Video VIZITĂ ISTORICĂ: Barack Obama l-a primit pe Papa Francisc la Casa Albă. Suveranul Pontif a îndemnat SUA să ia măsuri urgente pentru combaterea încălzirii globale şi sărăciei - FOTO, VIDEO

Barack Obama l-a primit miercuri pentru prima dată la Casa Albă pe Papa Francisc, o autoritate morală şi totodată un aliat politic al celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, relatează AFP în pagina electronică. Într-un discurs susţinut cu această ocazie, Papa Francisc a îndemnat Statele Unite să ia măsuri urgente pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a sărăciei.

2411 afișări

"Este evident că această chestiune a schimbărilor climatice nu poate fi lăsată în seama generaţiilor viitoare (...). Ne aflăm într-un moment crucial al istoriei", a declarat Papa Francisc pe peluza din faţa Casei Albe, unde şi-a susţinut discursul.

Această afirmaţie face referire la Enciclica «Laudato Si'» publicată de Papa Francisc în luna iunie, scrisoare în care el îşi exprimă susţinerea faţă de oamenii de ştiinţă care afirmă că încălzirea globală a planetei este imputabilă, în primul rând, activităţilor întreprinse de oameni şi că ţările dezvoltate au o responsabilitate în mod special de a atenua această tendinţă care îi va afecta mai ales pe cei săraci, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat, ca răspuns la afirmaţiile făcute de Papa Francisc, că îi împărtăşeşte precupările legate de mediu.

"Sanctitatea voastră ne aminteşte că noi avem obligaţia sacră de a ne proteja planeta aceasta magnifică pe care Dumnezeu ne-a făcut-o. Noi transmitem apelul Sanctităţii voastre tuturor liderilor planetei ca ei să susţină comunităţile cele mai vulnerabile la schimbările climatice şi să conlucreze pentru a prezerva lumea noastră preţioasă pentru generaţiile viitoare", a subliniat Obama înainte de a-l primi pe Papa Francisc în Casa Albă.

Obama, care nu-şi ascunde admiraţia faţă de Jorge Bergoglio, pe care l-a lăudat pentru clarviziune şi umilinţă, contează pe sprijinul Papei în două proiecte aflate în lucru esenţiale, cu mai puţin de 500 de zile înainte să-şi încheie mandatul, şi anume apropierea de Cuba şi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Capitala federală americană - prinsă până peste cap în dezbaterile politice dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 - are, zilele acestea, ochi doar pentru acest Papă iezuit cu o poziţie singulară, care efectuează o vizită de şase zile în Statele Unite, scrie AFP.

O mulţime imensă - aproximativ 15.000 de invitaţi - a fost prezentă pe vasta peluză a Casei Albe pentru a-l primi, cu mare pompă, pe "cel mai populat om din lume în prezent", cum l-a salutat vicepreşedintele Joe Biben.

Preşedintele american şi Suveranul Pontif au luat cuvântul, pe rând, după ce au ascultat imnul Vaticanului (Inno e Marcia Pontificale), apoi pe pe cel al Statelor Unite (The Star Spangled Banner).

Ei se vor întreţine, după aceea, în Biroul Oval, în a doua întâlnire privată, după cea din primăvara lui 2014, la Vatican.

Este vorba despre a treia vizită a unui papă la Casa Albă, după ce Jimmy Carter l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în 1979, iar George W. Bush pe Benedict al XVI-lea în 2008.

Un lucru rar, Obama, care este protestant, l-a primit el însuşi, marţi, pe pistă, pe acest Papă argentinian, care a pus pentru prima dată în viaţa sa piciorul pe pământul american.

Casa Albă dă asigurări că această vizită nu are niciun scop politic. "Obiectivul acestei întâlniri este să le ofere celor doi ocazia să discute despre valorile lor comune", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al lui Obama. "Va exista suficient timp pentru politică în celelalte 364 de zile ale anului", a adăugat el.

Însă, din punct de vedere politic, această vizită papală pică la ţanc.

Când se va adresa, joi, Congresului - o premieră în istoria Statelor Unite -, primul Papă argentinian din istorie urmează să pledeze pentru apropierea între Washington şi Havana şi în favoarea unui angajament hotărât în lupta împotriva schimbărilor climatice.

De altfel, două subiecte care nu-i prea atrag pe adversarii republicani ai lui Obama.

"Săraci, excluşi şi uitaţi"

Radicalismul social al Suveranului Pontif îi aduce însă critici puternice în rândul conservatorilor şi mediilor economice liberale. Faptul că vine din Cuba, unde a evitat să-l critice pe preşedintele Raul Castro, nu face decât să-i irite un pic şi mai mult pe cei care consideră că acest Papă este un marxist deghizat sau chiar un trădător al credinţei catolice, prea flexibil în privinţa doctrinei.

În avionul care l-a adus la Washington, Papa a promis să nu "menţioneze" în faţa congresmenilor problema sensibilă a anulării embargoului economic impus de către Statele Unite insulei comuniste. "Dorinţa Sfântului Scaun este să existe un acord satisfăcător pentru ambele părţi", a spus el.

Anularea embargoului este reclamată de către Casa Albă, dar cea mai mare parte a aleşilor republicani i se opune.

Critica dictaturilor tehnologiei şi finanţelor, denunţarea responsabilităţii vânzătorilor de armament şi a marilor puteri în cel de-al "treilea război mondial pe bucăţi" urmează însă să figureze la loc de cinste în discursul său.

După vizita în Biroul Oval, Papa urmează să întâlnească imigranţi, persoane fără adăpost şi deţinuţi.

El urmează să conducă, la New York, o ceremonie ecumenică, în zona World Trade Center, împotriva terorismului şi pentru respectul între religii.

Altă ceremonie, la Philadelphia, alături de comunitatea hispanică, va aduce un omagiu valorilor fondatoare ale Americii, ca libertatea religioasă.

La Philadelphia, Papa Francisc urmează să prezideze, sâmbătă şi duminică, finalul unei întâlniri mondiale a familiilor catolice, în prezenţa unui milion şi jumătate de oameni.

În întâlnirea sa cu Papa, la Vatican, Obama a povestit că a fost impresionat de "compasiunea" Suveranului Pontif faţă de "săraci, excluşi, cei uitaţi".

Iar într-un discurs pe tema luptei împotriva sărăciei, pe care l-a susţinut în decembrie 2013, preşedintele american cita - un fapt rar - un "îndemn" publicat cu doar câteva săptămâni mai înainte de către Suveranul Pontif.

"Nu este posibil ca faptul că o persoană în vârstă, redusă la a trăi pe stradă, atunci când moare de frig, să nu fie o ştire, în timp ce o scădere de două puncte pe bursă să fie o ştire".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici