Ucraina reduce importul de uraniu din Rusia prin extinderea unui contract cu o companie americană

Compania de stat Energoatom, care operează cele patru centrale nucleare din Ucraina, a extins până în 2020 contractul cu grupul american Westinghouse Electric, majorând importurile de uraniu îmbogăţit din Vest în vederea reducerii dependenţei energetice de Rusia.

125 afișări
Imaginea articolului Ucraina reduce importul de uraniu din Rusia prin extinderea unui contract cu o companie americană

Ucraina reduce importul de uraniu din Rusia prin extinderea unui contract cu o companie americană (Imagine: Shutterstock)

Energoatom operează patru centrale nucleare în Ucraina, cu 15 reactoare operaţionale, care generează aproximativ jumătate din necesarul naţional de electricitate.

Westinghouse Electric Company şi Energoatom au semnat vineri un acord care extinde, până în anul 2020, contractul iniţial din 2008 pentru livrarea de uraniu îmbogăţit către centrale nucleare din Ucraina, potrivit unui comunicat publicat vineri de compania americană.

"Ne bucurăm să fim un partener strategic al Energoatom şi să îi ajutăm să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu combustibil (uraniu îmbogăţit - n.r.). Această extindere a contractului demonstrează că produsul livrat de Westinghouse a fost validat pentru încărcarea şi operarea în condiţii de siguranţă, chiar şi luând în considerare problemele de performanţă ale combustibilului concurent. Acordul (...) va permite Energoatom să îşi diversifice sursele de aprovizionare. Anticipăm că, având în vedere rezultatele superioare şi eficienţa competitivă a combustibilului nostru, Westinghouse îşi va majora cota pe piaţa de combustibil nuclear din Ucraina", a declarat în comunicat Danny Roderick, preşedinte şi CEO al Westinghouse.

Uraniul îmbogăţit va fi livrat de la Westinghouse Electric Sweden, care deţine o uzină de îmbogăţire a uraniului în Västerås, Suedia. Grupul american mai are o facilitate de producţie în Europa la Preston, Lancashire, Marea Britanie. Compania deţine 10 fabrici la nivel mondial şi aprovizionează 147 centrale nucleare.

Westinghouse Electric Company face parte din grupul japonez Toshiba, iar principalul acţionar minoritar este compania kazahă de stat KazAtomProm.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici