SUA vor efectua zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian al Siriei

Statele Unite sunt pe punctul de a trimite avioane de spionaj şi avioane fără pilot în spaţiul aerian al Siriei, cu scopul de a repera jihadişti ultraradicali şi de a pregăti terenul unor eventuale atacuri aeriene, a declarat luni un oficial american de rang înalt pentru AFP.

227 afișări
Imaginea articolului SUA vor efectua zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian al Siriei

SUA vor efectua zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian al Siriei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit acestui oficial, care a făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, avioanele vor avea ca sarcină să ajute Pentagonul să obţină o imagine de ansamblu mai bună asupra poziţiilor deţinute de către combatanţi din cadrul Statului Islamic (SI), o grupare islamistă sunnită ultraviolentă care a preluat controlul asupra unor regiuni întregi din Siria şi Irak.

Ziarul The Wall Street Journal (WSJ) a fost primul care a publicat această informaţie luni şi a precizat că zborurile urmează să înceapă "în curând".

Statele Unite au efectuat aproximativ 100 de atacuri aeriene asupra unor poziţii SI în nordul Irakului, începând de la 8 august, pentru a stopa înaintarea grupării şi a proteja americani prezenţi în această ţară.

Execuţia jurnalistului american James Foley de către jihadişti ridică şi mai acut problema unor eventuale atacuri americane în Siria, unde SI luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad şi altor grupări islamiste.

Însă Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a anunţat luni că preşedintele american Barack Obama "nu a luat o decizie" în această privinţă.

În privat, oficiali americani afirmă că nu au nicio intenţie să ceară autorizarea în vederea survolării de la autorităţile siriene sau să coordoneze eventuale atacuri aeriene cu acestea, contrar solicitării Damascului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici