SUA, convinse de responsabilitatea Damascului în atacul chimic: "Este necesar să dea socoteală". Cameron şi Obama, convinşi de responsabilitatea lui al-Assad

Statele Unite s-au declarat marţi convinse că regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august, un masacru căruia vor să îi răspundă, foarte probabil militar, dar fără să încerce să îl înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.

931 afișări
Imaginea articolului SUA, convinse de responsabilitatea Damascului în atacul chimic: "Este necesar să dea socoteală". Cameron şi Obama, convinşi de responsabilitatea lui al-Assad

SUA, convinse de responsabilitatea Damascului în atacul chimic: "Este necesar să dea socoteală" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această înăsprire a poziţiei Washingtonului, în vederea pregătirii terenului unei posibile lovituri împotriva Damascului, este dublată de consultări diplomatice în toate direcţiile susţinute de către secretarul de Stat John Kerry.

Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat într-o vizită la Houston (Texas, sud), a acuzat Siria că se află în spatele atacului chimic de miercurea trecută.

"Nimeni nu se îndoieşte că (persoane) nevinovate - bărbaţi, femei şi copii - au fost victime ale atacurilor chimice din Siria. Iar vinovaţi de această folosire îngrozitoare a unor arme chimice în Siria sunt, fără îndoială, (membrii) regimului sirian", a declarat Biden, în urma unor declaraţii similare ale purtătorilor de cuvânt ai Casei Albe Jay Carney şi Departamentului de Stat Marie Harf.

Washingtonul avea luni "foarte puţine îndoieli" asupra responsabilităţii Damascului în acest atac, soldat cu sute de morţi.

"Ştim că regimul sirian este singurul care deţine aceste arme, că el a utilizat aceste arme în numeroase rânduri în trecut (...). Preşedintele (Barack Obama) crede şi eu cred că cei care utilizează arme chimice împotriva bărbaţilor, femeilor şi copiilor fără apărare este necesar să dea socoteală", a subliniat Biden, la fel ca John Kerry, care a declarat luni că recurgerea la armament chimic este "moral interzisă".

Executivul american urmează să dea săptămâna aceasta publicităţii o parte a unui raport al serviciilor americane de informaţii care probează responsabilitatea siriană, au anunţat Carney şi Harf.

UPDATE: Cameron şi Obama, siguri de responsabilitatea lui al-Assad într-un "atac chimic"

Premierul britanic David Cameron şi preşedintele american Barack Obama, care au discutat marţi la telefon despre Siria, "nu au vreo îndoială cu privire la responsabilitatea regimului al-Assad" într-un "atac chimic", a anunţat miercuri Downing Street.

Cei doi lideri au "discutat mai mult despre răspunsul important faţă de atacul chimic de săptămâna trecută în Siria", anunţă Biroul lui Cameron într-un comunicat.

Ei au "convenit că toate informaţiile disponibile confirmă că un atac chimic a avut loc (...). Ei au convenit de asemenea că nu există vreo îndoială asupra responsabilităţii lui al-Assad", preşedintele sirian, a precizat Downing Street.

"Forţele regimului efectuau operaţiuni militare cu scopul de prelua controlul asupra unei zone aflate în mâna opoziţiei la acel moment şi nu există vreo probă potrivit căreia opoziţia ar avea capacitatea să efectueze un asemenea atac chimic", continuă aceeaşi sursă.

Cameron a reafirmat că Guvernul britanic "nu a luat încă decizia cu privire la natura specifică" a răspunsului faţă de acest atac, dar a oferit asigurări că acesta "va fi legal şi specific unui atac cu arme chimice".

El a anunţat marţi că o eventuală intervenţie militară va viza "descurajarea folosirii armelor chimice".

Premierul prezidează miercuri, la Londra, o reuniune a Consiliului Naţional britanic pentru Securitate, alcătuit din miniştri şi oficiali militari, consacrată situaţiei din Siria. El a convocat pentru joi Camera inferioară a Parlamentului pentru a dezbate cu privire la răspunsul britanic "faţă de atacuri chimice".

Regimul sirian neagă în bloc, acuză rebeliunea siriană şi găzduieşte până duminică pe teritoriul ţării o misiune ONU de anchetă în acest sens.

O lovitură împotriva Damascului părea iminentă marţi, iar Siria a promis că se va apăra.

Potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel, Statele Unite au "poziţionat elemente pentru a putea răspunde oricărei opţiuni a preşedintelui". "Suntem pregătiţi", a oferit el asigurări.

Intervenţia ar fi limitată la o campanie punctuală de câteva zile, prin tiruri de rachetă de croazieră de tip Tomahawk de la bordul a patru distrugătoare aflate în largul coastelor Siriei, au declarat pentru AFP o serie de oficiali americani.

Însă "preşedintele nu a luat încă o decizie", au insistat Casa Albă şi Departamentul de Stat.

Ambele au exclus trimiterea de "trupe la sol" şi au subliniat asupra faptului că "posibilităţile examinate nu sunt menite să răstoarne regimul" al-Assad.

În paralel, Obama şi Kerry au continuat consultări diplomatice în toate direcţiile cu aliaţii europeni, canadian, australian şi ţări arabe, cu scopul de a "răspunde adecvat" Damascului.

Kerry şi-a petrecut ultimele cinci zile la telefon, discutând cu aproximativ 30 de miniştri de Externe din ţări aliate şi cu secretarii generali ai ONU, NATO şi Ligii Arabe.

El a discutat, de asemenea, cu miniştrii de Externe rus şi sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici