Suspiciune de fraudă în Ungaria. Un funcţionar din biroul lui Viktor Orban a fost demis în urma unor acuzaţii de luare de mită

  • Biroul premierului ungar Viktor Orban a concediat un angajat şi cooperează cu o anchetă conexă privind acuzaţiile de mită, a anunţat luni, după ce presa locală a relatat că un oficial de rang înalt a fost acuzat de luare de mită.
  • Uniunea Europeană a acuzat de mult timp Ungaria de deturnare de fonduri şi a ameninţat că va tăia finanţarea ţării dacă aceasta nu ia măsuri concrete pentru a reduce corupţia.
  • Oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, avea rangul de şef de departament şi lucra la proiecte finanţate de UE, a relatat site-ul 24.hu.
1030 afișări
Imaginea articolului Suspiciune de fraudă în Ungaria. Un funcţionar din biroul lui Viktor Orban a fost demis în urma unor acuzaţii de luare de mită

"Am încetat contractul de muncă al singurului angajat al biroului primului ministru implicat şi cooperăm pe deplin cu autorităţile în ancheta lor", a declarat biroul purtătorului de cuvânt al guvernului, potrivit Reuters.

Acesta a declarat că procedura a fost un bun exemplu a ceea ce a numit un sistem eficient de controale penale care protejează fondurile ungare şi ale UE.

Acesta nu a oferit mai multe detalii cu privire la rangul funcţionarului implicat sau la portofoliul acestuia. Procurorii ungari au declarat că este în curs de desfăşurare o investigaţie privind mita şi alte infracţiuni care implică 20 de suspecţi până în prezent.

Luna trecută, procurorii au declarat că suspiciunea de fraudă a implicat proiecte în valoare totală de 10 miliarde de forinţi (27,5 milioane de dolari) finanţate parţial din bugetul ungar şi din fonduri UE.

Luni, procurorii au refuzat să ofere detalii suplimentare.

În februarie, Reuters a raportat că CE a cerut Ungariei să îşi reformeze legislaţia privind achiziţiile publice pentru a reduce frauda sistemică înainte de a pune la dispoziţie miliarde de euro din fondul RRF de 750 de miliarde de euro al blocului comunitar.

Luna trecută, Ministerul de Finanţe a declarat că trei dintre angajaţii săi care lucrau la cererile de finanţare au fost arestaţi în timpul raidurilor şi au fost suspendaţi din funcţie până la finalul anchetei.

Comisia Europeană a trimis o scrisoare oficială Ungariei la sfârşitul lunii trecute, în primul pas al unei noi acţiuni împotriva a ceea ce consideră că Orban demontează controalele şi echilibrele democratice. Acest proces ar putea, de asemenea, să îngheţe fondurile pentru Ungaria din cauza riscurilor de corupţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici