UE cere Chinei să revină asupra deciziei de anulare a mandatelor unor deputaţi din Hong Kong

  • UE îndeamnă China să revină asupra deciziei de anulare a mandatelor unor deputaţi din Hong Kong
  • Josep Borrell: "Cerem integrarea imediată a deputaţilor demişi"
  • Toţi parlamentarii prodemocraţie din Hong Kong au anunţat că vor demisiona în semn de protest faţă de anularea mandatelor unor colegi
183 afișări
Imaginea articolului UE cere Chinei să revină asupra deciziei de anulare a mandatelor unor deputaţi din Hong Kong

UE cere Chinei să revină asupra deciziei de anulare a mandatelor unor deputaţi din Hong Kong

Uniunea Europeană a cerut, joi, Administraţiei Chinei să revină "imediat" asupra deciziilor care au condus la anularea mandatelor a patru parlamentari prodemocraţie din Hong Kong.

"Le cerem autorităţilor de la Beijing şi Guvernului din Hong Kong să revină imediat asupra deciziilor şi cerem integrarea imediată a deputaţilor demişi", a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de cotidianul Le Figaro.

Toţi parlamentarii prodemocraţie din Hong Kong au anunţat, miercuri, că vor demisiona în semn de protest faţă de o decizie prin care mandatele a patru colegi au fost anulate.

Comisia Permanentă a Parlamentului Chinei a aprobat miercuri o lege care permite Guvernului pro-Beijing din Hong Kong să anuleze mandatele parlamentarilor care susţin independenţa. Imediat după această decizie, Guvernul din Hong Kong a decis anularea mandatelor a patru deputaţi ai opoziţiei - Alvin Yeung, Kwok Ka-ki, Dennis Kwok şi Kenneth Leung. Ca reacţie, ceilalţi 15 parlamentari ai opoziţiei au anunţat că demisionează. "Anunţăm astăzi că demisionăm, în contextul în care colegii noştri au fost excluşi prin decizia Guvernului central", a declarat miercuri Wu Chi-Wai, liderul Partidului Democrat, citat de publicaţia South China Morning Post. "Legea fundamentală prevede separaţia puterilor, dar decizia de astăzi a Guvernului central înseamnă anularea separaţiei puterilor. Toată puterea va fi centralizată la şeful Executivului, o marionetă a Guvernului central. Deci, astăzi este sfârşitul principiului «o ţară, două sisteme»", a argumentat Wu Chi-Wai.

"Este vorba de un nou atac asupra nivelului ridicat de autonomie şi libertăţilor prevăzute în Declaraţia comună Marea Britanie-China", a reacţionat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Administraţia de la Beijing a impus în iunie o nouă lege privind siguranţa naţională în regiunea semiautonomă Hong Kong, o măsură condamnată dur de Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, precum şi de organizaţiile pentru drepturile omului. Zeci de disidenţi au fost arestaţi în virtutea noii legi privind siguranţa naţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici