Vladimir Putin avertizează că Stat Islamic plănuieşte să destabilizeze sudul Rusiei şi Asia Centrală

Organizaţia teroristă Stat Islamic plănuieşte să destabilizeze situaţia din sudul Rusiei şi din Asia Centrală, a declarat vineri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu liderii statelor din Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, informează site-ul agenţiei Tass.

5091 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin avertizează că Stat Islamic plănuieşte să destabilizeze sudul Rusiei şi Asia Centrală

Vladimir Putin avertizează că Stat Islamic plănuieşte să destabilizeze sudul Rusiei şi Asia Centrală

"Avem informaţii că Stat Islamic a întocmit noi planuri pentru a destabiliza Asia Centrală şi sudul Rusiei. De aceea, este necesară consolidarea coordonării între serviciile speciale din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, în special prin intermediul agenţiei regionale de combatere a terorismului", a declarat Vladimir Putin, în cadrul unui summit la Astana.

Liderul de la Moscova a mai precizat că grupuri clandestine ale Stat Islamic operează în ţările din Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, iar dovezile în acest sens ar fi fost dezvăluite în urma investigaţiei privind atacul terorist de la Sankt Petersburg.

"În plus, terorişti localizaţi în Afganistan încearcă să pătrundă în ţările noastre, iar acest aspect provoacă multă îngrijorare", a mai spus Putin.

În data de 3 aprilie, un atac terorist a avut loc la metroul din Sankt Petersburg, într-un tren care circula între staţiile Sennaia Ploşcead şi Institutul Tehnologic. Explozia s-a soldat cu 15 morţi şi peste 50 de răniţi. Cetăţeanul rus de origine kîrgîză Akbarzhon Jalilov, în vârstă de 22 de ani, a fost identificat drept autorul atentatului.

Vladimir Putin a subliniat că numai o cooperare echitabilă şi semnificativă între state poate ajuta la înfrângerea terorismului. Potrivit acestuia, "este necesară eliminarea motivelor sociale şi economice ale terorismului şi combaterea răspândirii ideilor extremiste". În acest sens, preşedintele Rusiei a remarcat importanţa agenţiei de combatere a terorismului din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai.

Structura regională antiteroristă a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai a contribuit la prevenirea a peste 40 de infracţiuni legate de terorism, inclusiv 16 atacuri teroriste în 2016. Potrivit directorului acestei agenţii, "peste 100 de membri ai organizaţiilor teroriste internaţionale au fost arestaţi şi puşi sub acuzare".

Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (SCO) este o alianţă politică, militară şi economică din care fac parte Rusia, China, Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Agenda summitului de vineri de la Astana include aspecte legate de cooperarea împotriva terorismului internaţional, precum şi de situaţia de securitate din Orientul Mijlociu şi Afganistan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici