Trump riscă să primească interdicţia de a mai candida pentru vreo funcţie publică după insurecţia din 6 ianuarie 2021

Comitetul restrâns al Camerei Reprezentanţilor care investighează insurecţia din 6 ianuarie 2021 recomandă ca fostul preşedinte Donald Trump să primească interdicţia de a mai candida pentru o funcţie publică.

1452 afișări
Imaginea articolului Trump riscă să primească interdicţia de a mai candida pentru vreo funcţie publică după insurecţia din 6 ianuarie 2021

Recomandarea se numără printre concluziile raportului final al comisiei , o imagine de ansamblu cuprinzătoare a constatărilor comisiei bipartizane cu privire la modul în care Trump şi aliaţii săi au încercat să răstoarne rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020. 

Raportul de 845 de pagini, bazat pe peste 1.000 de interviuri, documente colectate, inclusiv e-mailuri, texte, înregistrări telefonice şi un an şi jumătate de investigaţie, include acuzaţii la adresa lui Trump care a instigat la violenţe şi la asaltul împotriva Congresului american pe 6 ianuarie 2021. 

Comitetul subliniază eşecul lui Trump de a acţiona pe măsură ce revolta a escaladat, menţionând că în timp ce a urmărit revolta la televizor, el nu a făcut niciun apel la asistenţă de securitate şi a rezistat eforturilor angajaţilor care i-au cerut să-şi revoce susţinerea pentru protestatarii care au vandalizat Capitoliul. 

Într-o mişcare simbolică, comisia, în ultima sa şedinţă publică, l-a trimis pe fostul preşedinte către Departamentul de Justiţie cu cel puţin patru acuzaţii penale.

Trump şi cercul său apropiat s-au angajat în „cel puţin 200 de încercări de a face presiuni asupra oficialilor de stat”, transmite CNN. Au existat 68 de întâlniri, tentative sau conexiuni de apeluri telefonice sau mesaje text, adresate oficialilor de stat sau locali, precum şi 125 de postări pe reţelele sociale ale lui Trump care vizează oficialii de stat.

Comitetul din 6 ianuarie identifică un avocat pro-Trump puţin cunoscut ca fiind arhitectul iniţial al planului falşi de alegători din punct de vedere legal: Kenneth Chesebro.

Între timp, miliardarul este pus sub investigaţie pentru furtul de documente clasificate de la Casa Albă şi pentru evaziune fiscală, fără a mai adăuga acuzaţiile pentru rasism, homofobie, viol, hărţuire sexuală, abuz în serviciu şi propagarea fenomenului conspiraţionist "COVID Negationism". Pandemia din 2020  a provocat moartea a peste un milion de americani din cauza că Trump nu a luat măsuri în combaterea răspândirii coronavirusului cum au fost implementate în Europa şi Asia. 

Trump ar putea fi declarat indezirabil pentru a mai candida la alegerile din 2024. Astfel, cursa se va da între preşedintele democrat în funcţie Joe Biden şi guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis. 

Comitetele de jurisdicţie ale Congresului pot să creeze un „mecanism formal” pentru a evalua dacă persoanele încalcă cel de-al 14-lea amendament şi trebuie să fie excluse din viitorul birou federal sau de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici