu este normal. Există o convenţie a aviaţiei civile care prevede drepturi, libertăţi, şamd. Ceea ce a făcut regimul de la Minsk este clar un abuz inimaginabil şi inacceptabil. Pe de altă parte ce a făcut nu este un gest de putere, este un gest de slăbiciune. Când ajungi la o asemenea formulă ca să recuperezi pe cineva, în văzul lumii, e un gest de slăbiciune, nu de putere. Un om puternic o face mult mai discret şi mult mai responsabil. Nu ştiu dacă miza a meritat toată chestia asta”, a afirmat fostul şef adjunct al SIE, Silviu Predoiu, joi seara la emisiunea Marius Tucă Show, de la Aleph News.

Silviu Predoiu afirmă că preşedintele, ministrul de Externe, premierul României trebuia să fie atenţionaţi de consilieri că a mai fost un incident similar, dată fiind reacţia Moscovei în acest caz.

“Pune însă atenţia către o altă chestiune care vine şi către politica noastră – răspunsul Moscovei. Răspunsul Moscovei, care aparent a uimit pe unii, care au spus cum poate Moscova să spună  aşa ceva, făcând o parelelă între un incident din 2013 şi ce s-a întâmplat acum. Mie mi se pare că paralela făcută de Moscova trebuie să o vedem din start. Consilierii ministrului de externe, ai preşedintelui, ai premierului trebuia să-i pună în gardă. A fost primul gând care mi-a venit în minte când am văzut ştirea, la Aleph cred că a fost prima dată, duminică. Când am văzut ştirea primul lucru care mi-a venit în minte a fost avionul preşedintelui bolivian, Morales, forţat să aterizeze la Viena pentru că erau suspiciuni că în avion erau Snowden. Forţat într-o formă mult mai subtilă. Nu l-au însoţit avioane de vânătoare, nu l-au obligat, nu au invocat ameninţări cu bombă. Nu, i-au refuzat accesul în orice spaţiu, obligându-l să se învârtă pînă a simţit nevoia să aterizeze în singurul loc în care avea voie”, a explicat fostul şef adjunct al SIE.

Silviu Predoiu crede că, dacă autorităţile române ar fi fost puse în gardă de acest precedent, ar fi făcut făcut diferenţa, luându-o înaintea ruşilor.

“Ar trebui să reţinem că indiferent cât de democratic, cât de libertin, cât de bine intenţionat este un actor, cât de mare şi cât de puternic, atunci când încalcă legea cât de puţin sau se apropie de încălcarea legii trebuie să fie convins că a generat un precedent şi că acel precedent va fi dus la perfecţiune de un ticălos, care îl va folosi şi va merge mai departe. Eu aş fi avut grijă de acest precedent atunci când am formulat poziţia publică, să spun eu înainte să spună ruşii, să fac eu diferenţa (....) Sunt convins că dacă cei mai mulţi dintre consilierii democraţilor de astăzi au uitat de incidentul ăla, vă asigur că cei ai lui Lukashenko nu au uitat, şi cei ai lui Putin. Şi-au calculat din start răspunsul la toate reacţiile”, a mai spus fostul şef adjunct al SIE.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici