Noi MANEVRE MILITARE ruse la frontiera cu Ucraina. Kievul cere explicaţii. Moscova: SUA să forţeze Ucraina să oprească operaţiunea antiteroristă - LIVE TEXT, FOTO

Confruntări aveau loc joi între forţe loiale autorităţilor şi separatiştii de la Slaviansk, un bastion prorus situat în estul Ucrainei, soldate cu cinci morţi. Actele Kievului în estul Ucrainei "vor avea consecinţe", a avertizat joi preşedintele rus Vladimir Putin, calificând recursul Guvernului la armată drept o "crimă gravă împotriva propriului popor". Armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului.

16922 afișări
Imaginea articolului Noi MANEVRE MILITARE ruse la frontiera cu Ucraina. Kievul cere explicaţii. Moscova: SUA să forţeze Ucraina să oprească operaţiunea antiteroristă - LIVE TEXT, FOTO

Situaţia din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 00:00 Washingtonul trebuie să "forţeze" Kievul să înceteze operaţiunea în estul Ucrainei, afirmă Moscova

Ministerul rus de Externe a declarat, joi, că Washingtonul trebuie să "forţeze" autorităţile de la Kiev să înceteze imediat operaţiunea antiteroristă în estul Ucrainei, relatează agenţia Itar-Tass.

"Sperăm că Statele Unite vor lua măsuri urgente în vederea detensionării situaţiei (din Ucraina), în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva din 17 aprilie. Washingtonul trebuie să forţeze autorităţile interimare de la Kiev să înceteze imediat operaţiunea antiteroristă din estul Ucrainei, să asigure transferul forţelor militare ucrainene spre locul unde ele sunt dislocate permanent", afirmă Ministerul rus de Externe, potrivit unui comunicat.

Potrivit Moscovei, Washintonul "trebuie să înţeleagă că poartă o anumită responsabilitate" pentru situaţia din Ucraina.

Ministerul rus a menţionat că discuţiile telefonice dintre Secretarul de Stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, planificate pentru 23 şi 24 aprilie nu au avut loc "din motive care nu depind de Moscova".

De asemenea, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat joi seara că l-a sunat pe secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a-i cere să condamne operaţiunile militare ale autorităţilor de la Kiev în estul Ucrainei.

"I-am explicat situaţia şi i-am spus că trebuie să revenim la aplicarea acordului de la Geneva din 17 aprilie", a adăugat el.

UPDATE 23:02 Kievul cere explicaţii Moscovei cu privire la manevrele militare ale ruşilor la frontiera cu Ucraina

Ministerul ucrainean de Externe a cerut Moscovei să ofere explicaţii cu privire la manevrele militare ale armatei ruse la frontiera cu Ucraina, afirmând că prin acţiunile sale Rusia încearcă să "influenţeze acţiunile legitime" ale autorităţilor de la Kiev, relatează agenţia oficială Ukrinform.

"Rusia practic a confirmat că acţiunile sale militare nu sunt simple exerciţii, ci au o legătură directă cu evenimentele din Ucraina. Astfel, cerem Rusiei să ofere explicaţii cu privire la scopul manevrelor, locul unde se desfăşoară şi când se vor încheia", afirmă ministerul ucrainean într-un comunicat.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, "manevrele armatei ruse în apropiere de frontiera cu Ucraina provoacă îngrijorare, în contextul afirmaţiilor recente ale ministrului rus de Externe (Serghei Lavrov)".

Kievul susţine că "prin încercarea de a demonstra supremaţia sa militară, Moscova vrea să influenţeze acţiunile legitime ale autorităţilor ucrainene care luptă împotriva grupurilor separatiste din estul ţării".

"Suntem miraţi de faptul că Rusia, care suferă de ameninţări teroriste, astăzi este pregătită să-i apere cu propriile forţe armate pe teroriştii de pe teritoriul Ucrainei", notează Ministerul ucrainean de Externe.

UPDATE 15:55 - Armata rusă lansează noi manevre militare la frontiera cu Ucraina

Armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, a anunţat joi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.

"Suntem constrânşi să reacţionăm la o astfel de evoluţie a situaţiei", a declarat Şoigu, citat de agenţiile ruse.

"Exerciţii ale unităţilor districtelor militare Sud şi Vest au început", a declarat el.

"Aviaţia efectuează zboruri (...) în apropiere de frontieră", a adăugat el.

Ministrul şi-a exprimat "îngrijorarea" cu privire la asaltul lansat de trupele ucrainene împotriva separatiştilor din Slaviansk, bastion al insurgenţilor proruşi din est, care s-a soldat cu cinci morţi în rândul insurgenţilor, potrivit Kievului, şi rănirea unui militar ucrainean.

"Unda verde dată pentru utilizarea armelor împotriva civililor din propria ţară a uimit deja. Dacă nu este oprită această maşină militară astăzi, acest lucru va duce la un număr mare de morţi şi răniţi", a declarat Şoigu.

El a afirmat că peste 11.000 de militari ucraineni au fost deja trimişi pentru operaţiunea împotriva separatiştilor, care ar fi în număr de aproximativ 2.000, potrivit lui.

"Raportul de forţă este clar inegal", a adăugat el.

Anterior, preşedintele rus, Vladimir Putin, declarase că operaţiunea Kievului în est este o "crimă gravă" şi că aceasta va avea "consecinţe". El nu a precizat însă natura acestor consecinţe.

UPDATE 14:00 - Vladimir Putin avertizează că actele Kievului în estul Ucrainei "vor avea consecinţe"

"Dacă regimul actual de la Kiev a început într-adevăr să folosească armata împotriva populaţiei în ţară, este o crimă gravă împotriva propriului popor", a declarat el.

"Este o operaţiune de reprimare care va avea consecinţe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relaţiile interguvernamentale", a adăugat preşedintele rus, fără a face precizări cu privire la natura acestor consecinţe. 

"Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut acest lucru, atunci este vorba doar despre o juntă, un fel de bandă criminală", a afirmat el.

"Până la cinci" insurgenţi proruşi au fost ucişi, iar un militar ucrainean a fost rănit în cursul operaţiunii ucrainene pentru preluarea controlului asupra oraşului Slaviansk, aflat sub controlul separatiştilor, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

Jurnalişti AFP au auzit focuri de armă la un baraj al insurgenţilor de la intrarea prin partea de nord în Slaviansk, iar ulterior au văzut mai multe blindate, inclusiv una arborând steagul ucrainean, trecând de postul de control, incendiat de către proruşi.

Liderul separatist local al oraşului cu peste 100.000 de locuitori Viaceslav Ponomarev a ordonat civililor să părărsească primăria, a anunţat Stela Horoşeva, purtătoarea sa de cuvânt. "Persoane înarmate care asigură apărarea primăriei rămân pe loc", a subliniat ea.

Slavianskul se află de mai multe zile sub controlul insurgenţilor proruşi. Persoane înarmate cu puşti de asalt, în uniforme militare dar fără însemne şi cu faţa acoperită de cagule ocupă mai multe clădiri publice, iar Ponomarev i-a cerut duminică preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină pentru a "proteja" populaţia.

În oraş, personalul civil din primărie "a primit ordinul să evacueze clădirea", a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a liderului separatist local Viaceslav Ponomarev.

"Persoane înarmate care asigură apărarea primăriei rămân pe loc", a subliniat ea.

UPDATE 11:40 - Focuri de armă la Slaviansk; un post de control separatist incendiat

Militanţi proruşi, care au declarat pentru AFP că au incendiat ei-înşişi barajul, se retrăgeau, în timp ce un elicopter survola zona şi se auzeau tiruri.

Un militant a declarat că a văzut şapte blindate ucrainene de cealaltă parte a barajului.

UPDATE 09:52 - Kievul anunţă că a preluat controlul asupra primăriei de la Mariupol

"Primăria este eliberată şi poate să funcţioneze normal", a scris Avakov într-un mesaj postat pe Facebook.

Clădirea era ocupată de la 13 aprilie.

Poliţia de la Mariupol a anunţat într-un comunicat că a intervenit către ora locală 3.00 (3.00, ora României), după ce a reperat un grup de aproximativ 30 de persoane, înarmate cu bâte de baseball, care încerca să pătrundă în clădire pentru a cere eliberarea acesteia.

"Au izbucnit confruntări", iar forţele de ordine au intervenit, afirmă poliţia, precizând că cinci persoane au fost rănite.

În seara de 16 aprilie, aproximativ 300 de persoane au lansat un asalt asupra unei baze a forţelor speciale aparţinând Ministerului de Interne, situate la câteva sute de metri de primărie. Asaltul a fost respins, iar trei atacatori au fost ucişi şi alţi 13 răniţi, potrivit Ministerului de Interne.

Soldat rănit într-un asalt al proruşilor asupra unei baze militare în estul Ucrainei

Autorităţile ucrainene au anunţat că un soldat a fost rănit în cursul unui asalt al separatiştilor, în noaptea de miercuri spre joi, asupra unei baze militare situate la Artemvisk, în apropiere de bastionul prorus Slaviansk.

Aproape 100 de atacatori "au deschis focul cu arme automate, mitraliere şi au utilizat grenade", afirmă Ministerul Apărării într-un comunicat, precizând că viaţa militarului rănit nu este în pericol.

"Atactorii au fost respinşi şi au suferit pierderi importante", a declarat preşedintele interimat Oleksandr Turcinov.

Ministrul interimar de Interne Arsen Avakov a afirmat că asaltul, dat cu scopul de jefui armament, a fost condus "de către un militar rus".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici