Un feribot cu 477 de oameni la bord a naufragiat în largul Coreei de Sud. Două persoane au murit şi 300 sunt date dispărute - FOTO, VIDEO

Nave ale Pazei de Coastă a Coreei de Sud au fost trimise miercuri pentru a salva peste 470 de oameni aflaţi la bordul unui feribot care a naufragiat în largul coastelor din sudul ţării, au anunţat autorităţile. Paza de coastă a anunţat că două persoane au murit. Echipele de salvare au recuperat doar 180 de persoane dintre cele 477 aflate la bordul feribotului.

3008 afișări
Imaginea articolului Un feribot cu 477 de oameni la bord a naufragiat în largul Coreei de Sud. Două persoane au murit şi 300 sunt date dispărute - FOTO, VIDEO

Un feribot cu 476 de pasageri la bord a naufragiat în largul Coreei de Sud. O persoană a dcedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Feribotul, care transporta 448 de pasageri, dintre care 324 de liceeni şi 14 profesori însoţitori, şi 29 de membri ai echipajului, asigura legătura între portul Incheon (vest) şi Insula Jeju (sud) şi se află la 20 de kilometri de coasta de sud, potrivit agenţiei Yonhap, care citează responsabili din cadrul serviciilor de salvare.

Vaporul transporta, de asemenea, 150 de vehicule.

Echipele de salvare au recuperat doar 180 de persoane dintre cele 477 aflate la bordul feribotului.

Guvernul afirmase anterior că 368 de persoane au fost salvate. Dar purtătorul de cuvânt al pazei de coastă a declarat pentru AFP: "bilanţul nostru oficial este de 180. Nu ştim de unde vine numărul de 368 evocat anterior".

"Pentru moment, 368 (de persoane) au fost salvate" din cele 477 aflate la bord, declarase anterior ministrul adjunct pentru Securitate, Lee Gyeong-Og, confirmând moartea a două persoane, între care un membru al echipajului.

"Feribotul este scufundat aproape complet", a declarat ministrul. 

Fotografiile difuzate de televiziuni arată nava înclinată la un unghi de 45 de grade, cu vârful în apă, survolată de numeroase elicoptere. O altă imagine arată feribotul practic scufundat, singura parte vizibilă fiind cea din spate. 

În alte imagini video, pasagerii îngroziţi, cu veste de salvare, urcă în bărcile de salvare în timp ce apa acoperă puţin câte puţin puntea şi feribotul alunecă uşor sub apă. 

Alţii se aruncă în apă, unde salvatorii, inclusiv echipajul a ceea ce pare a fi un vapor de pescuit, îi recuperează.

Temperatura apei este de 12 grade Celsius. 

Vaporul se deplasa către insula Jeju (sud) şi a trimis un semnal de alarmă la ora 09.00 (03.00 ora României). Mărturiile pasagerilor sugerează că feribotul s-a lovit de fundul mării.

"Am auzit un zgomot puternic şi vaporul a început brusc să se încline", a declarat prin telefon un liceean pentru postul de televiziune YTN.

"Unii dintre prietenii mei au căzut violent şi au început să sângereze. Am sărit în apă şi vapoarele de ajutor ne-au recuperat".

Accidentul s-a produs la 20 de kilometri de insula Byungpoong, iar condiţiile meteo erau "bune", cu rafale de vânt slabe, potrivit pazei de coastă.

Liceenii, care veneau de la o şcoală din Ansan (la sud de Seul), mergeau în excursie şcolară la Jeju, unul dintre locurile foarte turistice din Coreea de Sud şi supranumit deseori "Hawaii sud-corean".

În amfiteatrul instituţiei, părinţii elevilor s-au reunit şi imaginile televizate arată scene de haos: unii părinţi strigă împotriva conducerii şcolii, în timp ce alţii încearcă cu disperare să îşi contacteze copiii prin telefon.

"Tocmai am vorbit cu fiica mea. A zis că a fost salvată împreună cu alţi zece liceeni", afirmă o mamă, uşurată, pentru televiziunea YTN. "Au sărit în apă înainte de a fi salvaţi. Unul a fost rănit la picior şi primeşte îngrijiri la spital". 

Echipele de salvare sunt formate din 18 elicoptere şi 34 de nave, comerciale, militare şi ale pazei de coastă.

Sute de feriboturi asigură legătura între coastele sud-coreene şi insule în fiecare zi. iar accidentele sunt rare. Dar 300 de persoane au murit în octombrie 1993 când un feribot s-a scufundat în largul coastei de vest.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici