SUA, motive de îngrijorare după ce China a început să-şi mărească arsenalul nuclear: „Riscul unei curse de înarmare devastatoare va continua să crească şi nu este în interesul nimănui”

  • China construieşte peste 100 de noi silozuri pentru rachete balistice intercontinentale.
  • În prima sa evaluare a capacităţii nucleare a Chinei, Pentagonul a estimat că această ţară are mai mult de 200 de focoase nucleare.
551 afișări
Imaginea articolului SUA, motive de îngrijorare după ce China a început să-şi mărească arsenalul nuclear: „Riscul unei curse de înarmare devastatoare va continua să crească şi nu este în interesul nimănui”
Statele Unite şi-au exprimat joi (8 iulie) marea îngrijorare în urma informaţiilor privind consolidarea semnificativă de către China a arsenalului său nuclear. SUA au solicitat Beijingului un dialog pentru a evita o nouă dispută, notează Le Figaro.
 
Este în interesul tuturor ca puterile nucleare să discute direct între ele despre reducerea pericolelor nucleare şi cum să se evite calculele greşite”, a declarat Robert Wood, ambasadorul SUA la conferinţa de la Geneva pentru dezarmare. 
 
El a reacţionat după ştirile apărute săptămâna trecută în presă care spunea că Beijingul construieşte peste 100 de noi silozuri pentru rachete balistice intercontinentale.
 
Washington Post, citând o analiză realizată de Centrul James Martin pentru Studii în domeniul Neproliferării cu sediul în California  a imaginilor din satelit, a scris că 119 silozuri erau construite într-un deşert lângă Yumen, un oraş din nord-vestul Chinei. Acest lucru este „foarte îngrijorător”, a comentat Robert Wood.
 
"Atât timp cât China nu se aşează cu Statele Unite la o discuţie bilaterală, riscul unei curse de înarmare devastatoare va continua să crească şi nu este în interesul nimănui. Această ţară susţine că este o putere nucleară responsabilă şi că arsenalul foarte, foarte mic are doar un scop defensiv. Dar când vezi ceea ce face China, contrazice ceea ce spune,” a adăugat Wood. 
 
Robert Wood a vorbit despre o serie de noi sisteme de arme pe care China ar încerca să le dezvolte, inclusiv rachete capabile să ajungă în Statele Unite, care au „un mare potenţial de a modifica întreaga dinamică a stabilităţii strategice globale”. 
 
Pentru el, una dintre principalele probleme este lipsa de transparenţă în această zonă a Chinei, care nu oferă niciun detaliu despre arsenalul său nuclear.
 
În prima sa evaluare a capacităţii nucleare a Chinei, Pentagonul a estimat că această ţară are mai mult de 200 de focoase nucleare şi pare că doreşte să îşi dubleze numărul în următorul deceniu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici