Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Siriei, vizând stilul de viaţă luxos al cuplului Assad

Uniunea Europeană pregăteşte un al 14-lea set de sancţiuni împotriva regimului sirian, limitând exporturile de material represiv, dar şi de produse de lux, pentru a ataca simbolic stilul de viaţă al cuplului Assad, au declarat vineri surse diplomatice.

195 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Siriei, vizând stilul de viaţă luxos al cuplului Assad

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Siriei, vizând stilul de viaţă luxos al cuplului Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sancţiunile sunt pregătite. Va trebui să vedem luni, în funcţie de evoluţia din teren, dacă miniştrii europeni ai Afacerilor Externe le adoptă sau nu", în cursul unei reuniuni prevăzute la Luxembourg, a afirmat un diplomat european.

Pe de o parte, UE vrea să extindă lista de echipamente care pot servi în scopul reprimării opoziţiei, sau care pot fi folosite la elaborarea unor asemenea produse, a subliniat el.

Unele dintre aceste produse vor fi interzise, altele vor necesita un proces de autorizare specială, de la caz la caz, a precizat diplomatul.

Pe de altă parte, UE intenţionează să anunţe interdicţia exportului de produse de lux, deşi câmpul de aplicare a acestei măsuri nu a fost încă definit, a adăugat acesta.

Atacând produsele de lux, UE vizează în manieră "foarte simbolică" stilul de viaţă al cuplului Assad, după ce presa a scris despre gusturile de lux ale soţiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Asma, a recunoscut un alt diplomat european.

"Este vorba despre a face cuplul Assad, dar şi clanul său şi membrii regimului să înţeleagă că evenimentele din Siria au consecinţe şi asupra stilului lor de viaţă personal", a precizat el, recunoscând însă că aceste măsuri pot fi ocolite şi au un caracter pur simbolic.

În urmă cu o lună, miniştrii europeni au impus pentru prima dată sancţiuni împotriva lui Asma al-Assad şi a altor trei membri ai familiei sale, între care mama sa. În total, 126 de persoane şi 41 de societăţi sunt vizate de sancţiunile europene.

Pe de altă parte, UE este dispusă să acorde mijloace logistice misiunii de circa 300 de observatori pe care ONU intenţionează să o trimită în Siria pentru a consolida actuala misiune avansată de 30 de membri, a afirmat un alt diplomat.

În cadrul unei vizite la Bruxelles săptămâna aceasta, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a precizat că misiunea ar putea avea nevoie de echipamente de transport, precum elicoptere, avioane, maşini sau camioane blindate, dar şi de sprijin prin imagini din satelit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici