UE pregăteşte înfiinţarea unui fond amplu pentru reconstrucţia Ucrainei. Activele îngheţate al ruşilor ar putea fi folosite

Liderii Uniunii Europene urmează să ajungă la un acord în această săptămână asupra unui fond internaţional care să ajute la finanţarea reconstrucţiei Ucrainei în urma distrugerilor provocate de invazia rusă, se arată într-un proiect de declaraţie a summitului lor.

1188 afișări
Imaginea articolului UE pregăteşte înfiinţarea unui fond amplu pentru reconstrucţia Ucrainei. Activele îngheţate al ruşilor ar putea fi folosite

Distrugerea de către Rusia a principalelor oraşe, a infrastructurii şi a zonelor industriale din Ucraina va necesita fonduri enorme pentru a reconstrui după război, au declarat oficialii UE.

"Ţinând cont de distrugerile şi pierderile enorme aduse Ucrainei de agresiunea militară a Rusiei, Uniunea Europeană se angajează să ofere sprijin guvernului ucrainean pentru nevoile sale imediate şi, odată ce atacul rusesc va înceta, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice", vor spune liderii în urma unui summit care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit unui proiect de declaraţie de summit văzut de Reuters.

"În acest scop, Consiliul European este de acord să înfiinţeze un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere", se arată în declaraţie, fără a se menţiona suma acestuia.

Sarcina va fi îngreunată de faptul că Ucraina este acum efectiv izolată de pieţele financiare internaţionale, iar moneda sa hrivna s-a prăbuşit.

Unii politicieni din UE au cerut utilizarea activelor ruseşti îngheţate de Occident, inclusiv a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruseşti, ca bani de reconstrucţie pentru Ucraina odată ce agresiunea se va încheia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici