Gaz ilariant în doză mare descoperit în materiile fecale de pinguin

  • Un studiu foarte serios dezvăluie că, în Antarctica, pinguinii regali produc o cantitate „extremă” de protoxid de azot, sau gaz ilariant, în excrementele lor.
  • Această particularitate a pinguinului regal se explică prin dieta sa, deoarece se hrăneşte în principal cu peşte şi krill, care conţin mult azot.
900 afișări
Imaginea articolului Gaz ilariant în doză mare descoperit în materiile fecale de pinguin

Sursa foto: AFP

Ştiam că sunt amuzanţi dar nu chiar atât de amuzanţi. Dacă am râs cu toţii în faţa videoclipurilor care arătau pinguini regali rătăcind vag pe banchiza de gheaţă din Antarctica, aflăm în această saptămână că animalul produce, de asemenea, gaz ilariant în cantităţi mari.

"Găinaţ-ul pinguinilor produce un nivel semnificativ de protoxid de azot în jurul coloniilor", a remarcat unul dintre liderii studiului, Bo Elberling, profesor de geoştiinţe la Universitatea din Copenhaga, care a condus acest studiu serios.

Acest gaz cu efect de seră care atacă stratul de ozon, are un efect euforic, ceea ce i-a făcut pe cercetătorii de la acea vreme un pic „ameţiţi”, a spus Universitatea daneză într-un comunicat de presă.

„Emisiile maxime sunt de aproximativ 100 de ori mai mari decât într-un câmp danez recent fertilizat. Este cu adevărat intens - în special pentru că protoxidul de azot este de 300 de ori mai poluant decât CO2 ”, a explicat cercetătorul.

Această proporţie ridicată se explică prin dieta pinguinilor care mănâncă în principal peşte şi krill, care conţin mult azot. După ingestie şi digestie, azotul se găseşte în excrementele de pinguini. În combinaţie cu bacteriile din sol, substanţa devine protoxid de azot.

"Emisiile de protoxid de azot în acest caz nu sunt suficiente pentru a avea un impact asupra bugetului energetic global dar descoperirile noastre contribuie la cunoştinţe noi despre modul în care coloniile de pinguini afectează mediul înconjurător", a remarcat Elberling.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici