Traficul aerian european, perturbat pentru încă cel puţin 24 de ore. Vezi aici lista cu ţările care şi-au închis spaţiul aerian - VIDEO

Norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda va continua să perturbe traficul aerian european "cel puţin în următoarele 24 de ore", a estimat vineri dimineaţa Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei europene, Eurocontrol, într-un comunicat.

222 afișări
Imaginea articolului Traficul aerian european, perturbat pentru încă cel puţin 24 de ore. Vezi aici lista cu ţările care şi-au închis spaţiul aerian - VIDEO

Traficul aerian european, perturbat pentru încă cel puţin 24 de ore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Previziunile arată că norul de cenuşă vulcanică va continua să se deplaseze către estul şi sud-estul Europei", subliniază organizaţia.

Eurocontrol mizează pe asigurarea a 11.000 de zboruri în spaţiul aerian european vineri, în timp ce într-o zi normală numărul acestora se ridică la 28.000 de curse.

Spaţiul aerian britanic va rămâne închis până sâmbătă

Spaţiul aerian britanic va rămâne închis până sâmbătă, ora locală 01.00 (03.00 ora Românie), "cel puţin", cu excepţia câtorva zboruri către Scoţia şi Irlanda de Nord, au anunţat vineri serviciile britanice de control aerian, NATS.

"Norul de cenuşă vulcanică acoperă în continuare o mare parte din Marea Britanie, iar erupţia din Islanda ar putea să continue. NATS recomandă ca restricţiile de zbor din spaţiul aerian englez să rămână în vigoare până cel puţin sâmbătă, la ora locală 01.00" (03.00 ora României), a anunţat NATS pe site-ul său de Internet.

Câteva zboruri vor fi permise însă vineri până la ora 18.00 GMT (21.00 ora României) în unele regiuni din Scoţia şi Irlanda de Nord. "Previziunile sugerează că începând cu oara 18.00 GMT, zborurile interne vor putea fi autorizate în Scoţia şi Irlanda, precum şi cele peste Atlanticul de Nord, cu destinaţia sau plecarea din Scoţia şi Irlanda de Nord", a precizat NATS.

Austria îşi va închide spaţiul aerian vineri după-amiază

Austria îşi va închide spaţiul aerian vineri după-amiază, a anunţat autoritatea pentru controlul spaţiului aerian Austro Control.

Aeroporturile din Viena, Salzbourg şi Linz vor fi închise către seară, a anunţat un purtător de cuvânt al Austro Control. Vor urma apoi aeroporturile din sud.

Pentru moment nu există informaţii în legătură cu durata acestei măsuri.

Spaţiul aerian al Olandei, închis "până la noi ordine"

Spaţiul aerian al Olandei, care a fost închis începând de joi după-amiază, va rămâne astfel "până la noi ordine", a anunţat vineri Autoritatea olandeză pentru inspecţia transporturilor (IVW).

"(Spaţiul aerian) rămâne închis până la noi ordine, nici o decizie nu a fost luată pentru moment", a declarat un purtător de cuvânt al IVW, Willard Elissen.

Circa 2.000 de pasageri au petrecut noaptea la aeroportul Amsterdam-Schiphol, unde le-au fost puse la dispoziţie paturi şi cuverturi, a anunţat o purtătoare de cuvânt a aeroportului, Mirjam Snoerwang.

Compania aeriană olandeză KLM a anunţat joi anularea tuturor zborurilor sale până vineri la ora locală 14.00 (15.00, ora României).

Spaţiul aerian danez va rămâne închis cel puţin până sâmbătă noaptea

Spaţiul aerian danez va rămâne închis cel puţin până sâmbătă, ora locală 02.00 (03.00 ora României), a anunţat vineri autoritatea pentru control aerian Naviair.

"Ultimele previziuni ne obligă să menţinem închis tot spaţiul aerian danez, deoarece există o concentraţie mare de cenuşă în atmosferă, ceea ce reprezintă un risc pentru transporturile aeriene", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Naviair Camilla Hegnsborg.

Naviair "va face un nou rezumat al situaţiei vineri, în jurul orei 17.00 (18.00 ora României) şi va decide în funcţie de noile previziuni dacă restricţiile vor fi prelungite sau nu", a adăugat ea.

Această închidere totală a spaţiului aerian danez începând de joi, ora locală 18.00 (19.00 ora României), afectează în special aeroportul din Copenhaga, cel mai important din Scandinavia.

Finlanda prelungeşte până sâmbătă măsura de anulare a zborurilor

Măsura de anulare a zborurilor din Finlanda a fost prelungită până sâmbătă la ora locală 15.00 (15.00, ora României), a anunţat vineri compania Finavia.

"Evaluăm permanent situaţia. La ora actuală, restricţiile impuse asupra zborurilor vor fi menţinute până sâmbătă la ora locală 15.00 (15.00, ora României), a precizat compania.

Anularea zborurilor pe cele 25 de aeroporturi din ţară este prevăzută până vineri la ora 15.00 (15.00, ora României).

Traficul aerian pe aeroportul din Frankfurt şi alte 12 aeroporturi germane, întrerupt vineri

Traficul aerian a fost întrerupt, vineri dimineaţa, pe aeroportul din Frankfurt (vest), cel mai important din Germania şi al treilea din Europa, dar şi pe alte 12 aeroporturi internaţionale germane.

Niciun avion nu poate ateriza şi decola în Frankfurt, începând de la ora locală 08.00 (09.00, ora României), măsură instituită pe o perioadă de timp nedeterminată, care depinde de deplasarea norilor de cenuşă, a anunţat un purtător de cuvânt al aeroportului.

Potrivit acestuia, "nu este vorba despre o închidere" a aeroportului, unde traficul va putea fi reluat rapid, imediat ce se vor ameliora condiţiile meteorologice.

Aeroportul va face "tot ce poate" pentru a se îngriji cel mai bine de pasageri, pe care-i sfătuieşte "să contacteze compania aeriană cu care zboară sau operatorul de zbor".

Aproximativ 200 de curse aeriene au fost deja anulate, joi, pe aeroportul din Frankfurt, unde zilnic au loc în medie 1.400 de zboruri (plecări şi sosiri), potrivit purtătorului de cuvânt.

"Aproximativ 500 de zboruri" erau anulate vineri dimineaţa, "dar numărul total al curselor care vor fi oprite în cursul zilei nu poate fi prevăzut", potrivit acestuia.

"În total, traficul (aerian) este întrerupt, în prezent, pe 13 aeroporturi internaţionale din 16" câte sunt în Germania, a anunţat agenţia germană pentru securitate aeriană.

De joi seara, niciun avion nu a mai decolat sau aterizat în Berlin, Hamburg, Hanovra şi Bremen, în nordul ţării. Prevăzută iniţial până vineri, la ora 08.00 (09.00, ora României), înteruperea temporară a traficului aerian "a fost prelungită pentru o perioadă de timp nedeterminată" în aceste patru oraşe, potrivit unei purtătoare de cuvânt a agenţiei.

În est, aeroporturile din Leipzig, Dresda şi Erfurt au fost închise vineri dimineaţa, în timp ce în vestul ţării, aeroporturile din Koln, Dusseldorf, Munster-Osnabruck şi Sarrebruck au fost închise în timpul nopţii de joi spre vineri sau vineri dimineaţa.

În zonele unde au ajuns norii de cenuşă vulcanică, aeroportuile regionale au fost, de asemenea, blocate.

"În ceea ce priveşte aeroporturile din Munchen, Sttutgart şi Nurenberg (sud), totul va depinde de condiţiile meteorologice", dar se poate ca şi pe acestea să fie întrerupt traficul aerian, în cursul zilei de vineri, deoarece "norii de cenuşă se deplasează încet către sud".

"Nu a fost (instituită) închiderea spaţiului aerian" german, deoarece "în cazul în care condiţiile meteorologice o vor permite, întreruperile traficului (aerian) pot fi ridicate rapid", potrivit agenţiei.

Într-un comunicat, compania aeriană Air Berlin afirmă că "majoritatea aeroporturilor în Germania sunt închise în prezent, aparent până la ora locală 18.00 (19.00, ora României).

Avionul cancelarului german, Angela Merkel, care revine vineri dintr-o vizită de o săptămână în Statele Unite, şi care urmează să aterizeze la Berlin ora locală 15.30 (16.30, ora României), ar putea fi direcţionat către un alt aeroport, în cazul în care condiţiile meteorologice vor impune acest lucru, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului, fără să facă alte precizări.

Spaţiul aerian al ţărilor baltice a fost închis

În Lituania, "spaţiul aerian este închis şi niciun aeroport nu funcţionează în prezent, iar niciun avion nu survolează ţara", a declarat Alvydas Sumskas, adjunctul directorului agenţiei lituaniene pentru aviaţie, AFRP.

Autorităţile urmau să reexamineze situaţia către ora locală 11.00 (11.00, ora României).

În Letonia vecină, autorităţile au luat o hotărâre similară.

"În prezent, hotărârea este în vigoare până la ora locală 18.00 (18.00, ora României)", a declarat pentru postul public de radio ministrul leton al Transporturilor.

În Estonia, spaţiul aerian urmează să rămână închis până la ora locală 13.00 (13.00, ora României), a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei naţionale pentru aviaţie, Kristjan Telve.

Toate zborurile au fost anulate pe aeroportul din Sofia

Aeroportul din capitala bulgară Sofia a anunţat toate zborurile prevăzute pentru vineri, a anunţat directorul acestuia, Plamen Stancev.

"Un număr de 12 sosiri şi 13 plecări au fost anulate în această dimineaţă", a declarat el pentru postul naţional de radio.

Destinaţiile acestora erau Londra, Paris, Bruxelles, Frankfurt, Berlin, Dusseldorf şi Varşovia, a anunţat Stancev.

Cehia şi Slovacia îşi închid în întregime spaţiile aeriene

Spaţiile aeriene ceh şi slovac au fost închise în întregime vineri după-amiază, au anunţat autorităţile aviatice din cele două ţări.

"Serviciile de navigaţie aeriană nu sunt furnizate în spaţiul aerian al Republicii Cehe", a declarat purtătorul de cuvânt al autorităţii cehe de navigaţie aeriană (RLP), Richard Klima.

Vineri dimineaţă, RLP închisese deja spaţiul aerian în nord-vestul ţării, apoi aeroportul Praga-Ruzyne la prânz (ora 10.00 GMT, 13.00, ora României). Aeroporturile Brno şi Ostrava, situate în estul ţării, au fost închise la ora locală 14.00 (15.00, ora României).

Potrivit purtătorului de cuvânt al aeroportului Prague-Ruzyne, Michaela Lagronova, toate cele 180 de zboruri care pleacă şi care sosesc vor trebui anulate în cursul zilei de vineri, dacă perturbările persistă.

Klima a refuzat să se pronunţe în legătură cu durata acestor măsuri. "Sperăm că se va termina cât mai repede posibil, dar trebuie să ţinem cont de situaţia actuală", a spus el.

Spaţiul aerian al Slovaciei a fost închis începând cu ora locală 15.00 (16.00, ora României), din cauza norului de cenuşă vulcanică provenind din Islanda, a anunţat o reprezentantă a agenţiei slovace de control aerian, LPS.

Această măsură vizează "întreg spaţiul aerian al Slovaciei", a declarat Aniko Fodorova, oficial din cadrul biroului directorului LPS.

Potrivit unor previziuni, zborurile în spaţiul aerian pot fi suspendate "până duminică, la ora locală 23.59 (00.59, ora României, luni)".

Norvegia a redeschis temporar o parte a spaţiului său aerian

Norvegia a redeschis temporar, vineri dimineaţa, o parte a spaţiului său aerian, într-o zonă cuprinsă între aeroporturile din centrul şi cele din nordul ţării, a anunţat autoritatea norvegiană pentru trafic aerian, Avinor, citată de AFP.

"Această hotărâre a fost luată pe baza ultimelor date meteorologice şi a unor expertize internaţionale", a anunţat Avinor.

Traficul aerian a fost redeschis vineri, la ora locală 09.00 (10.00 ora României), pentru o perioadă limitată, de şase până la 12 ore, după caz, într-o zonă cuprinsă între aeroportul din Trondheim, în centrul ţării, şi cel din Stokmarknes, pe Insulele Lofoten, în nord, potrivit Avinor.

Norvegia a fost primul stat din Europa care şi-a închis joi complet spaţiul aerian, la ora 08.00 GMT (11.00, ora României), din cauza unor nori de cenuşă provenind de la un vulcan în erupţie, în Islanda. Acest fenomen a impus blocarea la sol a numeroase avioane în Europa de Nord. În prezent, norii de cenuşă se îndreaptă către centrul continentului.

Suedia îşi redeschide treptat spaţiul aerian

Suedia a început vineri să-şi redeschidă treptat spaţiul aerian, închis din cauza norului de cenuşă provenit de la erupţia unui vulcan în Islanda, care a determinat suspendarea zborurilor aproape în tot nordul Europei, a anunţat autoritatea pentru gestionarea traficului aerian (LFV).

"Spaţiul aerian suedez este pe cale de a fi redeschis treptat începând cu o parte a regiunii Norrland (din nordul Suediei)", se arată într-un comunicat emis de LFV.

"Autorizaţiile de zbor vor fi acordate progresiv", potrivit comunicatului.

Treizeci şi şapte de curse aeriene au fost anulate de pe aeroporturile de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara din cauza erupţiei vulcanice din Islanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici