Tratatul INF: Astăzi se încheie procesul prin care SUA se retrage din tratatul cu Rusia/ Temeri privind o nouă cursă a înarmării

Statele Unite urmează să se finalizeze, pe data de 2 august, procesul de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, acţiune ce sporeşte temerile privind o nouă cursă a înarmării, informează postul BBC.

762 afișări
Imaginea articolului Tratatul INF: Astăzi se încheie procesul prin care SUA se retrage din tratatul cu Rusia/ Temeri privind o nouă cursă a înarmării

Tratatul Forţele Nucleare Intermediare: Astăzi de încheie procesul prin care SUA se retrage din tratat

Pe date 2 august expiră preavizul de şase luni dat Moscovei de Washington, prin care Administraţia SUA avertiza că se va retrage din acord în cazul în care Rusia nu se conformează până atunci prevederilor cuprinse în tratatul semnat în anul 1987.

Acuzaţii reciproce între SUA şi Rusia pe tema anulării Tratatului INF

Mike Pompeo, Secretarul de Stat de la Washington, a anunţat vineri că SUA se retrag în mod formal din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare(INF), afirmând că Rusia este în întregime responsabilă pentru această situaţie, în timp ce Moscova a anunţat încetarea acordului ''la iniţiativa'' SUA.

"Pe 2 februarie 2019, SUA au acordat şase luni Rusiei să se conformeze din nou Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare. Rusia a refuzat, aşa că tratatul încetează astăzi (vineri, n.red). Statele Unite nou vor rămâne parte a unui tratat încălcat de cealaltă parte. Rusia poartă responsabilitatea exclusivă", a scris Pompeo pe Twitter.

Tot vineri, Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat oficial anularea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare.

"Pe 2 august 2019, la iniţiativa părţii americane, a încetat să mai fie apicabil tratatul între Uniunea Sovietică şi Statele Unite privind eliminarea rachetelor cu raze intermediare şi scurte de acţiune, semnat la Washington pe 8 decembrie 1987", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul rus de Externe, citat de agenţia de ştiri Tass.

Rusia acuzată de încălcarea acordului semnat în anul 1987

Preşedintele Donald Trump a anunţat în februarie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

La scurt timp după anunţul Washingtonului, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis că ţara sa îţi suspendă obligaţiile prevăzute de acord.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a afirmat că "o frână inestimabilă în calea unui război nuclear" a dispărut. "Acest lucru probabil va amplifica, nu reduce, ameninţarea reprezentată de rachetele balistice", a adăugat liderul ONU, care a îndemnat toate părţile implicate să ajungă la un acord privind "o nouă cale comună pentru controlul armelor la nivel internaţional".

Numeroşi analişti au avertizat că încetarea acordului ar putea conduce la declanşarea unei noi curse a înarmării între SUA, Rusia şi China.

Vladimir Putin a avertizat că Rusia va adopta măsuri simetrice şi asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

 

 

Taguri:
sua,
rusia,
rachete

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici