Vladimir Putin denunţă rezoluţia ONU care permite intervenţia militară în Libia

Premierul rus, Vladimir Putin, consideră că rezoluţia ONU privind Libia "reaminteşte de apelurile la cruciade din Evul Mediu", iar evenimentele aflate în desfăşurare în Libia demonstrează necesitatea consolidării capacităţii de apărare a Rusiei.

42 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin denunţă rezoluţia ONU care permite intervenţia militară în Libia

Vladimir Putin denunţă rezoluţia ONU care permite intervenţia militară în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aflat la o reuniune privind programele de armament, desfăşurată în Siberia, el a afirmat că "rezoluţia Consiliului de Securitate este deficitară, permite orice şi reaminteşte de apelurile la cruciade din Evul Mediu".

"De fapt, permite intervenţia militară într-un stat suveran", a spus Putin.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi, o rezoluţie care permite recurgerea la forţă pentru protejarea civililor libieni ameninţaţi de represiunea sângeroasă declanşată de regimul de la Tripoli şi prevede instituirea unei zone de interdicţie aeriană. Rusia şi China s-au abţinut de la vot, fără a recurge însă la dreptul de veto pentru a bloca rezoluţia.

Putin a anunţat şi că Rusia îşi va dubla producţia de sisteme de rachete strategice începând din 2013. "Evenimentele actuale, în special cele din Libia, demonstrează încă o dată că avem motive să consolidăm capacităţile militare ale Rusiei", a spus el.

Premierul rus s-a declarat îngrijorat de "uşurinţa cu care sunt luate în prezent deciziile privind utilizarea forţei în afacerile internaţionale", apreciind că "aceasta devine o tendinţă puternică şi o constantă în (politica) Statelor Unite".

"Toate acestea au loc sub pretextul apărării populaţiei civile. Unde este logica? Unde este conştiinţa? Nu există nici una, nici cealaltă", a adăugat el.

Putin a recunoscut că "regimul libian nu corespunde criteriilor unei ţări democratice", dar a apreciat că acest lucru nu justifică "amestecul într-un conflict politic intern, chiar dacă este vorba despre un conflict politic armat".

Duminică, Rusia a cerut coaliţiei internaţionale să pună capăt utilizării "neselective" a forţei. "În timpul raidurilor din Libia, au fost lansate şi atacuri asupra unor obiective cu caracter non-militar", conform unui comunicat al MAE rus.

Purtătorul de cuvânt al MAE declarase sâmbătă că Rusia regretă intervenţia armată străină din Libia. "La Moscova, noi regretăm această intervenţie armată, efectuată în cadrul Rezoluţiei 1.973 a ONU, adoptată în grabă", a declarat el.

"Rămânem convinşi că pentru a rezolva în mod stabil conflictul intern din Libia (...) trebuie oprită vărsarea de sânge, iar libienii trebuie să înceapă dialogul", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici