The Guardian: Shinzo Abe a murit, dar viziunea sa controversată pentru Japonia va dăinui

Alegerile de duminica trecută au oferit o victorie zdrobitoare pentru partidul lui Abe. La câţiva ani după ce a părăsit mandatul, visul regretatului fost prim-ministru de a modifica constituţia Japoniei se apropie din ce în ce mai mult de momentul de a se realiza.

415 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Shinzo Abe a murit, dar viziunea sa controversată pentru Japonia va dăinui

Hepta

Jeff Kingston, director de studii asiatice la Temple University din Japonia, a publicat un editorial pe The Guardian despre ce lasă Shinzo Abe în urmă.

"Tremurul se răspândeşte în Japonia şi în lume. Shinzo Abe a fost împuşcat pe la spate într-o ţară în care omuciderile provocate de armele de foc sunt rare: în 2021, a existat doar una , în comparaţie cu peste 20.000 în SUA. A fost un atac asupra democraţiei şi un act de barbarie.

Acoperirea mass-media japoneză a reîncadrat moştenirea unui bărbat care şi-a părăsit mandatul în 2020 sub umbra scandalurilor , cu sprijin public scăzut. Tonul reverenţial şi autocenzura aminteşte de scăderea libertăţilor presei în timpul mandatului lui Abe, când instituţiile de ştiri critice, cum ar fi Asahi, au fost supuse şi corpul de presă era stăpânit de putere. Este de remarcat faptul că o mare parte din mass-media internaţională a fost, de asemenea, excesiv de respectuoasă şi reţinută", transmite directorul. 

Deci, care a fost adevărata moştenire a lui Abe – şi ar putea victoria zdrobitoare a partidului său la alegerile de duminică să permită ca viziunea sa să fie realizată pe deplin în anii următori?

"Moştenirea lui Abe este resimţită cel mai puternic în politica externă  şi în problema controversată a statutului Japoniei ca naţiune oficial pacifistă. Prim-ministru  Fumio Kishida s-a consultat adesea cu mentorul său, Abe, pe probleme internaţionale. Abe a fost un susţinător puternic al dublării cheltuielilor de apărare ale Japoniei - la  2% din PIB şi a devenit un critic deschis al Chinei şi Rusiei şi un susţinător al Taiwanului, declarând cu îndrăzneală în decembrie anul trecut că Beijingul nu ar trebui să aibă îndoieli cu privire la răspunsul Japoniei. dacă China ar continua acţiunea militară împotriva Taiwanului".

Cercetătorul spune că dacă tragem linie, Abe sugera că SUA şi Japonia vor răspunde militar în cazul agresiunii chineze împotriva Taiwanului. Era pentru prima dată din 1945 când o personalitate japoneză de frunte ameninţase că va lua măsuri militare.

Abe a transformat postura de securitate a Japoniei ca niciun prim-ministru japonez postbelic înaintea lui, spune cercetătorul.

"El a creat un consiliu naţional de securitate pentru a coordona politicile şi răspunsurile guvernamentale, a adoptat noi linii directoare de apărare cu SUA şi a adoptat o legislaţie majoră de securitate în 2015, care a extins foarte mult ceea ce Japonia ar putea face militar în sprijinul SUA.

Publicul s-a ferit de această politică de securitate mai asertivă, deşi starea de spirit se poate schimba din cauza invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin şi a recunoaşterii tot mai mari a ameninţărilor reprezentate de China, Coreea de Nord şi Rusia în Asia de Est.

Recentele patrule navale şi bombardiere ruso-chineze în jurul arhipelagului japonez au evidenţiat schimbarea politicii japoneze". 

Din punct de vedere al agendei interne, Abe a fost cel mai bine cunoscut pentru „ Abenomics ”

Abe a realizat reforma monetară masivă, stimulente fiscale şi reforme structurale, ca parte din programul său îndrăzneţ de relansare a economiei japoneze, dar s-a dovedit a fi o moştenire slabă, spune Kingston. Până în 2017, s-a referit la puţin mai mult decât la o strategie de branding pentru a genera un interes mai degrabă decât la un plan pentru revitalizarea economică. Într-adevăr, când a candidat la conducerea partidului conservator Liberal Democrat toamna trecută, Kishida a criticat Abenomics şi l-a considerat drept un eşec abject, remarcă editorul. 

"Fără îndoială, Abe a fost mândru că a prezidat o schimbare spre dreapta în centrul de greutate politic al Japoniei – şi este o schimbare care ar fi putut foarte bine să fi accelerat. Alegerile pentru camera superioară a parlamentului japonez din 10 iulie au oferit PLD-ului lui Abe o victorie zdrobitoare – prezenţa la vot a fost stimulată de asasinatul şoc. Kishida are acum voturile de care are nevoie pentru a creşte cheltuielile pentru apărare şi, poate, de asemenea, să continue  revizuirea constituţiei pacifiste a Japoniei".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici