Summit UE: Dispută între Ursula von der Leyen şi Olaf Scholz pe tema subvenţiilor germane pentru energie

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat, la summitul Uniunii Europene, planul Germaniei privind compensarea preţurilor la energie, iar cancelarul Olaf Scholz, susţinut de omologul său austriac, Karl Nehammer, au reproşat lipsa unei soluţii comunitare elaborate de Bruxelles.

3273 afișări
Imaginea articolului Summit UE: Dispută între Ursula von der Leyen şi Olaf Scholz pe tema subvenţiilor germane pentru energie

Ursula von der Leyen a afirmat, la reuniunea informală a Consiliului European aflată în curs la Praga, că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a declarat preşedintele Comisiei Europene, conform publicaţiei Der Spiegel.

Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen evidenţiase importanţa "menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale". Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că este necesară o soluţie "prin consens" care să permită reducerea preţurilor la gaze.

În replică, Olaf Scholz a reafirmat ideea că planul său are rolul de a ajuta atât companiile, cât şi cetăţenii să facă faţă crizei energetice, sugerând că a fost nevoit să adopte această soluţie în lipsa unui plan european. Iar cancelarul austriac, Karl Nehammer, a catalogat planul german drept "un semnal de trezire" adresat Comisiei Europene, care nu a reuşit să elaboreze un plan comun.

Mai mulţi membri ai Comisiei Europene şi lideri ai statelor membre UE au criticat în ultimele zile planul Guvernului Olaf Scholz de a aloca 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze.

Guvernul Olaf Scholz a anunţat, săptămâna trecută, un plan de plafonare a preţurilor la energie, în acest sens urmând să fie alocată suma de 200 de miliarde de euro, iar suprataxa pentru gaze, care a generat controverse, a fost anulată. "Preţurile trebuie să scadă, aceasta este convingerea noastră. De aceea, vom crea un amplu sistem defensiv", a afirmat cancelarul Olaf Scholz, citat de publicaţia Der Spiegel, precizând că sursa de finanţare va fi Fondul de Stabilizare Economică.

Paolo Gentiloni, comisarul UE al Economiei, şi Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă, au criticat, într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, planul Berlinului de compensare a tarifelor la energie, afirmând că generează "semne de întrebare". "Alte state membre nu au acelaşi spaţiu de manevră din punct de vedere bugetar", au afirmat cei doi oficiali UE, indicând riscuri privind perturbarea sistemului concurenţial comunitar.

Comisia Europeană "ştie cu certitudine că aceste măsuri nu sunt singulare şi că sunt aplicate şi în alte locuri, în mod justificat", a declarat Olaf Scholz marţi, potrivit publicaţiei Stern, în cursul unei conferinţe de presă organizate alături de premierul Olandei, Mark Rutte. "Fac şi alte ţări acest lucru, de mult timp, intervenind pentru a oferi susţinere prin exact aceleaşi măsuri decise de noi pentru anul acesta şi pentru următorii doi ani", a argumentat Scholz, subliniind că planul în valoare de 200 de miliarde de euro "nu este aplicat doar pentru o perioadă scurtă, anul acesta". "În fond, este vorba despre un pachet foarte echilibrat şi foarte inteligent pentru a menţine preţurile la un nivel scăzut cât timp durează actualele provocări", a insistat Scholz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici