SIPRI: Importurile de armament ale Indiei şi Pakistanului sunt în creştere puternică

India, Pakistan şi Arabia Saudită şi-au sporit importurile de arme în ultimii cinci ani, pe o piaţă mondială în expansiune netă, potrivit unui raport al Institutului internaţional de cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI), publicat luni la Paris.

395 afișări
Imaginea articolului SIPRI: Importurile de armament ale Indiei şi Pakistanului sunt în creştere puternică

SIPRI: Importurile de armament ale Indiei şi Pakistanului sunt în creştere puternică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Importurile indiene au progresat cu 111 la sută între anii 2004-2008 şi perioada 2009-2013, trecând de la 7 la sută la 14 la sută din totalul importurilor mondiale, afirmă SIPRI. Importurile pakistaneze de sisteme de arme majore au progresat în acelaşi timp cu 119 la sută şi de la 2 la sută la 5 la sută din piaţa mondială.

China (5 la sută din importuri), Emiratele Arabe Unite (4 la sută) şi Arabia Saudită (4 la sută), completează toul celor cinci ţări importatoare. Cu 14 la sută din piaţa mondială, volumul de importuri ale Indiei este astfel aproape de trei ori mai ridicat decât cel al Pakistanului şi Chinei, care urmează în clasamentul ţărilor importatoare.

În perioada 2009-2013, Statele Unite, cu 29 la sută din piaţa mondială, şi Rusia (27 la sută) au fost principalele ţări exportatoare de armament, situându-se cu mult în faţa Germaniei (7 la sută), a Chinei (6 la sută), a Franţei (5 la sută) şi Marii Britanii (4 la sută).

Rusia a furnizat Indiei 75 la sută din importurile acesteia de armament, devansând Statele Unite, care i-au asigurat 7 la sută. China, în schimb, deţine 54 la sută din importurile Pakistanului, iar Statele Unite 27 la sută.

Potrivit institutului, fluxurile de armament au crescut puternic între 2008 şi 2013 în direcţia Africii, Americii, Asiei şi Oceaniei, în timp ce s-au diminuat către Europa.

Importurile de armament ale ţărilor arabe din Golf au crescut cu 23 la sută între anii 2004-2008 şi perioada următoare, pentru a totaliza 52 la sută din importurile ţărilor din Orientul Mijlociu. A 18-a ţară importatoare în anii 2004-2008, Arabia Saudită s-a ridicat pe locul cinci mondial în următorii cinci ani.

Potrivit SIPRI, mai multe ţări din Golf au investit puternic în sisteme de apărare aeriană şi rachete, cu "importante comenzi de avioane de luptă" din Marea Britanie şi Statele Unite. Acestea din urmă reprezintă 45 la sută din livrările de armament în ţările din Golf şi ar urma să menţină acest nivel de exporturi şi în anii care vin.

O altă evoluţie notabilă pe piaţă, Brazilia a crescut importurile în perioada 2009-2013, cu achiziţia a patru submarine de la Franţa, vehicule blindate de la Italia şi 36 de avioane de luptă de la Suedia.

Al optulea importator mondial, Coreea de Sud s-a dotat cu avioane de luptă şi de recunoaştere, cu rachete şi sisteme radar, pentru a-şi consolida capacitate de a intercepta rachete nord-coreene.

China s-a impus ca o ţară exportatoare de armament de acelaşi rang cu Germania sau Franţa. Potrivit SIPRI, Beijingul a reuşit să convingă Turcia, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, să opteze pentru sisteme de apărare aeriană chineze.

Două ţări măcinate de conflicte, Sudanul şi Uganda, concentrează 17 la sută şi, respectiv, 16 la sută din importurile de arme ale naţiunilor Africii subsahariene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici