Economia Game of Thrones, în lumea reală şi în lumea fantastică: Dincolo de dragoni, cavaleri, regine sau nepătaţi | VIDEO

Duminică începe al optulea şi ultimul sezon din Game of Thrones, unul din cele mai de succes şi premiate seriale, cu milioane de fani în întreaga lume.

2011 afișări
Imaginea articolului Economia Game of Thrones, în lumea reală şi în lumea fantastică: Dincolo de dragoni, cavaleri, regine sau nepătaţi | VIDEO

Economia Game of Thrones, în lumea reală şi în lumea fantastică: Dincolo de dragoni, cavaleri, regine sau nepătaţi

Dincolo de dragoni, cavaleri, regine sau nepătaţi, Game of Thrones şi lumea din Westeros au o componentă economică puternică, atât în lumea reală cât şi în lumea imaginaţiei lui George RR Martin.

În lumea reală, serialul înseamnă nu numai audienţă, ci şi turism. Filmat în Croaţia, Irlanda de Nord şi Islanda a dus la o creştere impotantă a încasărilor din turism. Este cazul Dubrovnik, care, după apariţia începând cu sezonul doi, a înregistrat 244.000 de turişti, care au cheltuit 126 de milioane de euro. Anul trecut numărul turiştilor a crescut la circa 2 milioane, într-un oraş cu 42.000 de locuitori.

Serialul a beneficiat şi de sprijinul financiar al guvernului Irlandei de Nord, care estima că beneficiile aduse economiei locale depăşesc 100 de milioane de dolari.

Câştigurile au fost şi de altă natură: expresia „Winter is Coming” a intrat nu nu numai în vorbirea populară, ci şi în discursurile de la Casa Albă sau negocierile pentru Brexit. Arya a devenit unul dintre cele mai populare nume în Marea Britanie, la colegiul Berkeley se studiază limba Dhotaki şi se înregistrează o creştere a interesului tinerilor pentru studiile medievale.

Economic vorbind, dragonul este cea mai importantă valoare a lumii din Game of Thrones, pentru că reprezintă nu numai cele mai puternice creaturi ci şi cea mai importantă monedă. Daenerys a oferit o valoare, la un moment dat, unui pui de dragon, oferindu-l unui negustor pentru 8.000 de sclavi şi 5.000 de nepătaţi.

Sub forma monezii de aur, un dragon valorează 30 – 210 monezi de argint şi între 1.470 şi 23.520 de monezi comune.

Cum se câştigă banii? Dacă eşti cavaler, la turnee: 40.000 de dragoni pentru câştigător, 20.000 de dragoni pentru locul doi şi 20.000 de dragoni pentru cel mai bun arcaş. Mercenarii sunt plătiţi cu 100 până la 1.000 de dragoni, în funcţie de misiune. Un căpitan de navă primeşte 44 de dragoni pentru o zi de folosire a navei sale, iar Stannis Baratheon a plătit 30.000 de dragoni pentru 24 de nave închiriate pentru o lună.

Dimensunea financiară a Westeros-ului este dată de Banca de Fier, cea care a finanţat tronul de fier cu 3 milioane de dragoni, alături de Lannisteri, cu 2 milioane şi Credinţa celor Şapte, cu 1 milion de dragoni. Economiştii au calculat că după venirea pe tron a lui Robert Baratheon cheltuielile coroanei au explodat, iar veniturile din taxe au scăzut.

Apropierea iernii a dereglat economia agrară a regatului, recoltele fiind din ce în ce mai slabe, de unde o penurie de hrană.

Interesantă este şi dinamica bogăţiei diferitelor case din cărţi şi serial.

Targaryenii au beneficiat masiv de prezenţa celor trei dragoni, care i-au dus de pe locul 9 în topul averilor pe primul loc. La poziţia actuală a contribuit şi cuceririle lui Daenerys – armata pe care a creat-o, oraşele şi fortăreaţa Dragonstone sau chiar dobândirea controlului Casterly Rock, sediul Lannisterilor.

Lannisterii au pornit pe prrimul loc, dar acum au căzut pe locul doi: şi-au pierdut castelul, minele de aur au secat, iar acum Cersei a angajat un credit uriaş la Banca de Fier pentru a angaja o armată de 20.000 de mercenari.

Casa Arryn se menţine pe locul 3 în topul averilor, beneficiind de bogăţiile şi securitatea oferită de Vale şi de poziţia strategică a portului Gulltown.

Casa Stark, chiar dacă a trecut prin cele mai mari nenorociri, se menţine pe locul 4, după recucerirea Winterfell.

Greyjoi a început pe locul 5, dar a coborât pe 7; Euron Greyjoi avansa o flotă de 1.000 de nave la finalul sezonului 6, dar numărul pare fi o figură de stil. Dar scindarea casei costă, chiar dacă vasele sunt un bun preţios.

Casa Martell este puternic slăbită după ce multe din personaje au dispărut, dar relativa stabilitate a regiunii Dorne, vinul şi navele o menţin pe locul 6.

Casa Tully a pornit pe locul 5, beneficiind de poziţia centrală şi terenul fertil. Dar vasali ticăloşi cum a fost Walder Frey i-au lăsat pe Tully fără sprijin şi rătăciţi într-un conflict cu final nedesluşit. Coboară pe locul 7.

Casa Baratheon se menţine pe locul 8, supraîndatorată de nesăbuinţa lui Robert şi de aventura lui Stannis, şi depinde de evoluţia lui Gendry, fiul nelegitim al lui Robert.

Cea mai mare cădere o înregistrează casa Tyrell, care a plecat pe locul 2 şi ajunge pe 9. Aveau o avere care concura cu a Lannisterilor şi o armată uriaşă. Dar dispariţia lui Lady Olenna, a lui Maergaery şi a lui Loras a risipit influenţa şi averea casei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici