"Spionul" arestat în Israel are dublă cetăţenie belgiano-iraniană, anunţă Bruxelles-ul

Bărbatul care deţine un paşaport belgian şi care a fost arestat pentru spionaj în Israel are dublă cetăţenie belgiano-iraniană, a anunţat duminică ministrul de Externe Didier Reynders.

293 afișări
Imaginea articolului "Spionul" arestat în Israel are dublă cetăţenie belgiano-iraniană, anunţă Bruxelles-ul

"Spionul" arestat în Israel are dublă cetăţenie belgiano-iraniană, anunţă Bruxelles-ul

"Am aflat despre arestare imediat, iar consulatul nostru din Iran a informat-o pe cea de-a doua sa soţie. Acum vom verifica dacă existau indicii de risc în privinţa sa şi dacă demersurile sale aveau ca scop doar să îi permită să intre pe teritoriul israelian", dar, în acest stadiu, nimic nu sugerează că mariajul şi procedura de obţinere a cetăţeniei belgiene să fi fost afectate de nereguli, a declarat Reynders, citat de agenţia Belga.

Bărbatul, pe nume Ali Mansouri, a fost arestat pe 11 septembrie având asupra sa fotografii ale Ambasadei Statelor Unite la Tel Aviv, a anunţat duminică serviciul israelian de contraspionaj Shin Beth.

În cursul interogatoriului, suspectul, în vârstă de 58 de ani, care a intrat în Israel sub identitatea falsă de Alex Mans, a spus că iranienii i-au cerut să îşi folosească statutul de om de afaceri pentru a crea societăţi, în Israel, în contul serviciilor iraniene de securitate, "cu scopul de a aduce atingere intereselor israeliene şi occidentale".

Ali Mansouri s-a căsătorit cu o belgiană în 2002, obţinând cetăţenia în acest fel, a precizat şeful diplomaţiei belgiene.

Cuplul a divorţat în 2007, iar bărbatul s-a recăsătorit cu o iraniană care locuieşte la Teheran.

În plus, el şi-a schimbat numele "Mansouri" în "Mans", în virtutea legii belgiene, a mai anunţat ministrul. În 2012, el a solicitat radierea de pe lista belgienilor aflaţi în străinătate, dar a rămas în contact cu consulatul belgian la Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici