UE: Irlanda unită ar fi în mod automat membru deplin al Blocului comunitar

Liderii Uniunii Europene au aprobat sâmbătă să includă Irlanda de Nord în Blocul comunitar în cazul în care se va vota unirea provinciei britanice cu statul irlandez în urma unui referendum, informează Reuters.

3329 afișări
Imaginea articolului UE: Irlanda unită ar fi în mod automat membru deplin al Blocului comunitar

UE: Irlanda unită ar fi în mod automat membru deplin al Blocului comunitar

În cadrul summitului la care s-a discutat planul de negociere al ieşirii Marii Britanii din UE, premierul irlandez, Enda Kenny, a cerut membrilor Blocului comunitar să aprobe un document potrivit căruia în cazul în care Irlanda se va reunifica, atunci Irlanda de Nord ar reintra automat în UE, precum cazul Germaniei de Est, în anul 1990.

Acordul de la Belfast din 10 aprilie 1998 (cunoscut ca Acordul din Vinerea Mare) conţine un mecanism specific pentru o Irlandă unită, iar noua entitate ar deveni în mod legal un membru al Uniunii Europene.

Partidul republican proirlandez Sinn Fein a cerut la începutul lunii martie organizarea unui referendum pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie şi unirii cu Irlanda, în contextul în care şi Scoţia solicită un plebiscit proindependenţă din cauza Brexit.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici