The Washington Post: Biden trebuie să fie pregătit să aplice avertismentele adresate Chinei dacă va livra arme Rusiei

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, ar trebui să fie pregătit să pună în aplicare avertismentele adresate Chinei pentru eventualitatea în care ar începe să ofere armament Rusiei, comentează cotidianul The Washington Post.

897 afișări
Imaginea articolului The Washington Post: Biden trebuie să fie pregătit să aplice avertismentele adresate Chinei dacă va livra arme Rusiei

Sursa foto: MediafaxFoto

Administraţia Biden este fermă în poziţia că Guvernul Chinei nu trebuie să ajute Rusia să îşi reaprovizioneze cu armament trupele implicate în invadarea Ucrainei. "Trebuie să fim clari că dacă există gânduri şi eforturi ale chinezilor de a le furniza armament letal ruşilor pentru agresiunea brutală împotriva Ucrainei, acest lucru este inacceptabil. Ar fi o linie roşie", a declarat recent ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Perspectiva furnizării de armament de către China Rusiei nu este o speculaţie lipsită de fundament. Directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA), William Burns, a afirmat că există date care sugerează că Beijingul analizează posibilitatea de a furniza armament Rusiei.

"Ultima dată când o Administraţie condusă de Partidul Democrat a fixat o «linie roşie», situaţia a luat o turnură proastă pentru oamenii nevinovaţi de pe teren, pentru interesele SUA şi pentru stabilitatea geopolitică", notează editorialistul Jim Geraghty, într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post. În 2012, preşedintele Barack Obama avertiza regimul Bashar Al-Assad să nu utilizeze armament chimic. "Iar când dictatorul sirian Bashar Al-Assad a folosit arme chimice, Statele Unite nu au făcut absolut nimic", astfel că poziţia Washingtonului a părut "slabă", constată editorialistul.

"Cum va aplica echipa lui Biden acum noua linie roşie? Actuala Administraţie analizează, conform presei, posibilitatea de a publica informaţii care ar arăta că Beijingul examinează posibilitatea de a furniza armament pentru susţinerea războiului Rusiei în Ucraina. Este un început decent, dar ar fi bine ca Administraţia SUA să pregătească anumite consecinţe asupra Chinei, dincolo de simpla dezvăluire a secretelor chineze", subliniază editorialistul, amintind că înaintea invaziei ruse în Ucraina, Washingtonul a difuzat un volum mare de informaţii despre intenţiile preşedintelui Vladimir Putin.

"Distribuirea acestor informaţii către aliaţi probabil l-a plasat într-o poziţie delicată pe Putin şi Guvernul rus, ajutându-i pe ucraineni să se pregătească până în ultimul moment. Dar acţiunea nu a împiedicat invazia. Acum, să analizăm cazul Beijingului. Administraţia Chinei a fost acuzată de acte de genocid împotriva etnicilor uiguri. A refuzat să coopereze în efortul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a investiga originile pandemiei. A reprimat brutal protestele din Hong Kong şi a ameninţat Taiwanul. Recent, armata chineză a trimis un balon de spionaj în Statele Unite", notează editorialistul.

"Pare preşedintele Xi Jinping un om care să se ruşineze uşor sau să se lase intimidat? (...) Dacă trasăm o linie roşie, ar trebui să o dublăm cu anumite consecinţe grave - taxe vamale, manevre ale flotei militare, vânzări suplimentare de armament Taiwanului, o nouă campanie amplă de izolare diplomatică a Chinei. În caz contrar, se va transforma într-o reeditare a ultimei linii roşii pe care Washingtonul nu a fost interesat să o aplice", subliniază editorialistul.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici