Un presupus membru Al-Qaida, pus sub acuzare pentru complot terorist

Un presupus membru Al-Qaida a fost declarat vinovat, miercuri, la New York, pentru că a luptat împotriva unor soldaţi americani în Afganistan şi pentru că a planificat un atac cu bombă împotriva unor clădiri diplomatice ale Statelor Unite în Nigeria.

86 afișări
Imaginea articolului Un presupus membru Al-Qaida, pus sub acuzare pentru complot terorist

Un presupus membru Al-Qaida, pus sub acuzare pentru complot terorist

Ibrahim Suleiman Adnan Adam Harun, în vârstă de 43 de ani, este născut în Arabia Saudită dar pretinde că are naţionalitate nigeriană. El riscă închisoarea pe viaţă.

Harun a fost acuzat de un mare juriu din Brooklyn de complot cu scopul de a ucide soldaţi americani în Afganistan, de a arunca în aer clădiri diplomatice americane din Africa şi de a furniza material de susţinere Al-Qaida.

Potrivit actului de acuzare citit în absenţa sa, miercuri, el a călătorit în Afganistan în 2001 şi după ce a fost format militar în tabere de antrenament ale Al-Qaida a plecat să lupte împotriva soldaţilor americani intraţi în ţară după atentatele din 11 septembrie 2001.

"Harun este suspectat că a încercat să ucidă personal militar al Statelor Unite în Afganistan între 2002 şi 2003", a precizat biroul procurorului federal din Brooklyn.

În 2003, el ar fi fost format pentru arunca în aer clădiri diplomatice americane din Nigeria. După arestarea unui presupus complice al său, în 2005, el a părăsit Nigeria, după care a fost arestat în Libia, unde a petrecut mai mulţi ani în închisoare, înainte de a încerca, la eliberarea sa, în 2011, să ajungă în Italia, la bordul unui vapor cu refugiaţi.

În urma unei altercaţii cu poliţia italiană, pe navă, el a intrat sub custodia autorităţilor, potrivit biroului procurorului. Ulterior, el a fost extrădat în Statele Unite în octombrie 2012.

"Harun nu numai că a încercat, dar a şi comis acte de terorism împotriva americanilor. În prezent, el este judecat de justiţia americană", a subliniat un oficial de rang înalt al FBI, George Venizelos, într-un comunicat.

"Acuzatul este prototipul combatantului Al-Qaida, antrenat de Al-Qaida să comită acte de terorism, detaşat pe teren pentru a lupta împotriva soldaţilor americani şi trimis în străinătate pentru a comite atentate în toată lumea", a subliniat procurorul din Brooklyn Loretta Lynch.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici