Urme de iod radioactiv în spanacul cultivat în China. Temeri de ploi radioactive în Coreea de Sud

Autorităţile chineze au depistat urme slabe de iod radioactiv 131 în spanacul cultivat în China, în timp ce în Coreea de Sud numeroase şcoli au fost închise de teama ploilor care ar putea conţine elemente radioactive provenite de la centrala japoneză Fukushima.

37 afișări
Imaginea articolului Urme de iod radioactiv în spanacul cultivat în China. Temeri de ploi radioactive în Coreea de Sud

Urme de iod radioactiv în spanacul cultivat în China. Temeri de ploi radioactive în Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Urme slabe de iod radioactiv au fost depistate la legumele cultivate în aer liber în regiunile Beijing şi Tianjin (nord), precum şi în provincia Henan (centru), potrivit unui comunicat publicat miercuri seara de Ministerul chinez al Sănătăţii.

Ploile recente au provocat o acumulare de particule radioactive pe frunzele de spanac, potrivit ministerului, care afirmă că "s-a dovedit că spălarea spanacului cu apă poate înlătura în mod eficient substanţele radioactive".

Acesta este primul caz de legume chinezeşti contaminate cu radiaţii de la accidentul de la centrala nucleară Fukushima, generat de un seism urmat de tsunami la 11 martie, în nord-estul Japoniei.

În acelaşi timp, numeroase şcoli au fost închise, joi, în Coreea de Sud, pentru a se răspunde temerilor părinţilor că ploile din regiune ar putea conţine elemente radioactive provenind de la centrala nucleară japoneză.

Pe fondul precipitaţiilor din regiune, peste 130 de şcoli primare şi grădiniţe din provincia Gyeonggi, în jurul capitalei Seul, au fost închise pentru toată ziua, la decizia biroului provincial pentru educaţie.

"Acestea sunt măsuri preventive, pentru siguranţa elevilor", a declarat un purtător de cuvânt.

Miercuri, biroul a cerut anularea sau reducerea duratei cursurilor din cauza "anxietăţii tot mai mari a părinţilor şi elevilor".

Într-o altă provincie, Chungcheong de Nord, activităţile în aer liber cum ar fi fotbalul au fost anulate.

Îngrijorarea a crescut în Coreea de Sud, una dintre ţările cele mai apropiate de Japonia, după ce agenţia de meteorologie a anunţat că rafalele de vânt din sud-est ar putea transporta elemente radioactive provenind de la centrala Fukushima.

Nivelul elementelor radioactive în apă este prea scăzut pentru a fi periculos pentru sănătate, a precizat joi biroul premierului, cerându-le serviciilor educative "să nu îngrijoreze părinţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici