Vladimir Putin este certat cu istoria: "Ucraina nu a existat niciodată până la apariţia Uniunii Sovietice"

  • Ucraina, ca parte a stepelor pontice din Europa de Est, a jucat un rol important în răspândirea uneltelor din bronz, migraţiile indo-europene şi domesticirea calului.
  • Ucraina, o parte din Sciţia în antichitate, şi colonizată de greutungi şi geţi în perioada migraţiilor, a fost de asemenea un loc de expansiune timpurie a slavilor şi a intrat în istoria scrisă cu stabilirea statului medieval al Rusiei Kievene, care a apărut ca o naţiune puternică în Evul Mediu, dar s-a dezintegrat până la mijlocul secolului al XII-lea.
  • În secolul al XVII-lea, când a fost realizată harta invocată de Putin, Ucraina avea o cultură şi o limbă distincte de Rusia, iar triburile cazace îşi afirmau independenţa faţă de conducătorii polonezi şi Moscova.
  • Atunci, ceea ce avea să devină Rusia era cunoscut în unele părţi ale Europei ca Marele Ducat al Moscovei, în timp ce nobilii polonezi stăpâneau mari porţiuni din ceea ce este acum Ucraina.
4227 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin este certat cu istoria: "Ucraina nu a existat niciodată până la apariţia Uniunii Sovietice"

Kremlin/Bibliothèque Nationale de France

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că o hartă veche de 400 de ani dovedeşte că Ucraina nu este o ţară reală, ignorând faptul că are scris „Ucraina” pe ea.

Putin a examinat o copie a unei hărţi realizate în 1674 de cartograful francez Hubert Jaillot pentru regele Ludovic al XIV-lea, care arată părţi din Europa de Est şi Asia.

Putin a folosit harta ca argument pentru teza sa discreditată că Ucraina nu este o naţiune istorică, o afirmaţie pe care a folosit-o pentru a justifica invazia neprovocată a Rusiei.

„Guvernul sovietic a creat Ucraina sovietică. Acest lucru este cunoscut de toată lumea. Până atunci, nu a existat niciodată nicio Ucraină în istoria umanităţii”, a spus Putin.

În realitate, harta chiar arată clar Ucraina şi denumirea sa.

O parte a teritoriului este marcată ca „Ucraina sau ţara cazacilor”, lângă fluviul Nipru care străbate Ucraina de astăzi.

Capitala Kiev, scrisă Kiow pe hartă, este de asemenea vizibilă în apropiere.

Putin a susţinut că ucrainenii şi ruşii sunt „un singur popor” care au fost divizaţi de străini conspiratori, prezentând invazia sa ca un mijloc de a-i reuni.

Istoricii au respins această teză, spunând că Ucraina avea o cultură şi o limbă distincte de Rusia, când harta a fost realizată, scrie Insider

Rusia Kieveană a apărut dinaintea Cnezatului Moscovei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici