Bărbulescu: Referatul DNA în cazul Năstase nu este un act ce nu poate fi public

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Lidia Bărbulescu, a susţinut că publicarea pe site-ul Camerei Deputaţilor a referatului prin care se cere urmărirea penală a fostului premier Adrian Năstase nu reprezintă un act care nu poate fi public.

19 afișări
Imaginea articolului Bărbulescu: Referatul DNA în cazul Năstase nu este un act ce nu poate fi public

Bărbulescu: Referatul prin care se cere urmărirea lui Năstase nu este un act ce nu poate fi public (Imagine: Mediafax Foto)

"Comunicarea pe site a referatului prin care s-a solicitat, motivat, avizul de începere a urmăririi penale nu reprezintă un act în sensul celor care nu pot fi publice, cu privire la care trebuie să se păstreze confidenţialitatea, cum sunt celelalte acte care există în dosarul de urmărire penală", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, Lidia Bărbulescu, răspunzând unei întrebări referitoare la caracterul pe care ar trebui să-l aibă comunicarea documentului privindu-l pe Adrian Năstase şi publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În opinia preşedintei CSM, un astfel de referat - "mai departe de ce cuprind coperţile dosarului sau ce se află între coperţile dosarului" - trebuie măcar el să fie cunoscut de membrii Parlamentului.

"Şi atunci, nu văd de ce, odată devenit public, cunoscut fiind de parlamentari, să nu poată fi cunoscut şi de ceilalţi cetăţeni", a precizat Lidia Bărbulescu.

Referatul întocmit de procurorii anticorupţie în dosarul fostului premier Adrian Năstase şi înaintat Parlamentului nu este public, a comunicat, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit sursei citate, nici referatul DNA întocmit în baza acestui dosar nu este public.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, sâmbătă, referindu-se la publicarea pe site-ul Camerei a referatului DNA în cazul Zambaccian, că activitatea de urmărire penală este "eminamente" nepublică, iar eventualele consecinţe pot fi evaluate doar de procurorul de caz.

Pe de altă parte, procurorul general a precizat că este un dosar care s-a aflat în faza de judecată, unde anumite acte din dosar s-au făcut publice.

Camera Deputaţilor a postat pe site referatul procurorilor în cazul Zambaccian, din care rezultă că fostul premier Adrian Năstase are în imobil un buncăr format din două încăperi, iar la etajul patru al clădirii deţine un birou acoperit de o cupolă piramidală, cu rol de luminator, scrie Gândul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici