Zeci de conservatori din întreaga lume s-au reunit la Budapesta. Orban a numit Ungaria "bastionul valorilor creştine conservatoare din Europa"

  • Zeci de conservatori proeminenţi din Europa, Statele Unite şi din alte părţi ale lumii s-au reunit joi în Ungaria cu ocazia primei ediţii a Conferinţei americane de acţiune politică conservatoare (CPAC), care a avut loc pentru prima dată în Europa.
  • Conferinţa de două zile reflectă o aprofundare a legăturilor dintre dreapta americană şi guvernul autocratic al premierului ungar Viktor Orban.
  • Alianţa înfloritoare cu Orban i-a determinat pe unii comentatori americani să avertizeze că conservatorii americani ar fi îmbrăţişat tactici antidemocratice.
8041 afișări
Imaginea articolului Zeci de conservatori din întreaga lume s-au reunit la Budapesta. Orban a numit Ungaria "bastionul valorilor creştine conservatoare din Europa"

Sursa foto: AP

În cei 12 ani de când se află la putere, Orban a generat controverse în Uniunea Europeană pentru că a dat înapoi instituţiile democratice în cadrul a ceea ce el numeşte o "democraţie iliberală", dar a câştigat admiraţia unor segmente ale dreptei americane pentru poziţia sa dură în ceea ce priveşte imigraţia şi problemele LGBTQ şi pentru respingerea pluralismului liberal, potrivit AP.

În discursul de deschidere a conferinţei de două zile de joi, Orban a numit Ungaria "bastionul valorilor creştine conservatoare din Europa" şi i-a îndemnat pe conservatorii americani să învingă "dominaţia liberalilor progresişti în viaţa publică", aşa cum a spus că a făcut în Ungaria.

"Trebuie să luăm înapoi instituţiile de la Washington şi Bruxelles", a spus Orban. "Trebuie să ne găsim aliaţi unii în alţii şi să coordonăm mişcările trupelor noastre".

La conferinţa de la Budapesta participă, de asemenea, mai mulţi membri ai guvernului Orban şi personalităţi din dreapta americană asociate cu ramura Partidului Republican aliniată cu fostul preşedinte Donald Trump.

Conferinţa reprezintă cea mai recentă îmbrăţişare a dreptei politice americane a lui Orban, pe care Trump l-a lăudat din plin. Trump a susţinut candidatura lui Orban pentru realegere şi i-a îndemnat pe alegătorii maghiari să îi acorde un nou mandat. Partidul lui Orban a câştigat alegerile generale din Ungaria din aprilie, iar premierul şi-a păstrat funcţia.

Uniunea Europeană şi organizaţiile pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la recentele politici maghiare considerate ca limitând drepturile persoanelor LGBTQ, lucru pe care Orban l-a descris joi drept "nebunie de gen".

De asemenea, Ungaria se confruntă cu sancţiuni financiare din partea UE pentru presupuse încălcări ale statului de drept, inclusiv pentru reducerea independenţei judiciare şi a libertăţii presei şi pentru că nu a reuşit să combată în mod adecvat corupţia.

Un susţinător american al viziunilor premierului Ungariei este prezentatorul Fox News Tucker Carlson, care a transmis din capitala Ungariei, Budapesta, timp de o săptămână în 2021, luându-i un interviu lui Orban şi lăudând politicile ţării privind imigraţia şi problemele LGBTQ ca fiind un model pentru SUA.

După ce Carlson a transmis un mesaj video participanţilor la CPAC, Orban l-a lăudat pe prezentatorul de televiziune ca fiind singura figură din mass-media americană dispusă să se ridice împotriva "dominaţiei presei liberale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici