Zăpada ar putea perturba lansarea rachetei nord-coreene

Zăpada ar putea întârzia pregătirile de lansare a rachetei nord-coreene, care este prevăzută în perioada 10-22 decembrie şi se află la originea unor tensiuni între Phenian şi comunitatea internaţională, a anunţat vineri Institutul americano-coreean de la Universitatea Johns Hopkins.

137 afișări
Imaginea articolului Zăpada ar putea perturba lansarea rachetei nord-coreene

Zăpada ar putea perturba lansarea rachetei nord-coreene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Coreea de Nord a finalizat instalarea celor trei trepte ale rachetei de tip Unha-3 în poligon, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, dar pregătirile par "mai lente decât s-a prevăzut", din cauza recentelor căderi de zăpadă, afirmă institutul pe baza unor imagini prin satelit.

"Ţinând cont de faptul că este prima tentativă a Phenianului de a lansa pe timp de iarnă o rachetă cu rază lungă de acţiune (prezentată de Coreea de Nord ca o rachetă care va plasa pe orbită un satelit de observaţie terestră, n.red.), condiţiile meteo ar putea fi un parametru nou", a explicat Nick Hansen, expert în analiza imaginilor pentru site-ul 38 North.

Imagini preluate la 4 decembrie ne prezintă urme de zăpadă căzută abundent cu o zi înainte la centrul spaţial Sohae (nord-vest), sugerând o întrerupere provizorie a unor operaţiuni de asamblare, în opinia lui Hansen.

În plus, Hansen subliniază că fereastra de 12 zile anunţată de Phenian a fost mult mai mare decât cea rezervată lansării precedente din aprilie, care a eşuat.

"Aceasta ar putea anunţa că Nordul este conştient de capcanele legate de vremea rea şi şi-a asigurat o anumită flexibilitate în calendarul de lansare", a spus el.

Fereastra de lansare anunţată de Phenian acoperă o perioadă tensionată din punct de vedere politic în regiune, unde vor avea loc alegeri legislative în Japonia (16 decembrie) şi alegeri prezidenţiale în Coreea de Sud (19 decembrie).

Pe de altă parte, data de 17 decembrie va marca prima aniversare de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il, succedat de fiul său Kim Jong-Un.

Japonia, dar şi Statele Unite, Coreea de Sud, Rusia şi numeroase state occidentale acuză regimul nord-coreean că vrea să procedeze la un nou test de rachetă balistică, încălcând rezoluţii ONU.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici