Violenţe la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza

Situaţia continuă să se degradeze la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, unde doi combatanţi ai Jihadului Islamic palestinian au fost ucişi duminică de tirurile israeliene în timp ce mişcarea Hamas se declară pregătită de război.

35 afișări
Imaginea articolului Violenţe la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza

Violenţe la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doi combatanţi ai grupării radicale au murit duminică dimineaţa la Khan Younes, în sudul Fâşiei Gaza, în timpul unui schimb de tiruri cu armata israeliană, potrivit unui comunicat al Brigăzilor Al Qods, aripa armată a Jihadului Islamic, şi martorilor oculari.

O purtătoare de cuvânt a armatei din Tel-Aviv a confirmat pentru AFP că "militari, sprijiniţi de elicoptere, au vizat membrii unei celule teroriste care încercau să plaseze explozibili în apropierea barierei de securitate" ce separă sudul Israelului de Fâşia Gaza.

Purtătoarea de cuvânt a precizat că incidentul s-au produs la nivelul terminalului rutier Sofa, adăugând că armata a primit recomandarea de a "nu ezita să deschidă focul" împotriva celor care încearcă să plaseze explozibili în apropierea barierei.

După câteva ore, tancurile israeliene au tras cel puţin două obuze în direcţia Khan Younes, avariind trei case fără să facă noi victime.

Această intensificare a violenţei are loc cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de la ofensiva devastatoare a Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, soldată cu moartea a 1.400 de palestinieni, potrivit surselor medicale palestiniene, şi a 13 israelieni.

Armata israeliană şi-a multiplicat în ultimele zile raidurile aeriene împotriva grupărilor armate palestiniene din Gaza, inclusiv a instalaţiilor Hamas, ca măsură de represalii la tirurile cu obuze de mortier şi rachete împotriva teritoriului israelian.

Cel puţin 23 de obuze de mortier şi rachete au fost lansate săptămâna trecută din Gaza împotriva Israelului, între care unul a provocat rănirea unei adolescente dintr-un kibutz, în apropierea unei grădiniţe, potrivit armatei.

Tensiunea a crescut brusc la 18 decembrie, când aviaţia israeliană a ucis cinci combatanţi islamişti palestinieni care se pregăteau să lanseze un atac cu rachetă împotriva Israelului din Fâşia Gaza.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza din iunie 2007, a avertizat că este pregătit de război, afirmând că respectă armistiţiul militar în vigoare de la sfârşitul operaţiunii israeliene.

"Dacă va fi cea mai mică agresiune israeliană asupra Fâşiei Gaza, vom răspunde viguros", a avertizat sâmbătă Abu Obeideh, un purtător de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas.

"Armele noastre sunt mai puţin numeroase decât cele ale ocupaţiei israeliene, dar avem ceva care va îngrijora ocupaţia", a subliniat el, fără alte detalii.

În această săptămână, armata israeliană a anunţat că grupurile armate din Gaza au utilizat recent pentru prima dată o rachetă antitanc rusă de tip Kornet, împotriva unuia dintre tancurile sale Merkava.

Tsahal şi-a modificat apoi dispozitivul, desfăşurând la frontiera cu Gaza mai ales blindate dotate cu un sistem antirachetă, a anunţat presa israeliană.

Potrivit cotidianul Yediot Aharonot, Hamas dispune de rachete Fajr-5, cu o rază de acţiune de 80-90 de kilometri, fabricate în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici