Un gazoduct din Grecia spre Bulgaria devine operaţional. Premierii celor două ţări spun că Rusia nu le mai poate şantaja

Liderii Greciei şi Bulgariei au inaugurat vineri o nouă conductă care va furniza gaze naturale din Azerbaidjan către Bulgaria, a cărei aprovizionare vitală cu gaz rusesc a fost întreruptă în aprilie, pe fondul consecinţelor invaziei Rusiei în Ucraina.

2884 afișări
Imaginea articolului Un gazoduct din Grecia spre Bulgaria devine operaţional. Premierii celor două ţări spun că Rusia nu le mai poate şantaja

Sursa foto: AP

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat importanţa noii legături ca linie de aprovizionare alternativă pentru Bulgaria, în condiţiile în care Grecia vecină se străduieşte să devină un centru regional de transport de energie, scrie AP.

"Aceasta nu este doar o conductă de gaz, ci o punte energetică crucială sud-nord", a declarat Mitsotakis în timpul unei ceremonii în nord-estul Greciei.

El a adăugat că Europa trebuie să îşi coordoneze răspunsul la "alegerea conştientă a Moscovei de a transforma resursele naturale într-o pârghie de presiune politică, într-un şantaj brut".

"Este un lucru pe care vecinii noştri bulgari îl ştiu deja foarte bine", a spus Mitsotakis.

La sfârşitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrările de gaz către Bulgaria după ce aceasta a refuzat o cerere a Moscovei de a plăti facturile de gaz în ruble, moneda Rusiei. Relaţiile dintre cei doi foşti aliaţi din fostul bloc sovietic s-au deteriorat în ultimele luni, iar luna trecută Bulgaria a ordonat expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, declanşând un răspuns furios din partea Moscovei.

Premierul interimar al Bulgariei, Kiril Petkov, a subliniat rolul cheie al gazoductului pentru a pune capăt monopolului rusesc asupra gazului în ţara sa.

"Astfel, pentru prima dată, ţara noastră va avea un acces terestru real la alte surse de energie alternativă decât cele ruseşti", a declarat Petkov.

Conducta de 182 de kilometri inaugurată vineri porneşte de la oraşul Komotini din nord-estul Greciei până la Stara Zagora, în centrul Bulgariei. Ea porneşte cu o capacitate iniţială de 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an şi cu perspectiva unei extinderi viitoare la 5 milioane de metri cubi. Livrările comerciale sunt aşteptate să înceapă până la 1 octombrie.

Grecia doreşte să servească drept centru energetic pentru Balcani, folosind combustibili fosili din Marea Caspică şi din sud-estul Mediteranei şi, potenţial, energie regenerabilă din Egipt, pentru a aproviziona regiunea pe fondul repercusiunilor războiului din Ucraina.

De asemenea, Grecia construieşte un terminal de gaz natural lichefiat în largul portului nord-estic Alexandroupolis, în apropiere de Komotini, despre care Mitsotakis a spus că ar putea furniza în viitor gaz suplimentar pentru noul gazoduct greco-bulgar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici